Friday 4 July 2014

Πως να προετοιμάσετε ενα παιδί με ειδικές ανάγκες
για να πάει κατασκήνωση


Αποφασίσατε να στείλετε το παιδί σας με ειδικές ανάγκες σε κατασκήνωση φέτος το καλοκαίρι. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε μια κατασκήνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή μια κλασσική κατασκήνωση που να έχει όμως τις κατάλληλες υποδομές να υποστηρίξει και παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Αφού λοιπόν αποφασίσατε, τι πρέπει να κάνετε για να είστε έτοιμοι;

Προετοιμάστε τον εαυτό σας και το παιδί σας:
Αρχικά πρέπει να επισκεφτείτε πιο πριν τη κατασκήνωση προκειμένου να την δει και το παιδί σας. Έπειτα διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα το επισκέπτεστε συχνά και ότι θα είναι ασφαλές. Εξηγείστε του ποια είναι τα οφέλη της κατασκήνωσης όπως το ότι θα γνωρίσει καινούριους φίλους, θα ξεκινήσει ένα καινούριο άθλημα και ότι θα χαλαρώσει μακριά από ραντεβού με γιατρούς και θεραπείες.

Μια καλή επιλογή θα ήταν να στείλετε το παιδί σας μαζί με το αδερφάκι του ή με ένα φίλο του. Πηγαίνοντας στην κατασκήνωση με ένα άτομο που γνωρίζει θα αποβάλλει το άγχος και σε εσάς και στο παιδί σας καθώς θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επικοινωνείτε συνεχώς με το προσωπικό της κατασκήνωσης:
Μερικοί γονείς διστάζουν να μοιραστούν πολλές πληροφορίες με το προσωπικό της κατασκήνωσης γιατί φοβούνται μήπως αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί τους (Για παράδειγμα μήπως δεν δεχθούν το παιδί τους στην κατασκήνωση αν γνωρίζουν τι πρόβλημα έχει κλπ.)
Όμως οι πραγματικά αξιόλογες κατασκηνώσεις θέλουν να γνωρίζουν όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για να διαχειριστούν καλύτερα την περίπτωση του κάθε παιδιού.

Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή του παιδιού σας έπειτα δώστε τις απαραίτητες πληροφορίες στο προσωπικό της κατασκήνωσης. Ακόμη ενημερώστε τους αν το παιδί σας ακολουθεί κάποια ειδική θεραπεία και δώστε τις απαραίτητες διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας που θα χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης.

Τι να πάρει μαζί του το παιδί σας :
Προσπαθήστε να περιορίσετε έστω και λίγο τον ειδικό εξοπλισμό του παιδιού σας ειδικά αν είναι ακριβός ή εύθραυστος. Ακόμη βάλτε ετικέτες σε όλα τα πράγματά του προκειμένου να τα βρίσκει πιο εύκολα. Ακόμη αν δεν σας έχει δοθεί , ζητήστε από την κατασκήνωση να δώσει μια λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστεί το παιδί σας.

Αν το παιδί σας χρειάζεται θεραπεία θυμηθείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνοδεύσει το παιδί σας κάποιος θεραπευτής ή γιατρός. Ακόμη μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ο,τιδήποτε προκύψει πριν ή κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου.

Πώς να διαχειριστείτε το άγχος και την νοσταλγία του σπιτιού:
Πολλές κατασκηνώσεις δεν επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία με το παιδί σας για να μείνει συγκεντρωμένο στις δραστηριότητες του. Αυτό μπορεί να σας αγχώσει λίγο, για αυτό ζητήστε από τους υπεύθυνους να επικοινωνείτε έστω μέσω mail.

Φυσικά μην ξεχνάτε να του στέλνετε μηνύματα για το πόσο το αγαπάτε και ότι σας λείπει και ότι ανυπομονείτε να ακούσετε τις περιπέτειές του στην κατασκήνωση. Ακόμη σεβαστείτε τους κανόνες της κατασκήνωσης και αφήστε το να νιώσει ελεύθερο και ανεξάρτητο.

babyradio.gr - Γκαλίτσιου Μαριάννα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki