Saturday 1 October 2016

Τόσο γλυκούλι! Μου έρχεται να το φάω! - Η «Xαριτωμένη Eπιθετικότητα» - The science behind 'cute aggression'

«Είσαι τόσο γλύκας που θέλω να σε φάω». 
Τι κρύβεται πίσω απ' αυτή τη φράση;

Οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν ως «χαριτωμένη επιθετικότητα» (cute aggression) την παράξενη, καθαρά υποθετική, παρόρμηση/καταναγκασμό που νιώθει κανείς να… τσιμπήσει τα μάγουλα ενός βρέφους, να «φάει» ένα γλυκύτατο «παιδάκι» ή να σφίξει ένα χαριτωμένο σκυλάκι.
Η ίδια ομάδα ερευνητών που καθιέρωσε τον όρο αυτό πριν από περίπου ένα χρόνο, προχώρησε σε περαιτέρω μελέτη της ψυχολογίας πίσω από τη «χαριτωμένη επιθετικότητα» σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent, οι ερευνητές εξηγούν το γιατί οι άνθρωποι νιώθουν τόσο παράδοξες, βίαιες ορμές για πράγματα που απολαμβάνουν.
Διατυπώνουν την άποψη, ότι το συναίσθημα αυτό είναι παρόμοιο με το νευρικό γέλιο ή τα δάκρυα χαράς, ότι είναι μια προσπάθεια να ρυθμίσει το άτομο τα συναισθήματά του πηγαίνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, «επιστρέφοντας» με αυτόν τον τρόπο σε μια κανονική κατάσταση.
«Οι άνθρωποι που επιδεικνύουν δίμορφες εκφράσεις ως απόκριση σε χαριτωμένα ερεθίσματα, όπως τα μωρά ή τα κουτάβια, τείνουν να εμφανίζουν την ίδια συμπεριφορά και σε άλλες θετικές καταστάσεις και συναισθήματα, όπως το κλάμα κατά τη διάρκεια μιας ευτυχισμένης στιγμής σε μια ταινία» γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. 
«Αυτό υποδηλώνει, ότι οι δίμορφες εκφράσεις μπορεί να λειτουργούν ως ένας γενικός μηχανισμός έκφρασης, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση των θετικών συναισθημάτων».
«Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν μεγαλύτερες εκφράσεις προστασίας και προσοχής στα μικρότερα βρέφη, λέγοντας ότι ήθελαν να τα προστατεύσουν και φροντίσουν. Ακόμη, παρουσίασαν υψηλότερες εκφράσεις επιθετικότητας ως προς αυτά, λέγοντας ότι ήθελαν να τους τσιμπήσουν τα μάγουλα και να τα "φάνε"» προσθέτουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες που έδειξαν υψηλότερες εκφράσεις επιθετικότητας κοιτώντας τα μωρά, έτειναν να εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση στα θετικά συναισθήματα πέντε λεπτά μετά την προβολή των εικόνων.
Εκφράσεις του τύπου «θα μπορούσα να σε φάω ζωντανό» φαίνεται να μας βοηθούν να ξεπεράσουμε συναισθήματα, όπως το γέλιο κατά τη διάρκεια μιας στενάχωρης ταινίας μπορεί να μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας.
____________________
newsbeast.gr
antikleidi

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki