Monday 30 April 2018

Τουρκία: Φυλάκισαν Κούρδισα δασκάλα μαζί με το 6 μηνών μωρό της - Turkey jails Kurdish teacher with her baby

Turkey jails Kurdish teacher with baby on terror charge

Δασκάλα απ' το Ντιγιάρμπακιρ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Τουρκίας για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας επειδή είχε στηλιτεύσει τις απώλειες άμαχου πληθυσμού λόγω των συγκρούσεων στις κουρδικές περιοχές

Μια απίστευτη ιστορία στην Τουρκία με την περιπέτεια μιας νεαρής μητέρας που μπήκε στη φυλακή πριν από περίπου μια εβδομάδα, αγκαλιά με το έξι μηνών παιδί της, για δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα στην τηλεόραση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η Αϊσέ Τσελίκ απ' το Ντιγιάρμπακιρ είχε μιλήσει τηλεφωνικά σε τηλεοπτικό σταθμό, τον Ιανουάριο του 2016, για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, τις διώξεις των Κούρδων και τους θανάτους άμαχου πληθυσμού. 
«Ξέρετε τι γίνεται στη νοτιοανατολική Τουρκία; Αγέννητα παιδιά, μητέρες, άνθρωποι σκοτώνονται εδώ... τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ δεν παίζουν στην τηλεόραση ή στα μέσα επικοινωνίας. Μην σωπαίνετε... δείτε, ακούστε και βοηθήστε μας. Είναι κρίμα, μην αφήνετε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν, μην αφήνετε πια τις μητέρες να κλαίνε» 
είχε πει η δασκάλα μιλώντας για τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Η δασκάλα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης (σσ. έτσι θεωρεί η Τουρκία το PKK), τον Απρίλιο του 2017, όμως η εκτέλεση της ποινής της καθυστέρησε λόγω της εγκυμοσύνης που διένυε.

Τώρα όμως άρχισε να εκτίει την ποινή της, έχοντας μαζί στο κελί το έξι μηνών παιδί της. Η Τσελίκ άσκησε έφεση κατά της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, όμως για την ώρα δεν έχει βγει απόφαση.
Λίγες μέρες πριν τη φυλάκισή της ξεκίνησε μια συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα change.org, με τίτλο «Teacher Ayşe and her baby Deran are in prison - But the Constitutional Court can still stop it», απ' το IFEX, ένα παγκόσμιο δίκτυο για την ελεύθερη έκφραση. Στόχος η συλλογή 100.000 υπογραφών. Μέχρι τις 25 Απριλίου είχαν μαζευτεί περίπου 15.000.
«Η έφεσή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο παραμένει αναπάντητη. Η Αϊσέ πήγε στη φυλακή μαζί με το μωρό της Ντεράν, στις 20 Απριλίου 2018. Προς το παρόν μόνο μια αρχή μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση: Το Συνταγματικό Δικαστήριο να αναιρέσει την απόφαση» τονίζει το IFEX.

Επίσης το IFEX διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από αρκετές τουρκικές πρεσβείες ανά τον κόσμο το 2016.
news247
Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki