Friday 7 November 2014

Κύπρος: Ισόβια στους παιδεραστές (παιδοβιαστές)

Οι δικοί μας θα ψηφίσουν κανένα νόμο της προκοπής;;;
..............................
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο 2014, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, προνοεί ότι όλα τα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον παιδιών, τιμωρούνται με πολύ αυστηρότερες ποινές φυλάκισης και ειδικότερα όταν εμπλέκονται παιδιά κάτω των 13 ετών, προνοεί ισόβια φυλάκιση.
Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα της νομικού Αναστασίας Παπαδοπούλου, στον νόμο περιλαμβάνονται όλες οι πρόνοιες της Σύμβασης Lanzarotte του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση η κύρωση της οποίας, θα ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής, (με ομοφωνία όλων των κομμάτων), την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014.

Πρόληψη και στήριξη των θυμάτων
«Σημαντικό στοιχείο του νόμου, είναι ότι πλέον όλα τα αδικήματα σεξουαλικής φύσης εναντίον παιδιών, βρίσκονται σε ένα πλαίσιο και αντιμετωπίζονται μαζί, τόσο ως προς τις διαδικασίες για τη δίωξη των αδικημάτων, αλλά και για την πρόληψη τους και την στήριξη των θυμάτων. Μέχρι τώρα, παρόμοια αδικήματα με διαφορετικές ποινές, βρίσκονταν σε 4-5 διαφορετικές νομοθεσίες με αντικρουόμενες ποινές», επισημαίνεται στο σημείωμα. Προστίθεται ότι «περιλαμβάνονται και αδικήματα τα οποία γίνονται με κατάχρηση ειδικής σχέσης ή ευάλωτης σχέσης ή σχέσης εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, η χρήση τέτοιας κατάχρησης ή βίας, θεωρούνται επιβαρυντικές περιστάσεις κατά την επιβολή ποινής. Επίσης, προστίθενται τα αδικήματα άγρας παιδιών από το διαδίκτυο, όπου και μόνο η συνάντηση με παιδί (χωρίς άλλη πράξη, αλλά με σκοπό σεξουαλική πράξη), είναι αδίκημα το οποίο τιμωρείται με έως 10 χρόνια φυλάκιση. Το ίδιο και αν προσπαθήσει κάποιος να εκμαιεύσει παιδική πορνογραφία από παιδί, μέσω διαδικτύου».
Αυτοί που δεν καταγγέλλουν
Μια από τις πιο σημαντικές πρόνοιες του νέου νόμου, είναι ότι «όποιος δεν προωθεί ή συγκαλύπτει πιθανή κακοποίηση, είναι ένοχος αδικήματος και δεν αποτελεί υπεράσπιση το επαγγελματικό απόρρητο. Αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για την επιβολή ποινής, το εάν ο παραβάτης είναι εκπαιδευτικός, ή επαγγελματίας υγείας. Καταργείται η νομική ανάγκη για ενισχυτική μαρτυρία για να είναι εφικτή η καταδίκη και η μαρτυρία εμπειρογνώμονα, θεωρείται ικανή μαρτυρία. Αποκλείονται ρητά οι υπερασπίσεις άγνοιας της ηλικίας του θύματος ή ότι υπήρξε συγκατάθεση του θύματος.
Προνοούνται επιπρόσθετες ποινές, όπως τερματισμός εργοδότησης ή απαγόρευσης εργοδότησης σε τόπο όπου συχνάζουν παιδιά, απαγόρευση εμπορικών δραστηριοτήτων, αποκλεισμός από δημόσιες παροχές και προσφορές, απαγόρευση διαμονής σε συγκεκριμένους χώρους εάν αυτοί γειτνιάζουν με τον τόπο διαμονής του θύματος ή σε οργανωμένους χώρους, όπου βρίσκονται παιδιά. Ακόμη, θα τηρείται από την Αστυνομία, αρχείο καταδικασθέντων, τόσο Κύπριων όσο και αλλοδαπών, με στοιχεία, (περιλαμβανομένου του DNA), με την ανταλλαγή πληροφοριών από το εξωτερικό, ενώ δεν θα διαγράφεται ποτέ από το ποινικό μητρώο κάποιου, καταδίκη για τέτοιο αδίκημα.
Σημειώνεται ότι ο εργοδότης που η δουλειά του περιλαμβάνει συχνή επαφή με παιδιά, (σχολεία, αθλητικοί σύλλογοι κτλ), θα πρέπει να απαιτεί πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου σε σχέση με αυτά τα αδικήματα από την Αστυνομία και δεν θα μπορεί να προσλάβει άτομο που δεν προσκομίσει πιστοποιητικό με τέτοιο λευκό ποινικό μητρώο».
Κατάσχεση ή δήμευση περιουσιών
Βασικές πρόνοιες του νέου νόμου, είναι και οι ακόλουθες: «Το Δικαστήριο, μετά από αίτηση της Eισαγγελίας ή της Αστυνομίας, μπορεί να παραπέμψει καταδικασθέντα στην Αρχή Εποπτείας καταδικασθέντων, η οποία ιδρύεται για την παρακολούθηση και χειρισμό των καταδικασθέντων, ακόμη και μετά την αποφυλάκιση τους. Ιδρύεται ταμείο για στήριξη των θυμάτων. Τα έσοδα του, θα προέρχονται από περιουσίες που θα κατάσχονται ή δημεύονται, από δράστες ή και από εισφορές. Υπάρχει δικαίωμα απομάκρυνσης παιδιών από σπίτια τους ή αποκλεισμού υπόπτου ή άλλου προσώπου από χώρο διαμονής των παιδιών, για προστασία τους, σε τέτοιες υποθέσεις. Προβλέπονται διαδικασίες από την αρχή της υπόθεσης - δηλαδή, πρέπει να παίρνονται καταθέσεις από παιδί, από εμπειρογνώμονες, από άτομα του ιδίου φύλου, όσο πιο λίγες συνεντεύξεις γίνεται, σε χώρο φιλικό προς το παιδί, ενώ οι καταθέσεις πρέπει να οπτικογραφούνται.
Προνοείται ότι για την κατάθεση και αντεξέταση παιδιών θυμάτων/μαρτύρων στο Δικαστήριο, θα είναι υποχρεωτική η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, ώστε να μην χρειάζεται το παιδί να βρίσκεται στην ίδια αίθουσα με τον θύτη του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, οφείλουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν προγράμματα σε ύποπτους και καταδικασθέντες. Επίσης οφείλουν να εκπαιδεύσουν προσωπικό, για να αντιμετωπίζουν θύματα κακοποίησης, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει να προχωρήσει σε ενημερωτικά προγράμματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κράτος οφείλει να προβεί σε διάφορες εκστρατείες για να ενημερώσει το κοινό για το θέμα και τρόπους πρόληψης».  
Κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης
Στο άρθρο 6 του νόμου, που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, περιλαμβάνονται έξι αδικήματα για κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, επιρροής ή ευάλωτης σχέσης, για χρήση εξαναγκασμού, βίας ή απειλών, που τιμωρείται με έως ισόβια φυλάκιση, όταν το θύμα είναι κάτω των 13 ετών. Στο άρθρο 7, που αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση, περιλαμβάνονται επτά αδικήματα για παιδική πορνεία και συμμετοχή σε πορνογραφικές παραστάσεις. Πορνογραφική παράσταση περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου το ακροατήριο, είναι μόνο ένα άτομο. Περιλαμβάνεται αδίκημα, του να προτείνει κάποιος σε παιδί να συμμετέχει σε πορνογραφική παράσταση μέσω τεχνολογίας ή πληροφορικής, με σκοπό να παρακολουθήσει αυτή, είτε αυτός, είτε τρίτο πρόσωπο.
Στο άρθρο 8 που αφορά την παιδική πορνογραφία, περιλαμβάνονται πέντε αδικήματα, ενώ στο άρθρο 9 για την άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, περιλαμβάνεται το «Grooming» και η προσέγγιση μέσω ίντερνετ, για παραγωγή παιδικού πορνογραφικού υλικού. Στο άρθρο 12, προνοείται εξαίρεση για συναινετικές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων, ή μεταξύ ενήλικα και ανήλικου, όπου η διαφορά ηλικίας δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Η εξαίρεση ισχύει μόνο για την παρακολούθηση ή/και τέλεση σεξουαλικής πράξης, παρακολούθηση, παραγωγή ή/και κατοχή παιδικής πορνογραφίας και της προσέγγισης μέσω του ίντερνετ. Η εξαίρεση δεν ισχύει, εάν ένα από τα δύο παιδιά, είναι κάτω από την ηλικία των 13 ετών.
sigmalive

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki