Thursday 19 May 2016

Το σπίτι σας είναι μικρότερο απ' όσο θα το θέλατε;
Μια χαρά είναι! Τα παιδιά προτιμούν τα μικρά σπίτια!!

Τα παιδιά δεν χρειάζονται μεγάλα σπίτια για να είναι ευτυχισμένα!
Από: Ελένη Χαδιαράκου
Τα μεγάλα σπίτια, όσο ζηλευτά και αν είναι δεν είναι πάντα ενδεικτικά της οικογενειακής ευτυχίας.

Why Living In A Smaller Home Can Help You Raise A Happy Kid
Όπως μας διαβεβαιώνουν μάλιστα οι ειδικοί, όσο πιο μικρό είναι ένα σπίτι, τόσο μεγαλύτερα ασφάλεια και ισορροπία νιώθει ένα μικρό παιδί μέσα σε αυτό!
Κι όμως στα μικρά σπίτια μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα παιδιά! Στο καινούριο της βιβλίο, More Not Buying It: Stop Overspending and Start Raising Happier, Healthier, More Successful Kids, η οικογενειακή σύμβουλος και οικονομολόγος, Brett Graff, καταρρίπτει τους μύθους για τη σχέση που έχουν τα χρήματα με την ανατροφή των παιδιών και μας εξηγεί γιατί ένα μικρό σπίτι έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο. 

Γιατί τα μικρότερα σπίτια μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα παιδιά;

Εννοείται ότι τα μεγάλα σπίτια είναι βολικά για μια πολυμελή οικογένεια, μια που όλοι μας (ακόμη και τα παιδιά) χρειάζονται χώρο και ιδιωτικότητα. Από την άλλη, είναι αποδεδειγμένο βάσει ερευνών ότι τα παιδιά προτιμούν τα μικρότερα σπίτια….
.
Και να γιατί:
.

Ένα παιδί μέσα σε ένα μικρότερο σπίτι νιώθει περισσότερο προστατευμένο.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι εκείνα που εφηύραν τις «φωλίτσες». Θέλουν να νιώθουν πως έχουν τους γονείς τους κοντά και να μη χρειάζεται να «διανύουν αποστάσεις», όταν τους χρειάζονται. Να τρέχουν δίπλα τους όταν έχουν εφιάλτες και να φωνάξουν τη μαμά τους, όταν έχουν πυρετό...
Ένα μικρό σπίτι, συσφίγγει την οικογενειακή επικοινωνία.
Αναλογιστείτε εκείνες τις στιγμές που διαβάζαμε δίπλα στη γιαγιά μας, ενώ εκείνη καθάριζε φασολάκια…. Πόσο προστατευμένα και τρυφερά νιώθαμε μέσα σε αυτό το ζεστό οικογενειακό σκηνικό. Μην ξεχνάτε ότι οι καλύτερες συζητήσεις δεν είναι ποτέ προγραμματισμένες, αλλά πυροδοτούνται γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι! Τα μικρότερα σπίτια δίνουν τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες εύκολη πρόσβαση από τον ένα χώρο στον άλλο, καθιστώντας την αυθόρμητη έκφραση μιας σκέψης ή καθημερινό γεγονός σχεδόν αβίαστη.
Το μικρότερο σπίτι ευνοεί τη καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα αδέλφια.
Ένα μικρό σπίτι, όπου τα παιδιά κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας Το γεγονός ότι δεν είναι ολομόναχα στο δωμάτιο, τα κάνει να νιώθουν άνετα, ιδιαίτερα τη νύχτα. Μερικές φορές, μάλιστα, τα βοηθά να κοιμηθούν γρηγορότερα.

Σε ένα μικρό σπίτι έχουμε τον έλεγχο των ερεθισμάτων που παίρνει το παιδί μας.
Για φανταστείτε ένα παιδί απομονωμένο στο (απομακρυσμένο) δωμάτιο του με έναν υπολογιστή και εκτεθειμένο (ολομόναχο) σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα μικρότερο σπίτι, μια μαμά μπορεί να ρίχνει μια ματιά στον υπολογιστή του παιδιού της και να παρεμβαίνει (έστω και σιωπηλά) στους κινδύνους που κρύβει σήμερα το Διαδίκτυο.
Τα μικρότερα σπίτια ενισχύουν την κοινωνικότητα των παιδιών.
Κάτι απόλυτα φυσικό, αν σκεφτούμε πως τα μικρότερα σπίτια βρίσκονται σε πολυπληθέστερες γειτονιές, ενώ τα μεγάλα σε ακριβά (οπότε και απομακρυσμένα) προάστια. Αναλογιστείτε, ότι για να πάτε το παιδί σας σε ένα φίλο του, για να παίξει, πρέπει να πάρετε αυτοκίνητο και να διανύσετε 20 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα, αν ο φίλος του μένει δίπλα, θα τον βλέπει συχνότερα, θα συγχρωτίζεται δηλαδή συχνότερα με αυτόν ή και με περισσότερα παιδιά.
Τα μικρότερα σπίτια βολεύουν και εμάς.
Εκτός του ότι χρειάζονται λιγότερες δουλειές, τα μικρότερα σπίτια είναι πιο κοντά στην πόλη, τείνουν να μειώσουν τους χρόνους μετακίνησης των γονέων.

Πηγή

1 comment:

  1. Απίθανη προσέγγιση και όντως μεγάλη αλήθεια. Πάντα θυμόμουν με νοσταλγία το σπίτι της γιαγιάς μου. 54 τμ. Χωρούσαμε όλοι. Παππούδες, ξαδέρφια, θείοι... και από κείνα τα χρόνια, ομολογώ πως δεν ξαναένιωσα έτσι το δέσιμο της Οικογένειας στη διευρυμένη έννοια της, που εμπεριέχει τις σχέσεις και την επαφή μέχρι και τα μακρινά ξαδέρφια.


    Τώρα μεγάλωσαν τα σπίτια, μεγάλωσαν γενικά οι αποστάσεις, χάθηκαν οι άνθρωποι.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki