Tuesday 16 June 2015

Ένα πορτοκαλί μωράκι!! - Καροτεναιμία - Carotenemia

Μια φίλη στο τηλέφωνο:
- Ο μπέμπης είναι πορτοκαλής!
- Δεν είμαστε καλά!! Τον έκανες μπανάκι;
- Τρείς φορές τον μπανιάρισα ... είναι πορτοκαλής σου λέω!
- Έφαγε τίποτα; Τι του δίνεις τελευταία;
- Βάζω καρότα στον αποχυμωτή και πίνει το χυμό. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του αρέσει ο χυμός καρότου, άσε που είναι υγιεινός!!
- Δεσποινάκι, κόψε τον καροτοχυμό και κατευθείαν στον παιδίατρο!!
(Και επειδή ήξερα ότι το Δεσποινάκι είναι φανατική vegetarian, της είπα:)
- και, μην αρχίσεις το πατζαρόζουμο γιατί ο μπέμπης από καροτένιος θα γίνει πατζαρένιος!!
..................................
Είναι αλήθεια: Τα καρότα κάνουν καλό στην όραση

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα μάτια σας... Μόνο μην το παρακάνετε.
Η υπερκατανάλωσή τους βλάπτει.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν πως κάποια είδη τροφών κάνουν καλό στην υγεία. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το σπανάκι χτίζει γερούς μυς ή ότι τα καρότα οξύνουν την όραση. Είναι γεγονός ότι τα δεύτερα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, π.χ. για τα μάτια, το δέρμα, την ανάπτυξη και την προστασία του οργανισμού από τις μολύνσεις. Με αυτή την έννοια, τα καρότα ίσως να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

Η αλήθεια... ενός μύθου
Η θεωρία περί καρότων και τέλειας όρασης αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Στόχος τους; Να αποκρύψουν την ύπαρξη της τεχνολογίας των ραντάρ, η οποία τους επέτρεπε να εντοπίζουν και να καταρρίπτουν τα πολεμικά γερμανικά αεροσκάφη. Για να το πετύχουν, άφηναν να διαρρεύσουν στον Τύπο στοιχεία που αποκάλυπταν πως ο υπολοχαγός της αεροπορίας Τζον Κάνινγκχαμ μαζί με όλους τους πιλότους της RAF κατανάλωναν πολλά καρότα, με αποτέλεσμα να έχουν ισχυρή όραση και να διακρίνουν τον εχθρό στο σκοτάδι.
......................

 Μελέτες έχουν δείξει πως η όραση των ασθενών βελτιώθηκε σημαντικά όταν πρόσθεσαν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α στο διαιτολόγιό τους». Ωστόσο, η ειδικός σημειώνει: «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πανάκεια. Η υπερκατανάλωση βιταμίνης Α κρύβει και κινδύνους. Για παράδειγμα, οι τεράστιες ποσότητες της βήτα καροτίνης, η οποία θεωρείται πρόδρομος της βιταμίνης Α, οδηγεί στην εκδήλωση καροτεναιμίας, ασθένειας κατά την οποία η επιδερμίδα αποκτά μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση».

Το καλύτερο λοιπόν είναι να γίνεται κατανάλωση με μέτρο. Το ότι μια ουσία μπορεί να ωφελεί τον οργανισμό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον βομβαρδίσουμε με αυτήν...

elle

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki