Tuesday 12 December 2023

Μαμά, μπαμπά, γιατί ο Άγιος Σπυρίδωνας κρατάει ένα κεραμίδι που βγάζει φωτιά;

Χρόνια Πολλά στα χαμομηλάκια, 
μικρά και μεγάλα, που γιορτάζουν σήμερα!!
Χρόνια Πολλά Σπύρο και Σπυριδούλα!! 
Δείτε μαζί με τα παιδάκια σας το Ουκρανικό ντοκιμαντέρ, γυρισμένο το 2009, αφιέρωμα στον εκ Τριμυθούντος Άγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό, προστάτη της νήσου Κερκύρας και του κόσμου όλου.

Ukrainian documentary, filmed in 2009,
dedication to St. SPYRIDON
Προσωπικότητα φωτεινή, μορφή οδηγητική, αληθινός κολοσσός αρετής και φυσιογνωμία παγκόσμια είναι της Τριμυθούντος ο επίσκοπος, ο Άγιος Σπυρίδων. 
Άνθρωπος, όπως λέμε εμείς σήμερα, του βουνού 
και του κάμπου. Άνθρωπος της υπαίθρου.
Και τέτοιος πραγματικά ήταν ο άγιος μας. Τέτοιοι ήσαν και οι γονείς του. Άνθρωποι αγρότες, φτωχοί, αλλά πολύ ενάρετοι και πιστοί. 

περισσότερα εδώ: hamomilaki

Μαμά, μπαμπά, γιατί κρατάει ένα κεραμίδι που βγάζει φωτιά;

Λίγα γράμματα έμαθε ο άγιος. Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε από το να προσέλθει και να λάβει μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος τα 325 μ.Χ., για να αποστομώσει και καθαιρέσει τον Άρειο
Ο τρομερός αυτός αιρετικός, όπως ξέρουμε, δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά δημιούργημα και πλάσμα του Θεού. Κι η αιρετική του αυτή διδασκαλία είχε προκαλέσει αληθινό σάλο κι είχε συνταράξει ολόκληρη τη Χριστιανική Εκκλησία.
...................................
Τότε ο άγιος έβαλε το αριστερό χέρι στην τσέπη του κι έβγαλε ένα κεραμίδι και δείχνοντας το, έκαμε με το δεξί του το σημείο του σταυρού κι είπε:
«Εις το όνομα του Πατρός».

Κι έσφιξε το κεραμίδι. Οι πατέρες που παρακολουθούν τη σκηνή, συγκλονίζονται κυριολεκτικά. Γιατί με τις λέξεις του αγίου, η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε πάνω.
«Και του Υιού»,
Πρόσθεσε. Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το ξερό κεραμίδι, έτρεξε κάτω.
«Και του Αγίου Πνεύματος».
Συμπλήρωσε ο πρακτικός και θεοφώτιστος διδάσκαλος. Το χώμα έμεινε στο χέρι του.
— Αδελφοί και πατέρες μου, συνέχισε ο θαυματουργός. 
Όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο - φωτιά, νερό, χώμα — έτσι κι ο Άγιος Θεός. 
Αν και δεν πρέπει να παρομοιάσουμε την Άκτιστο και Υπερούσια αυτή Φύση με κτιστό και φθαρτό δημιούργημα, εν τούτοις για να κάνουμε τα ακατάληπτα καταληπτά, - ας μας συγχωρήσει το άπειρο έλεος Του - λέμε και τονίζουμε:
Ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση. Αλλά κατά τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
.................

 Ο Άρειος κι οι οπαδοί του καταντροπιάστηκαν πραγματικά.
Ο φιλόσοφος Ευλόγιος ταπεινωμένος αναγνωρίζει κι ομολογεί φανερά την ήττα του:
— Τα λόγια σου με έπεισαν, άγιε γέροντα, και το θαύμα με εβεβαίωσε, ότι έχεις δίκαιο. Πιστεύω τώρα. Πιστεύω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Υιός του Θεού, Θεός αληθινός κι Αυτός, ομοούσιος με τον Πατέρα.

περισσότερα εδώ: pigizois

2 comments:

  1. Γιορτάζει όλη η Κέρκυρα σήμερα!!! Μεγάλη η Χάρη Του!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βοήθειά σας ο Άγιος !
      να είστε πάντα καλά

      Delete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki