Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Κρότωνας ή Τσιμπούρι και Πως να το αφαιρέσετε από το Δέρμα - How To Remove A Tick

Κρότωνες ή τσιμπούρια είναι τα αρθρόποδα που απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών και το μέγεθός τους, είναι 2-6 χιλιοστά τα αρσενικά (Εικόνα 1) και 3-16 χιλιοστά τα θηλυκά (Εικόνα 2).

Πώς είναι, πώς διατρέφονται και πώς αναπνέουν;
Η ράχη των αρσενικών, είναι σκουρόχρωμη, ενώ στα θηλυκά σκουρόχρωμο είναι μόνο το μπροστινό τμήμα της ράχης (Εικόνα 2). Τα στοματικά μόρια προεξέχουν από το μπροστινό μέρος του σώματος.
Το άνοιγμα του στόματος βρίσκεται στη βάση μιας αγκαθωτής λόγχης, στο κέντρο των στοματικών μορίων και δεν φαίνεται. 
Όταν η αγκαθωτή λόγχη βυθίζεται από τον κρότωνα μέσα στο δέρμα του ζώου ή του ανθρώπου, τότε η λόγχη ανοίγει σε ολόκληρο το μήκος της, ενώ στη βάση της εμφανίζεται το άνοιγμα του στόματος και αρχίζει η απομύζηση του αίματος.

Οι κρότωνες αναπνέουν από δύο οπές, οι οποίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του σώματος, πίσω από το 4ο ζεύγος των ποδιών τους.
.....
η συνέχεια εδώ

Πως πρέπει να αφαιρείται ένα τσιμπούρι από το δέρμα.
Γράφει ο Γεώργιος Σπυρίδης

Το τσιμπούρι έχει τρυπήσει το δέρμα με το οξύ ρύγχος του που προηγείται του στόματος. 
Μόλις τρυπήσει το δέρμα, ανοίγει μικρά τριχίδια προς τα πίσω, ώστε να γαντζωθεί καλά (σαν αγκίστρι). 
Αμέσως μετά προωθεί το στόμα του μέσα από το ρύγχος, μέχρι την άκρη του και αρχίζει να απομυζά αίμα.
Το τσιμπούρι καλό θα είναι να αφαιρείται εντός των πρώτων 24-36 ωρών, από τη στιγμή που «καρφώθηκε» στο δέρμα. 
Όταν βρίσκεστε σε περιοχή όπου υπάρχουν αιγοπρόβατα, σκυλιά ή άλλα ζώα ή σε αμμουδιά που κάθονται τα παιδιά με το μαγιό ή τέλος αν έχετε πληροφορίες ότι κάποια παιδιά που κινούνται στον ίδιο χώρο είχαν στο δέρμα τσιμπούρια, πρέπει να τα ψάχνετε καθημερινά γύρω από τα γεννητικά όργανα, ιδιαίτερα στα αγόρια όπου η εντόπιση στο όσχεο είναι συχνή και όπου αλλού υπάρχουν πτυχές του δέρματος, όπως στις μασχάλες. 
Στα εμφανή μέρη του γυμνού παιδιού, τους Καλοκαιρινούς, Ανοιξιάτικους ή Φθινοπωρινούς μήνες, θα τα εντοπίσετε ευκολότερα.
Για όσους δεν γνωρίζουν το τσιμπούρι, καλό είναι να δουν φωτογραφίες, ώστε να μην πάρουν τηλέφωνο πανικόβλητοι το Παιδίατρο και του λένε ότι το παιδί «έχει γεμίσει κρεατοελιές που μεγαλώνουν ραγδαία».

Τι πρέπει να κάνετε
1. Πιάστε με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας το δέρμα του παιδιού , δεξιά και αριστερά από το τσιμπούρι, ώστε στο επάνω μέρος της ράχης του δέρματος που θα δημιουργηθεί, να είναι το παράσιτο.
2. Πάρετε μια λαβίδα σχετικά αιχμηρή στην άκρη.
3. Πιάσετε προσεκτικά το κεφάλι του παρασίτου έχοντας τη λαβίδα παράλληλα με το δέρμα και κατ’εφαπτομένη με αυτό. Οι αιχμηρές λαβίδες συνιστώνται ώστε σε αυτή τη φάση να μην συνθλιβεί το τσιμπούρι.
4. Τραβήξτε με σταθερή δύναμη, αργά με φορά κάθετα προς το δέρμα και μακριά από αυτό όπως δείχνει το παραπάνω video.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου