Friday 9 February 2018

Κατάλληλο βιβλίο για το παιδί μου. Πώς να το επιλέξω;

Τα παιδιά μας λατρεύουν να τους διαβάζουμε συχνά το πολυαγαπημένο τους παραμύθι. 
Η αλήθεια είναι πως διαβάζοντας βιβλία είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. 
Τι γίνεται, όμως, όταν έχετε κουραστεί να διαβάζετε ξανά και ξανά την ίδια ιστορία; 
Αν βρεθείτε, λοιπόν, σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε ένα παζάρι βιβλίου, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, ώστε να προσθέσετε στη συλλογή του μικρού σας βιβλία που θα λατρέψει.

• Οι εικόνες

Εάν το παιδί σας δεν είναι ακόμη σε θέση να διαβάσει, τι είναι το πιο ελκυστικό στα μάτια του; Οι εικόνες! 
Ξεφυλλίστε αρκετά βιβλία έως ότου καταλήξετε σε αυτό που θα κάνει τον μικρό σας αναγνώστη να ασχοληθεί μαζί του. 
Ίσως κάποιες φορές να νιώθετε πως είναι πολύ δραστήριο για να αντέξει να καθίσει δίπλα σας και να του διαβάσετε μια ιστορία. 
Εξάλλου, οι όμορφες εικόνες θα είναι το κίνητρό του για να το ανοίξει μια μέρα από μόνο του και να το διαβάσει. Τέλος, οι εικόνες είναι ιδανικές και για τα μωρά.

• Το μέγεθος

Τα διαστήματα προσοχής των παιδιών 1-3 ετών είναι σύντομα. Γι’ αυτό μην περιμένετε να καθίσει με μιας 15 λεπτά και να τού διαβάσετε (αν και κάποια παιδιά το κάνουν). Έτσι, επιλέγουμε βιβλία που διαβάζονται σε μόλις λίγα λεπτά. 
Αν παρόλα αυτά βρείτε ένα βιβλίο με εξαιρετικές εικόνες αλλά με μια μεγάλη ιστορία, αυτό δε σημαίνει πως δεν θα το αγοράσετε. Το αντίθετο. 
Θα ασχοληθείτε με τις εικόνες, το παιδί σας δε θα αγχωθεί με την έκταση του κειμένου κι έτσι η ανάγνωση θα αποτελέσει για εκείνο μια θετική και ευχάριστη εμπειρία. Εάν, ωστόσο, δεν θελήσει να ολοκληρώσετε τη διήγηση, μην αναστατωθείτε. Επενδύστε στην όμορφη αλληλεπίδραση που είχατε σε αυτό το διάστημα.

• Το περιεχόμενο

Τι θα μάθει το παιδί από αυτό το βιβλίο; Δεν χρειάζεται συνέχεια να διαλέγετε βιβλία με εκπαιδευτικό περιεχόμενο αλλά όταν υπάρχει η ανάγκη να διδάξετε κάτι στο παιδί σας, τα βιβλία είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο (εκπαίδευση τουαλέτας, συναισθήματα κτλ).

• Επιλογή

Εάν βρίσκεστε σε δίλημμα ποιο από τα βιβλία στα οποία έχετε καταλήξει να αγοράσετε, αφήστε την τελική απόφαση στο παιδί σας. Τότε θα έχει σίγουρα το κίνητρο να το διαβάσει. 
Επιπλέον, αφήνοντάς του την επιλογή, προάγετε την ανάπτυξη του λεξιλογίου του, καθώς για να σας απαντήσει, θα μιμηθεί λέξεις από την ερώτησή σας.

• Το υλικό

Εάν ανησυχείτε πως το παιδί θα καταστρέψει το καινούριο του βιβλίο, προτιμήστε αυτά με το σκληρό εξώφυλλο. Εάν από την άλλη διαλέξετε τα συνηθισμένα βιβλία, δείξτε στο μικρό σας πώς να τα μεταχειρίζεται σωστά. 
Τέλος, μπορείτε να του δώσετε περιοδικά να ξεφυλλίσει, να ανακαλύψει τη διαφορετική υφή και στυλ τους, και ακόμη να κάνετε χειροτεχνίες με αυτά.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Educational Needs
University of Leeds, UK
boro.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki