Tuesday 3 February 2015

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από Μουσική Παιδεία

Οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την αξία της μουσικής από τα αρχαία χρόνια, αφού επικρατούσε η άποψη ότι η μουσική εκπαίδευση όχι μόνο επιδρούσε θετικά στην ψυχική διάθεση των ατόμων, αλλά παρείχε και ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Πώς επηρεάζει όμως η μουσική εκπαίδευση τα παιδιά;

1.  Ερευνητές από το πανεπιστήμιο St. Andrews ερευνώντας τις θετικές επιδράσεις της μουσικής στην ψυχική και σωματική ευεξία, βρήκαν ότι η μουσική επίδραση στον εγκέφαλο λειτουργεί θετικά στις ψυχικές αρρώστιες όπως η κατάθλιψη.  Η έρευνα έδειξε ότι η επαφή με την μουσική μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να σταματήσει την ασθένειες που σχετίζονται με τη διανοητική λειτουργία.  Επιπλέον, η επιστήμη έχει αναγνωρίσει την θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής, αφού μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του πόνου και του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση αρνητικών συναισθημάτων.

2. Η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική επηρεάζει θετικά τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε περισσότερους απο 2.000 μαθητές σχολείων στην Αμερική.  Η έρευνα έδειξε ευκολία έκφρασης σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων, προθυμία να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα, αύξηση της αυτοπεποίθησής τους αλλά και της απόδοσης στα μαθήματα, όπως επίσης και αύξησης της δυνατότητας επίλυσης προβλημάτων με πρωτότυπες και πολλαπλές λύσεις.

3.  Πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι η μουσική έχει θετική επίδραση σε παιδιά με αυτισμό.  Έρευνες που έγιναν για τα πλεονεκτήματα της μουσικής στα παιδιά με αυτισμό έδειξαν αύξηση στην επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και στην δυνατότητα διαχείρισης του άγχους. 
 
4.  Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, παιδιά ηλικίας 5-7 ετών εμφάνισαν με τη χρήση μουσικής βελτίωση στην απόδοσή τους στην ανάγνωση και τα μαθηματικά καθώς και μεγαλύτερη προθυμία να ασχολούνται με πιο δύσκολα πράγματα.   Είναι ευρέως γνωστό ότι τα μαθηματικά και η μουσική είναι δύο επιστήμες που έχουν πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ τους.  

5. Έρευνα από το πανεπιστήμιο Columbia, έδειξε ότι οι μαθητές που ασχολούνται με τις τέχνες είναι πιο συνεργάσιμοι με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης, και μπορούν πιο εύκολα να εκφράσουν τον εαυτό τους και τις ιδέες τους. 

Όπως είχε πει και ο Πλάτωνας: “Η εκπαίδευση στη μουσική είναι ανάγκη επιτακτική γιατί περισσότερο από ο,τιδήποτε στον κόσμο ο ρύθμός και η αρμονία επηρεάζουν το ενδότερο κομμάτι του εαυτού μας, και ο καθένας από εμας θα πρέπει να ξέρει πως να το χαλιναγωγεί”

ant1iwo

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki