Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Ένα παιδί 12 ετών γράφει για το πως ζεί
με τη πολύτεκνη οικογένειά του

Ο Άγγελος Χριστοδουλάκης είναι μαθητής της πρώτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό έκθεσης του “Θεόφιλου”. 
Οι καταστάσεις που βιώνει καθημερινά ο 12χρονος αποτυπώθηκαν απολύτως παραστατικά στην έκθεσή του, η οποία πρέπει να βάλει πολλούς σε σκέψεις. 
Η σκληρή καθημερινότητα του Άγγελου, τον ανάγκασε να μεγαλώσει νωρίτερα και να βλέπει πράγματα που οι αρμόδιοι δεν είδαν ποτέ ή κάνουν ότι δεν βλέπουν! 
Οι φράσεις του 12χρονου μαθητή πραγματικά συγκινούν αφού η αθώα του ψυχή δεν γνωρίζει ακόμη το ψέμα και την υποκρισία που έχουν επικρατήσει. 
Άλλωστε πως να κρυφτείς από ένα παιδί; Κανείς δημοσιογράφος δεν κατάφερε να μας πει καλύτερα από τον Άγγελο για το πως ζει μια πολύτεκνη οικογένεια στην Ελλάδα της κρίσης και της εξαθλίωσης. 

Διαβάστε την έκθεση του Άγγελου 
και θα καταλάβετε τι εννοούμε: 
«Η οικογένεια είναι δώρο λέει η μαμά μου. Μοιραζόμαστε τα νέα μας γύρω από το τραπέζι, παίζουμε. Αν ζούσαμε παλιά, θα δουλεύαμε στα χωράφια και θα ζούσαμε σε δύσκολες συνθήκες. Και τώρα όμως είναι δύσκολα να είσαι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Νομίζω ότι από το πολύ και τα τέκνα γίνεται ο πολύτεκνος. 
Αν κάποιος αγαπάει τα παιδιά, κάνει πολλά και μεγαλώνουν όλα με ξερό ψωμί, έτσι λέει ο παππούς μου. 
Εμείς περνάμε δύσκολα. Η μαμά χωρίς δουλειά. Αν ζούσαμε στο εξωτερικό θα ήμασταν φίνα γιατί εκεί δίνουν επιδόματα πολλά στους πολύτεκνους. 
Η μαμά λέει πως στην Ελλάδα μας τιμωρούν όταν είμαστε πολλά παιδιά. Δεν ξέρω αν η τιμωρία μου ήταν να φύγει ο μπαμπάς μου από το σπίτι, γιατί δεν μας έφταναν τα λεφτά. 
Μερικές φορές πεινάμε, δεν έχουμε αρκετά παιχνίδια. 
Την Πέμπτη είναι τα γενέθλιά μου και θα πάμε στο μάρκετ. Θα πάρουμε από ένα καλάθι και μπορούμε να πάρουμε τρία πράγματα ο καθένας. Μπισκότα, σοκολάτες και τέτοια. 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα πάρω το μεγάλο μπουκάλι ΜΙΛΚΟ. 
Ο Οδυσσέας που είναι τριών, μάλλον θα γεμίσει όλο το καλάθι. Πέρσι μας έφερναν φαγητό από την Εκκλησία. Όταν μεγαλώσω θα μαγειρεύω και εγώ για τα παιδιά που πεινάνε. 
Εγώ είμαι ο δεύτερος στην οικογένεια από τέσσερα αδέλφια. Με την αδελφή μου παίζουμε ξύλο συνέχεια, αλλά μου αρέσει που παίζουμε κρυφτό και μπάλα. 
Οι φίλες της μαμάς και ειδικά η κυρία Ματίνα μάς βοηθάει με φάρμακα αν θέλουμε κάποια φορά. Και μας ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ. 
Τα προβλήματα των πολύτεκνων είναι πολλά και δεν μας βοηθάει ο δήμος. Μόνο φρούτα δίνουν. Πώς θα πάμε σινεμά; Θα πληρώσουμε με τα φρούτα; Η μαμά κλαίει γιατί δεν την πήραν στην δουλειά, μάλλον επειδή έχει πολλά παιδιά της είπαν. Έτσι άκουσα. 

Πρέπει να μην γίνει η Ελλάδα μας γεμάτη γέρους. Καλοί είναι και αυτοί, όπως η γιαγιά και ο παππούς, όμως οι δάσκαλοί μας λένε πως η χώρα μας δεν αυξάνεται. Αλλά και πώς να υπάρχουν πολλά παιδιά όταν δεν είναι χαρούμενα, δεν έχουν παιχνίδια και πεινάνε; Είναι ωραίο όμως να έχεις μεγάλη οικογένεια. Δεν μου αρέσει η ησυχία και φοβάμαι το σκοτάδι, για αυτό η αδελφή μου μού κάνει το βράδυ σήματα με το φακό. Μακάρι να ήξερα πώς είναι τα σήματα μορς που κάνεις με το φως. Θα έκανα στον ουρανό,...


Διαβάστε περισσότερα © www.elkosmos.gr