Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Μήπως παίζει συνέχεια με τα μαλλάκια του;

Ένας ακόμα αδόκιμος τρόπος που έχουν ορισμένα παιδιά για να ηρεμούν. Και επειδή η λύση δεν είναι να του κόψετε τα μαλλιά, ας δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να απαλλαγεί από αυτή την κακή συνήθεια.
* Εντοπίστε πότε περίπου συνηθίζει να παίζει με τα μαλλιά του. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στην ώρα, αλλά τις γενικότερες συγκυρίες που προκαλούν νευρικότητα στο μικρό σας. Και αν υπάρχουν καταστάσεις που γίνεται να αποφευχθούν στο μέλλον, απαλλάξτε το παιδί από αυτές.
* Μη θεωρείτε δεδομένο ότι εκείνη τη στιγμή που παίζει με τα μαλλιά του, το συνειδητοποιεί απόλυτα. Βοηθήστε το λοιπόν να καταλάβει τι ακριβώς κάνει και ίσως διαπιστώσει μόνο του πόσο αντιαισθητική συνήθεια έχει.
* Δώστε του εναλλακτικές για να εκτονώνει ένταση και άγχος. Χίλιες φορές να ηρεμεί με δημιουργικούς τρόπους, παρά να ταλαιπωρεί τα μαλλάκια του.
* Κάντε το να νιώσει άνετα, έτσι ώστε να σας μιλήσει για αυτά που του δημιουργούν άγχος και δείξτε κατανόηση στα συναισθήματά του. Όσο πιο πολύ μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του, τόσο λιγότερο θα παίζει στο εξής με τα μαλλιά του.
* Σε καμία περίπτωση μην του φωνάζετε και μην το βάζετε τιμωρία για αυτή τη συνήθεια. Το ζητούμενο είναι να τη σταματήσει με ορθολογικές μεθόδους και όχι να θεωρήσει ότι έχει πρόβλημα.