Tuesday 9 September 2014

Πεντάχρονη κινδύνεψε να πεθάνει επειδή έτρωγε
τα μαλλιά της! - Το Σύνδρομο Ραπουνζέλ

Ένα 5χρονο κοριτσάκι από την Βρετανία, κόντεψε να χάσει τη ζωή του, λόγω μιας «κακής» του συνήθειας.
Rapunzel Syndrome: Millie ate so much of her own hair,
doctors found a rope of it wrapped around her organs
Η Μάιλι Γέιλς, έπασχε από το σύνδρομο της Ραπουνζέλ, το οποίο είναι πολύ σπάνιο, καθώς συνολικά νοσούν 27 άτομα στον κόσμο αλλά δεν το γνώριζε.
Το κοριτσάκι παραπονιόταν συνέχεια στη μητέρα της ότι πονάει το στομάχι του. Κάποια στιγμή, έφτασε σε σημείο να υποφέρει από καθημερινούς πόνους, με αποτέλεσμα η μητέρα της, Λίζα, να τρομοκρατηθεί. Η μητέρα της πίστευε ότι έχει όγκο στο στομάχι της για αυτό και την πήγε στο γιατρό, ο οποίος της έδωσε φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας.
Μέρα με την μέρα, όμως το κοριτσάκι όλο και χειροτέρευε… Δεν είχε όρεξη να φάει, και όσο περνούσε ο καιρός αδυνάτιζε και πιο πολύ. Όταν πια είχε γίνει σκιά του εαυτού της, οι γονείς της απελπισμένοι ότι πάσχει από κάτι πολύ σοβαρό την πήγαν στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε ενδοσκοπική εξέταση.

Οι γιατροί έμειναν άφωνοι καθώς ανακάλυψαν στο στομαχάκι της, έναν τεράστιο όγκο μαλλιών και ενημέρωσαν τους γονείς ότι η 5χρονη πάσχει από το σύνδρομο της Ραπουνζέλ. Πρόκειται για την «κακή» συνήθεια να «μασουλάει» κάποιος τα μαλλιά του και στη συνέχεια να τα καταπίνει κιόλας, λες και πρόκειται για τροφή. Επειδή όμως δεν γίνεται πέψη των μαλλιών αυτά συσσωρεύονται μέσα στο στομάχι και επεκτείνονται προς τα έντερα.
Το κοριτσάκι μπήκε αμέσως στο χειρουργείο για να του αφαιρεθεί ο όγκος των μαλλιών του, ο οποίος είχε το μέγεθος μιας μπάλας ράγκπι. Η μητέρα της αφού βγήκε από το νοσοκομείο φρόντισε να της κόψει τα μακριά μαλλιά της, ενώ σε συνέντευξη της δήλωσε ότι την είχε δει να τα βάζει στο στόμα, όμως δεν φαντάστηκε ποτέ το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετώπιζε το παιδί της.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το χειρουργείο, η μικρή δεν τρώει πια τα μαλλιά της επειδή φοβάται και δεν θέλει να ξαναπάει στο νοσοκομείο, ενώ η μητέρα της έκανε τώρα γνωστό το συγκεκριμένο περιστατικό, ώστε να αφυπνιστούν κι άλλοι γονείς που μπορεί το παιδί τους να πάσχει από το ίδιο σύνδρομο (Rapunzel Syndrome).
 
madata

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki