Monday 5 June 2017

Ζωηρό παιδάκι; Μερικά κόλπα για να το κάνεις αρνάκι

Το παιδάκι σου είναι σαν τον Ταζ από τα κινούμενα σχέδια; 
Όπου περνά κι όπου σταθεί σπέρνει την καταστροφή; 
Τρέχεις συνεχώς πίσω του και δεν προλαβαίνεις να κάνεις δουλειές; 
Τι μπορείς να κάνεις;

Το παιδάκι σου είναι υπερβολικά ζωηρό και υπερκινητικό σε σημείο που τρελαίνεσαι και δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα; 
Πώς μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση;
 
Η θεία Λουκία μας δίνει τις συμβουλές της:

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι υπομονή, γιατί όλα τα παιδάκια κάποια στιγμή μεγαλώνουν και γίνονται σαφώς πιο συνεργάσιμα. 
Πέρα απ' αυτό, γενικότερα τα αγόρια είναι πιο ανήσυχα από τα κορίτσια, οπότε χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη υπομονή, καθώς είναι ικανά να... αυτοκτονήσουν σε κάθε τους βήμα, ενώ αρνούνται κάθε μορφή πειθαρχίας. 
Εκτός όμως από την υπομονή υπάρχουν κάποια βασικά κόλπα που είναι καλό να υιοθετήσεις ώστε αν μη τι άλλο να βάλεις την καθημερινότητα σου και τις δουλειές σου σε μια σειρά.

Σταθερό πρόγραμμα
Το πρώτο είναι το σταθερό πρόγραμμα που βοηθάει το παιδί να βάλει τον κόσμο γύρω του σε μια τάξη κι εσένα να έχεις έναν αναμενόμενο ρυθμό μέσα στην ημέρα, κάτι που θα αυξήσει τις αντοχές σου. 
Πιο συγκεκριμένα, σταθερό πρόγραμμα σημαίνει τις ίδιες ώρες φαγητού, ύπνου, μπάνιου και παιχνιδιού καθημερινά, οι οποίες δεν θα αλλάζουν παρά μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις (γενέθλια, μεγάλες γιορτές κ.λπ.). 
Επίσης, το βράδυ θα πρέπει να τον βάζεις σχετικά νωρίς για ύπνο (το αργότερο-αργότερο ως τις 10), ώστε να σου μένει λίγος χρόνος ησυχίας για να καθίσεις με τον άντρα σου, να κάνεις ένα μπάνιο σαν άνθρωπος και να χαλαρώσεις.

Δώσε του την ευκαιρία να εκτονωθεί
Το δεύτερο είναι ο καθημερινός περίπατος στο πάρκο (ιδανικά) ή στον παιδότοπο (ως δεύτερη επιλογή) που θα πρέπει να διαρκεί αρκετά (1-2 ώρες) ώστε να έχει το παιδί τη δυνατότητα να εκτονώνεται σωματικά μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες (κούνιες, τσουλήθρες κ.λπ.) αλλά και την αλληλεπίδραση του με τα άλλα παιδάκια. 
Βγάζε τον έξω με κάθε καιρό, εκτός κι αν βρέχει, οπότε θα μπορούσες να κανονίζεις με κάποια άλλη μαμά να παίξουν τα παιδιά σας παρέα στο σπίτι της μίας ή της άλλης.

Βάλε όρια & κανόνες
Τρίτο και εξίσου πολύ σημαντικό είναι τα ξεκάθαρα όρια και οι κανόνες. Δηλαδή, ο γιος σου πρέπει να μάθει πρώτον ότι υπάρχει "όχι" και δεύτερον ότι το "όχι" είναι "όχι", κι όχι "μπορεί και ναι" (αν γκρινιάξω λίγο παραπάνω). 
Βέβαια, αυτά τα "όχι" πρέπει να είναι όσο λιγότερα γίνεται και ταυτόχρονα να είναι προβλέψιμα και να μην εξαρτώνται από τη διάθεση σου, αναλόγως της στιγμής.

Δώσε του προσοχή, με πρόγραμμα
Τέταρτο, αφιέρωνε του καθημερινά ολόκληρη την προσοχή σου για κάποια ώρα, για να του διαβάσεις παραμύθι, για να παίξετε κάποιο παιχνίδι ή οτιδήποτε άλλο τον ευχαριστεί. Όταν το παιδί ξέρει ότι θ' ασχοληθείς μαζί του σε σταθερή βάση, μπορεί να δεχτεί πιο εύκολα και το όχι που είπαμε πιο πάνω. 
Επίσης, μίλα του συνέχεια για τα πάντα κι όχι μόνο για ό,τι αφορά τον ίδιο. 
Εξήγησε του τι κάνεις κάθε φορά, τι εργαλεία χρησιμοποιείς, δείξε του τα λουλούδια, τα φυτά και τα ζώα όταν βγαίνετε έξω, τραγούδησε του, εξήγησε του τι συμβαίνει (π.χ. τώρα θα περιμένουμε στην ουρά για να πάρουμε ψωμί, ή τώρα προσέχουμε να μην έρχεται κάποιο αυτοκίνητο για να διασχίσουμε τον δρόμο). 
Αυτή η συνήθεια θα τον βοηθήσει να οργανώσει μέσα στον μυαλό του τον κόσμο που τον περιβάλλει , θα δώσει νόημα σε πράγματα που του φαίνονται βαρετά, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του και αυξήσει την υπομονή του.

Κάνε δουλειές, μαζί με το παιδί
Πέμπτο, κράτα τον κοντά σου όταν κάνεις τις περισσότερες δουλειές. Αν δουλεύεις στην κουζίνα π.χ., μπορείς να τον βάλεις στο καρεκλάκι του να παίξει (με πλαστελίνες, δαχτυλομπογιές π.χ.) ή να τον αφήσεις κάτω, να παίξει με τις κατσαρόλες ή κάποια πλαστικά δοχεία που δεν σπάνε. 
Οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει το παιδί σου απορροφημένο για κάποια ώρα αξίζει λίγη ακαταστασία παραπάνω και το εξασκεί στην αυτοσυγκέντρωση.

Τηλεόραση με μέτρο
Έκτο, άφηνε τον να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια από επιλεγμένα DVD για περιορισμένη ώρα. 
Πες όχι στην ανεξέλεγκτη παρακολούθηση τηλεόρασης (καλύτερα να μην βλέπει καθόλου δηλαδή), αλλά βρες κάποιες κλασικές σειρές (όπως τα παραμύθια της Disney και οι συλλογές των Lonely Tunes) που διασκεδάζουν, αλλά παράλληλα καλλιεργούν τη φαντασία και την αισθητική των μικρών. 
Τα DVD δεν αποσπούν την προσοχή με διαφημίσεις κι έχουν το πλεονέκτημα ότι σύντομα ο γιος σου θα διαλέξει κάποιο που θα του αρέσει και θα θέλει να βλέπει ξανά και ξανά -κάτι που δεν γίνεται με την τηλεόραση- κι έτσι θα μένει ήσυχος για αρκετό διάστημα.

Απλοποίησε τη ζωή σου
Έβδομο: απλοποίησε τη ζωή σου και κάνε το σπίτι σας ασφαλές για το παιδί. 
Εξαφάνισε όλα τα διακοσμητικά που σπάνε εύκολα (θα περιορίσεις και το ξεσκόνισμα έτσι), κλείσε τις πρίζες με τις ειδικές τάπες, βάλε μεμβράνη ασφαλείας στα τζάμια του δωματίου του και προστατευτικά στις γωνίες. 
Έτσι εκείνος θα έχει μεγαλύτερο ασφαλές πεδίο για να κινείται κι εσύ πολύ λιγότερο άγχος μήπως χτυπήσει. Επίσης, περιόρισε το σιδέρωμα στα απολύτως απαραίτητα: εκτός απ' τα πουκάμισα, τα περισσότερα ρούχα φοριούνται μια χαρά αν τα απλώσεις να στεγνώσουν προσεκτικά, απ' τις άκρες και μετά τα διπλώσεις όμορφα. 
Το ίδιο ισχύει και για σεντόνια, πετσέτες και εσώρουχα. Ακόμη, ξέχνα για λίγο τα περίπλοκα μαγειρέματα, αλλά και την υπερβολική καθαριότητα. 
Οι κλειδαρότρυπες δεν χρειάζονται καθημερινό ξεσκόνισμα, αλλά ούτε και το τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης.

Περιόρισε τους πειρασμούς
Όγδοο: περιόρισε τους πειρασμούς. Απόφυγε τις παρατεταμένες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ και παράκαμψε τις βιτρίνες με παιχνίδια, ή με ζαχαρωτά. 
Να θυμάσαι ότι ο γιος σου έχει μπει ήδη στην ηλικία της άρνησης και της κόντρας (καθώς τώρα αρχίζει να συνειδοτοποιεί τον εαυτό του και να διαμορφώνει την ταυτότητα του) και είναι πιο εύκολο να παρακάμψεις τις πολλές εντάσεις αν του προσφέρεις εναλλακτικές. Π.χ. 'θες την μπλε ή την πράσινη μπλούζα;', αντί για 'διάλεξε ποιο σ' αρέσει' ή 'θα φορέσουμε αυτό'.

Προσοχή στη ζάχαρη και τα διεγερτικά!
Η σοκολάτα, το κακάο, τα αναψυκτικά και κάθετι που περιέχει πρόσθετη ζάχαρη (κρέμες, παγωτό) δρουν διεγερτικά και δίνουν περισσότερη ενεργητικότητα στο παιδί, απ' όση μπορεί να διαχειριστεί. 
Απόφυγε τα και αντικατάστησε τα με σκέτο γάλα, φυσικούς χυμούς, γιαούρτι και νερό.

Γράψε το σε "σχολείο"
Δέκατο: αν υπάρχει η δυνατότητα γράψε τον σε ένα παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο κοντά στο σπίτι, ώστε να τον πηγαινοφέρνεις με τα πόδια και να απασχολείται μόνο για 2-3 ώρες κάθε μέρα (αντί για τη βόλτα στο πάρκο που λέγαμε), χωρίς να κουράζεται. 
Το "σχολείο" θα βοηθήσει ιδιαίτερα την κοινωνικοποίηση του, στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του, αλλά και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, ιδιαίτερα αν δεν συναναστρέφεται άλλα παιδιά της ηλικίας του στο περιβάλλον σας. 
Επιπλέον αυτή η αλλαγή θα προσφέρει σε σένα άπλετο ελεύθερο χρόνο για να κάνεις με ησυχία τις υπόλοιπες δουλειές σου.

Μερικές έξτρα συμβουλές
Συνοψίζοντας, αυτό που έχει σημασία είναι να βάλεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες του παιδιού, ρυθμίζοντας ανάλογα την καθημερινότητα σου και τις απαιτήσεις σου ως νοικοκυρά, ώστε να αφήσεις χώρο στο παιδί σου να ενταχθεί ομαλά σ' αυτή την καθημερινότητα κι όχι να προσπαθείς να στριμώξεις το παιδί στο πρόγραμμα που μπορείς να προτιμάς ή ακολουθούσες παλιότερα. Αυτές οι πολυτέλειες είναι για τις δεσποινιδούλες, όχι για υπεύθυνες μαμάδες.
Αφού θα έχεις εφαρμόσει όλα τα παραπάνω για κάποιες εβδομάδες (μην περιμένεις θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη), ή αν τα εφαρμόζεις ήδη από καιρό αλλά παρόλα αυτά το παιδί δεν συνεργάζεται και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί περισσότερο από πέντε λεπτά σε μια δραστηριότητα που το ευχαριστεί, θα πρέπει να συζητήσεις το θέμα με τον παιδίατρο σου, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο γιος σου έχει κάποια διαταραχή της προσοχής που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.
Τέλος, μην χάνεις το κουράγιο σου και μην συγκρίνεις το παιδί σου τον εαυτό σου με άλλα παιδιά και μαμάδες που συναντάς στον κύκλο σου. 
Καμιά οικογένεια δεν είναι στ' αλήθεια όπως φαίνεται στις διαφημίσεις. Όλοι έχουμε τα πάνω και τα κάτω μας κι αν καμιά φορά παραφερθούμε, ένα συγνώμη, μια αγκαλιά κι ένα φιλί είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, να επαναφέρουν την αρμονία και να εμφυσήσουν έμπρακτα στο παιδί την ευγένεια, την τρυφερότητα και την συμπόνοια.
Όμως, όπως είπαμε και στην αρχή, πάνω απ' όλα κάνε υπομονή κι αν καταφέρεις να τη συνδυάσεις με λίγο αποτελεσματικότερη οργάνωση, αρκετό χιούμορ κι ευελιξία, όλα θα ξεπεραστούν με τον πιο ανώδυνο και ευχάριστο τρόπο για όλους.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki