Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Είναι το παιδάκι σας εσωστρεφές;
Πρέπει να χαίρεστε και όχι να ανησυχείτε
Your introverted child has secret strengths

«Είναι πολύ καλό κι ευγενικό παιδί, αλλά είναι κάπως εσωστρεφής», λέει η δασκάλα του νηπιαγωγείου και η μέση μαμά σχεδόν δεν ακούει το «καλό» και το «ευγενικό». 
Για τους περισσότερους γονείς, η εσωστρέφεια των παιδιών τους μοιάζει με χαρακτηριστικό προβληματικό που πρέπει να «παταχθεί». 
Ωστόσο, κόντρα στην κοινή γνώμη, δεν υπάρχει τίποτα το πραγματικά μεμπτό στην εσωστρέφεια.
Μήπως, λοιπόν, αντί να προσπαθούμε μετά μανίας να αλλάξουμε το δομικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των παιδιών μας, πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναλογιστούμε τις κρυφές χάρες του κάθε άλλο παρά ήσυχου μυαλού τους;
1. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αυτό-απασχοληθούν
Ένα παιδί εσωστρεφές, ίσως συμπαθεί τις μοναχικές στιγμές και την «απομόνωση». 
Δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποιον δίπλα του για να του κρατήσει συντροφιά και μπορεί να αυτοαπασχοληθεί διαβάζοντας, λύνοντας ένα παζλ ή κόβοντας βόλτες στα δάση της φαντασίας του.
2. Είναι πιο ανεξάρτητα
Ενώ οι γονείς αγωνιούν για τη στιβαρότητα του γιου τους ή την κοινωνικότητα της κόρης τους, τα παιδιά αυτά ξέρουν να λύνουν τα προβλήματά τους μόνα τους, χωρίς να εξαρτώνται εκατό τοις εκατό από τις ικανότητες της μαμάς και του μπαμπά. 
Προσπαθούν να προσπεράσουν τα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο τους με τις δικές τους δυνάμεις, χτίζοντας έτσι πολύ γερά θεμέλια αυτάρκειας.
3. Διαλέγουν την ησυχία από επιλογή, όχι από φόβο
Ανησυχούμε ότι είναι φοβισμένα ή «ακοινώνητα» ή δυστυχή, ενώ πολλά από τα παιδιά με εσωστρέφεια, απλώς προτιμούν να ακούν αντί να μιλούν και να διαβάζουν αντί να παίζουν κάποιο φασαριόζικο παιχνίδι. 
Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να επιλέγουν τον δρόμο της ησυχίας επειδή αυτός τα κάνει απλώς πιο χαρούμενα;
4. Χτίζουν τις πιο ισχυρές φιλίες
Κατά το «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό κεράσι» η υπερ-κοινωνικότητα και η φωνακλάδικη εξωστρέφεια, μπορεί να κάνει κάποιον δημοφιλή αλλά δεν αρκεί να φτιάξει δυνατές φιλίες. 
Τα ήσυχα παιδιά, προτιμούν τους λίγους και καλούς φίλους με τους οποίους επικοινωνούν βαθιά από μια πολύβουη κοινωνική ομάδα κι αυτό, τους εξασφαλίζει μερικές πολύτιμες σταθερές στη ζωή τους.
5. Είναι προσεκτικά και ώριμα
Το γεγονός ότι το παιδί σας διστάζει να πάρει μια απόφαση ή δείχνει τακτικά σκεπτικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι δειλό ή αγχωμένο. Ίσως είναι φύσει ωριμότερο από τον μέσο όρο και έχει την ροπή να επεξεργάζεται τις πληροφορίες του περιβάλλοντός του πριν προβεί σε αποφάσεις. 
Η παρατηρητικότητα, η υπευθυνότητα και η κριτική σκέψη είναι, σε όλα τα σύμπαντα, προσόντα, όχι ελαττώματα.
6. Όταν μιλούν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν
Ακριβώς επειδή δεν προτιμούν να εκφράζονται με πολλά λόγια, όταν μιλούν, δεν μιλούν για να ακούσουν τη φωνή τους, για να επιβληθούν ή να φλυαρήσουν. 
Μιλούν γιατί έχουν κάτι να πουν και προτιμούν τις ουσιαστικές συζητήσεις, παρεμβαίνοντας με καίριες ερωτήσεις και έξυπνες παρατηρήσεις.
7. Έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους
Οι εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν περάσει περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους από τους υπόλοιπους κι αυτό τους έχει φέρει σε μεγαλύτερη (και ποιοτικότερη) επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο. 
Μπορεί να είναι δύσκολο για τους υπόλοιπους να αντιληφθούν πώς νιώθει ένα εσωστρεφές παιδί, όμως το ίδιο έχει καλή αντίληψη του ψυχισμού του.
8. Είναι πολύ παρατηρητικά
Κι ως γνωστόν, η παρατηρητικότητα είναι μαμά της φιλομάθειας, επομένως ας μην υποτιμάμε αυτήν την πολύτιμη υπερδύναμη. 
Οι παρατηρήσεις που κάνουν για τον κόσμο και τους ανθρώπους μπορεί να είναι τα πιο πολύτιμα εργαλεία για το μέλλον τους.
9. Έχουν φαντασία και καλλιτεχνικές τάσεις
Μπορεί να τρελαίνονται με τη μουσική ή τη ζωγραφική, μπορεί να προτιμούν να γράφουν παρά να μιλούν ή να φτιάχνουν χειροτεχνίες απ’ το να παίζουν μπάλα. 
Το μυαλό τους τρέχει γρήγορα και οι ιδέες τους είναι φωτεινές κι ας μην μιλούν.
mama365