Saturday 14 October 2017

Τι βλέπουν τα παιδιά μας στο YouTube; - Prevent your kids from seeing inappropriate YouTube videos


Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν videos στο YouTube και συνήθως οι γονιοί βρίσκουν την ησυχία τους για λίγη ώρα. Όταν όμως μεταξύ των videos ξεπετάγονται διαφημιστικά μηνύματα ή με ενήλικες ντυμένους Έλσα και Spiderman μήπως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε γι’ αυτήν τη βολική ηλεκτρονική νταντά;
Τι μπορείτε να κάνετε

Αν το περιεχόμενο των videos που βλέπει το παιδί σας το YouTube το θεωρείτε ακατάλληλο υπάρχει τρόπος να το απενεργοποιήσετε. Ενεργοποιήστε τη Λειτουργία Περιορισμένης Πρόσβασης, την οποία θα βρείτε στο κάτω μέρος της σελίδας του YouTube για να περιορίσετε τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο επισημασμένο από χρήστες και από το ίδιο το YouTube. 
Αλλά μπορείτε να κάνετε και αυτά:
Γραφτείτε στο YouTube
Έχετε τη δυνατότητα να δημιουργείτε δικές σας λίστες με βίντεο που θα έχετε ελέγξει και θα είστε βέβαιοι πως είναι ασφαλή για τα παιδιά. Επιπλέον μπορείτε να κάνετε αναφορά στο σχετικό σημαιάκι για τα βίντεο που είναι ακατάλληλα. 

Κάνοντας αναφορά δεν κατεβαίνει αυτόματα το βίντεο αλλά ενημερώνετε το σύστημα να το ελέγξει και να το αφαιρέσει, εάν το βρει ακατάλληλο.
Ασχοληθείτε με τα παιδιά
Καθίστε δίπλα τους, όταν παρακολουθούν βιντεάκια που τους αρέσουν, ώστε να προσέχετε για τα pop up διαφημιστικά. 

Στα μεγαλύτερα παιδιά δείξτε τους πώς να αναγνωρίζουν ένα ακατάλληλο βίντεο. 
Όταν συναντούν κάτι που είναι σε απευθείας σύνδεση, πείτε τους να ακολουθήσουν αυτήν τη διαδικασία: να το απενεργοποιήσουν και να ενημερώσουν έναν ενήλικα.
Βάλτε όρια
Συμφωνήστε με τα παιδιά ότι π.χ. «Επιτρέπονται μόνον δύο βιντεάκια με τον Μίκυ». 
Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα και παρακολουθούν μόνα τους βίντεο στον υπολογιστή, ελέγξετε αυτά που είδαν στο History – Ιστορικό- γράφοντας YouTube στην αναζήτηση. 
Αν έχετε gmail, ο υπολογιστής σας είναι αυτόματα συνδεδεμένος με το YouTube, άρα μπορείτε να δείτε το ιστορικό και όσα έχουν παρακολουθήσει τα παιδιά.
Δείτε ποιος είναι ο δημιουργός των βίντεο
Το όνομά του εμφανίζεται κάτω από το βίντεο και, εάν κάνετε κλικ πάνω του θα δείτε τις προσωπικές πληροφορίες. Εάν είναι ανεπαρκείς googl-άρετε το όνομά του και την παρουσία που έχει στο ίντερνετ.

Παρατηρείτε τα Προτεινόμενα Βίντεο
Βρίσκονται στη δεξιά στήλη. Έτσι μπορείτε να ελέγξτε μήπως κάποιο από αυτά είναι ακατάλληλο για τα παιδιά
Μη φοβάστε τις διαφημίσεις
Όταν ένα βίντεο ξεκινά με διαφήμιση σημαίνει ότι το YouTube και ο δημιουργός της διαφήμισης έχουν ελέγξει το περιεχόμενό του, άρα είναι πιο ασφαλές.
Διαβάζετε τα σχόλια
Μπορείτε να συμπεράνετε αν υπάρχουν λόγοι για να μη δει το παιδί το βίντεο διαβάζοντας τα σχόλια που έχουν αφήσει από κάτω οι χρήστες.
Κατεβάστε την εφαρμογή YouTube Kids
Υπάρχουν αποκλειστικά παιδικά βίντεο και αγαπημένα shows ενώ δεν επιτρέπει στα παιδιά να αναζητούν «ακατάλληλα» βίντεο.
Δώστε του εναλλακτικές
Αντί να κάθετε και να παρακολουθεί videos στο YouTube είναι προτιμότερο να βγείτε έξω για ποδήλατο, να πάτε στην παιδική χαρά ή να σας βοηθήσει στα ψώνια. 
Ακόμη, εάν βρίσκεστε σε κάποιο εστιατόριο αντί να του δώσετε το tablet για να μείνει ήσυχο ενθαρρύνετέ το να μιλήσει σε κάποιο άλλο παιδί που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, έχετε μαζί σας κάποια παιχνίδια, δώστε του να ζωγραφίσει κάτι. 
Σκεφτείτε τι κάνατε εσείς, στη δική του ηλικία, όταν δεν υπήρχαν tablet και smartphones. 
Το πιο σημαντικό είναι να δώσετε στο παιδί τις εναλλακτικές του παιχνιδιού και της φιλίας. 
Και τα δυο δεν θα είναι ποτέ χαμένος χρόνος για τα παιδιά.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki