Thursday 28 June 2018

Μεγάλες αλήθειες του να έχει κανείς 3 παιδιά

Ο σύζυγος μου και εγώ πιστέψαμε πως είχαμε τελειώσει με το θέμα παιδιά μετά τα δύο πρώτα. Και τότε όταν ο μικρότερος μας ήταν 3 ετών και μόλις είχαμε γιορτάσει το πέταμα της πάνας, έκπληξη! 
Έγκυος! 
Το δεχτήκαμε και πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα τρία μας παιδιά!
Απολαύστε όμως, το βίντεο με 3+1 παιδιά😊

Άλλαξε τα πράγματα βέβαια… 
Το να έχεις τρία παιδιά δημιουργεί μια μοναδική δυναμική σε μια οικογένεια και παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις στους γονείς. Ακολουθούν κάποιες από αυτές τις αλήθειες:

1. Έχεις περισσότερα παιδιά απ’ ότι χέρια.
Αυτό δημιουργεί θέμα ειδικά αν και τα τρία είναι κοντά στην ηλικία. Βέβαια γρήγορα μαθαίνεις να χρησιμοποιείς τα γόνατά σου, τη μύτη σου και τα δάχτυλα των ποδιών σου ως τρίτα χέρια.

2. Σας περνούν σε αριθμό
Εκτός και αν βρίσκεσαι σε μια πολυγαμική σχέση, πλέον έχεις περισσότερα παιδιά απ’ ότι ενήλικες στο σπίτι. Με το πέρασμα των χρόνων, συχνά αναρωτιέσαι γιατί δεν σκέφτηκες αυτά τα απλά μαθηματικά πριν καλωσορίσεις το τρίτο παιδί στη ζωή σου.

3. Το μεγαλύτερό σου μοιάζει πολύ μεγαλύτερο από το μικρότερό σου στην ίδια ηλικία
Όταν το πρώτο σου παιδί ήταν 4 έμοιαζε με μεγάλο παιδί. Το τρίτο σου παιδί στα 4 μοιάζει με μωρό. Σε κάθε ηλικία και στάδιο είχες περισσότερες απαιτήσεις από το πρώτο σου παιδί τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην ανάπτυξη (συγνώμη, πρώτα μας παιδιά!)

4. Το μεσαίο σου παιδί κρατά την ισορροπία
Είναι αναπόφευκτο. Το πρώτο σου παιδί παίρνει το προνόμιο και το καμάρι να είναι το πρώτο που κάνει τα πάντα, ενώ το τρίτο παίρνει το προνόμιο του να μπεμπεκίζει γιατί είναι το τελευταίο. Αυτά τα μεσαία παιδιά είναι δημιουργικές ιδιοφυΐες για κάποιο λόγο (ήμουν μεσαίο παιδί, αυτή είναι η ιστορία μου, με συμφέρει και την κρατάω)

5. Ζορίζεσαι περισσότερο από άλλους γονείς.
Όχι αλήθεια, είναι θέμα επιστημονικό. Η θεωρία μου είναι ότι έχεις πια υπερβολικά πολλά παιδιά για να κάνεις τα πάντα όσο καλά θα ήθελες, αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να νιώσεις ότι απλά μπορείς να τα παρατήσεις όλα ως έχουν. Οπότε είσαι σε μια διαρκή κατάσταση υπερπροσπάθειας, ενώ προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως μπορείς να τα κάνεις όλα.

6. Χρειάζεσαι στα αλήθεια ένα μεγάλο (ιδανικά 8θεσιο) οικογενειακό αυτοκίνητο.
Αν πρόκειται ποτέ να πάρεις και κάποιον άλλον μαζί σου, πλέον θα χρειάζεσαι περισσότερες από 5 θέσεις στο αυτοκίνητο. Και αν έχεις πάνω από ένα παιδί σε παιδικό κάθισμα, τότε σίγουρα χρειάζεσαι μεγαλύτερο αυτοκίνητο.

7. Συνειδητοποιείς πως η δουλειά που απαιτείται για να μεγαλώσεις παιδιά αυξάνεται σημαντικά με κάθε παιδί.
Δύο παιδιά διπλασιάζουν τη δουλειά. Τρία παιδιά την τετραπλασιάζουν. Συχνά αναρωτιέσαι πως επιβιώνουν άνθρωποι με περισσότερα από τρία παιδιά.

8. Παραιτείσαι ολοκληρωτικά από τον ύπνο.
Όλη αυτή η ιδέα του να κοιμηθείς όλο το βράδυ μοιάζει απίστευτα χαριτωμένη μέχρι που εμφανίζεται το τρίτο σου. Σίγουρα τα μωρά κάποια στιγμή αρχίζουν και κοιμούνται όλο το βράδυ. Αλλά μετά γίνονται νήπια που βλέπουν εφιάλτες. Μετά γίνονται μαθητές δημοτικού που φρικάρουν από μια διαφήμιση θρίλερ που είδαν κατά λάθος. Μετά γίνονται έφηβοι που έχουν ανάγκη για μεταμεσονύχτιες κουβεντούλες. Όταν πια έχεις τρία παιδιά, ξέρεις καλά πως ο γονεϊκός ύπνος είναι κάτι που εναλλάσσεται ανάμεσα σε τέλειος και χάλια για χρόνια.

9. Αναρωτιέσαι συνέχεια πού πήγαν τα λεφτά.
Το να αρχίζεις να αποταμιεύεις λεφτά για το πρώτο σου παιδί, μοιάζει μια φυσική και εύκολη να την πετύχεις επένδυση. Με το δεύτερο παιδί στενεύουν τα περιθώρια. Ε με το τρίτο το χάνεις εντελώς. Με τρία παιδιά οι εξωσχολικές δραστηριότητες σε γονατίζουν οικονομικά. Ο λογαριασμός στο σούπερ μάρκετ αγγίζει τη δόση του στεγαστικού. Απλά περίμενε μέχρι να χρειαστούν και τα τρία σιδεράκια… Αντίο διακοπές!

10. Το να πετάξεις κάπου με όλη την οικογένεια έχει απαγορευτικό κόστος
Μιας και μιλάμε για οικονομικά και διακοπές, τα αεροπορικά εισιτήρια για 5 ανθρώπους είναι ανέκδοτο. Ακόμα και μια οικονομική πτήση για έναν, πολλαπλασιάζεται επι 5… Ζήτω το αυτοκίνητο!

11. Τα δωμάτια ξενοδοχείου αποτελούν θέμα
Τέσσερις άνθρωποι σε ένα δωμάτιο είναι μια χαρά. 5 σημαίνει να βρεις δωμάτιο με καναπέ που ανοίγει, να πληρώσεις μια περιουσία ή να φέρεις στρώμα και sleeping bag και να αφήσεις τα παιδιά να βγάλουν άκρη ποιος θα κοιμηθεί στο πάτωμα.

12. Πάντα κάποιος θα νιώθει παραμελημένος
Με μονό αριθμό παιδιών, κάθε παιχνίδι που είναι φτιαγμένο για δύο αυτόματα θα γίνει «αποκλειστικό». Και τα τρία παιδιά θα θέλουν να κάτσουν δίπλα στη μαμά στο εστιατόριο. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να χωρίσεις ένα μπισκότο σε τρία κομμάτια; Αστο!

13. Σπάνια απολαμβάνετε όλοι τις ίδιες ταινίες ή σειρές ως οικογένεια.
Εκτός αν έχεις κάνει κυριολεκτικά τρία παιδιά το ένα μετά το άλλο, η διαφορά ηλικίας και ωριμότητας θα κάνει την επιλογή ταινίας εφιάλτη.

14. Οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια = ίδιο πρόβλημα με το 13.
Στη θεωρία φαντάζει τέλεια ιδέα! Στην πράξη πάλι…

15. Όταν λείπει το ένα παιδί, νιώθεις λες και είσαι σε διακοπές
Καθώς το να προσθέτεις ένα παιδί τετραπλασιάζει τη δουλειά, το να αφαιρείς ένα για μια μέρα κόβει τη δουλειά κατά 3/4 (δεν καταλαβαίνω το μαθηματικό του πράγματος, το γράφω απλά όπως το ζω). Στείλε ένα παιδί να κοιμηθεί σε ένα φιλαράκι του και θα απορείς που θεωρούσες δύσκολο το να έχεις δύο παιδιά.

16. Το πρώτο σου παιδί είχε ένα τέλειο άλμπουμ φωτογραφιών, ενώ το τρίτο έχει κάτι φωτογραφίες κάπου αποθηκευμένες στον υπολογιστή
Το άλμπουμ του πρώτου χρόνου του πρώτου μας παιδιού είναι ένα έργο τέχνης. Το δεύτερο παιδί έχει ένα απλό φωτογραφικό άλμπουμ με το 1/4 των σελιδων του γεμάτο. Το τρίτο μας παιδί θα είναι τυχερό αν ποτέ τυπώσουμε έστω μια φωτογραφία του.

17. Η ώρα του ύπνου είναι μια μίξη μαραθώνιου, κρίσης και ανέκδοτου
Αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο θέμα όταν έχουμε γκάμα ηλικιών. Τρία διαφορετικά παιδιά, τρεις διαφορετικές ηλικίες, τρεις διαφορετικές ώρες ύπνου και ΟΛΟΙ θέλουν να χουχουλιάσουν μαζί σου. Σε κάποια φάση καταλήγεις να βάζεις παιδιά για ύπνο επί δύο ώρες και απορείς πώς στο καλό έγινε έτσι η ζωή σου.

18. Πολλές φορές πρέπει να πεις σε όλους να σταματήσουν να μιλάνε.
Απλά σταματήστε. Σταματήστε να μιλάτε. Μην ακούσω κιχ από οποιοδήποτε στόμα. Αν κάποιος ανοίξει το στόμα του και πει έστω μια λέξη για τα επόμενα 15 λεπτά, δεν θα ακουμπήσει οποιοδηποτε ηλεκτρονικό για μια βδομάδα. Αληθινή ιστορία.

19. Αληθινά καταλαβαίνεις πόσο διαφορετικό είναι το κάθε παιδί
Το βιώνεις στο περίπου στο δεύτερο παιδί, όμως το τρίτο σου δίνει την απόλυτη απάντηση στο φύση εναντίον ανατροφή. Δεν είναι ότι δεν έχει να κάνει και με την ανατροφή. Σίγουρα έχει. Αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του τι άνθρωποι είναι έχει να κάνει με το… τι άνθρωποι είναι, άσχετα με το τι κάνεις εσύ ως γονιός.

20. Ξέρεις με βεβαιότητα πως η ικανότητά σου να αγαπάς μεγαλώνει με κάθε ξεχωριστό παιδί.
Ίσως είσαι ευτυχισμένη με τρία, ίσως δεν θέλεις αλλα παιδιά, αλλά ξέρεις ότι αν προέκυπτε και τέταρτο στα ξαφνικά 1) θα φρίκαρες, γιατί Ω ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ! και 2) θα αγαπούσες αυτό το μωρό το ίδιο τρελά όπως αγαπάς τα άλλα σου τρία. Γιατί όσο και αν σε τρελαίνουν, τα ζουζούνια σου σού έχουν δείξει πως η αγάπη της μάνας πραγματικά δεν έχει όρια.

Μπορεί να μην επιλέξαμε συνειδητά να αποκτήσουμε το τρίτο μας παιδί, όμως δεν θα το άλλαζα με τίποτα στον κόσμο. Στα σίγουρα η ζωή με τρία παιδιά είναι χαοτική και δύσκολη κάποιες φορές, όμως είναι γεμάτη με ζωντάνια και αγάπη. Η 5μελης μας οικογένεια είναι γεμάτη, ολοκληρωμένη και αυτή που πρέπει να είναι!
 

πηγή: scarymommy.com
eimaimama.gr
 

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki