Tuesday, 7 April 2015

Λαμπροκουλούρα θα φτιάξει η μανούλα και εμείς τα στολιδάκια της !!!! Μμμμ...

Η λαμπροκουλούρα μου δεν είναι τσουρέκι αλλά το ψωμί που φτιάχνουμε ειδικά για το πασχαλινό τραπέζι.
Οι κουλούρες είναι μέρος της παράδοσης μας και συνήθως είναι διακοσμημένες με διάφορα λουλούδια από ζυμάρι.
Διάφοροι λαοί έχουν παρόμοια πασχαλινά ψωμιά με διακόσμηση αν και το έθιμο κυριαρχεί σε Ορθόδοξους λαούς.


Τι θα χρειαστούμε για τη Λαμπροκουλούρα
30 γρ μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
1 κουταλιά αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
1\2 κούπα γάλα χλιαρό
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1\3 κύυπας λάδι
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
σουσάμι

Πως φτιάχνουμε τη Λαμπροκουλούρα
Aνακατεύουμε την μαγιά με το νερό και λίγο αλεύρι και κάνουμε χυλό. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ανέβει για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Κοσκκινίζουμε το αλεύρι και ολα τα στερεά υλικά σε λεκάνη και στο κέντρο κάνουμε ενα λάκο που ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη μαγιά.
Αφού τα ζυμώσουμε καλά μέσα στη λεκάνη βάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Κόβουμε ένα κομματάκι από τη ζύμη για να φτιάξουμε τα σχεδιάκια που θα την στολίσουμε.
Λαδώνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει για 1-2 ώρες.
Με το κομματάκι που κρατήσαμε ανοίγουμε χοντρό φυλαράκι με τον πλάστη και φτιάχνουμε σχέδια για το στόλισμα της λαμπροκουλούρας.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη που ανέβηκε και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Πλέκουμε με τα δύο αυτά μέρη διπλή κοτσίδα και την κάνουμε στρόγγυλη κουλούρα.
Βρέχουμε την επιφάνεια με νερό και κολλάμε το στολισμό πάνω στην κουλούρα μας.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας.
Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με πετσέτες κουζίνας.
Μπορούμε να τη φτιάξουμε νωρίτερα και το φυλάξουμε στην κατάψυξη σε σακούλα μέχρι το σαββάτο το βράδυ που την ξεπαγώνουμε για την Κυριακή του Πάσχα!!!
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!
sheblogs

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki