Thursday 24 January 2019

Εμπορία ανθρώπων, ένα έγκλημα που μένει ατιμώρητο

ΟΗΕ: Τα Ηνωμένα Έθνη διαπιστώνουν σε πρόσφατη έκθεσή τους ότι τις περισσότερες φορές η εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων κάθε ηλικίας και φύλου μένει ακόμα ατιμώρητη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σοκαριστικό αυτό συμπέρασμα είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας και τονίζει πως παρά την πρόσφατη τάση αύξησης των καταδικαστικών αποφάσεων σε σχετικές υποθέσεις, «ο συνολικός αριθμός» των αποφάσεων αυτής της φύσης παραμένει πολύ μικρός σε περιοχές όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή.
«Οι διακινητές πρακτικά σπανίως κινδυνεύουν να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει στην έκθεση το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (Office des Nations Unies contre la drogue et la crime, ONUDC), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη. Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ενεργοποιήσει και να ενισχύσει οποιαδήποτε προσπάθεια στο πλαίσιο διεθνών εργασιών για την εξάρθρωση τέτοιων εγκληματικών δικτύων, τα οποία απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι το 2016, προσθέτει πως τα τελευταία τριάντα χρόνια υπήρξαν πολλά κράτη τα οποία βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη. Οι ένοπλες συρράξεις μεγεθύνουν τον κίνδυνο ανάδυσης τέτοιων δικτύων εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, επειδή σε τέτοιες συνθήκες συνήθως οι κρατικοί θεσμοί καταρρέουν, οι εξαναγκαστικές προσφυγικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι συχνές, οικογένειες διαλύονται και μέσα σε αυτό το χάος επικρατεί απόλυτη οικονομική επισφάλεια, όπως σχολιάζει το ONUDC.
Φυσικά, το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων είναι κορίτσια και γυναίκες, καθώς η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η κυρίαρχη μορφή του μορφή του φαινομένου (59% των θυμάτων το 2016). Το γνωστότερο πρόσφατο φαινόμενο είναι η περίπτωση χιλιάδων κοριτσιών και γυναικών της μειονότητας Γεζίντι, οι οποίες υποδουλώθηκαν, βασανίστηκαν και πουλήθηκαν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας είναι η καταναγκαστική εργασία και αφορά στο ένα τρίτο των θυμάτων. Το φαινόμενο αυτό επικρατεί κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Εκτός από αυτή, εκατό κρούσματα που συνδέονται με τη διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων καταγράφηκαν κατά την περίοδο 2014-2017. Οι διακινητές εκμεταλλεύονται τους καταυλισμούς προσφύγων για να προσελκύσουν τα θύματά τους δίνοντάς τους «ψευδείς υποσχέσεις για χρήματα ή/και μεταφορά σε ασφαλέστερους τόπους», εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Μια άλλη μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπων είναι οι εξαναγκαστικοί γάμοι με θύματα γυναίκες σε μικρές ηλικίες, κάτι που συμβαίνει κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με το ONUDC, το 70% των θυμάτων σε διεθνές επίπεδο είναι γυναίκες και το 23% του συνόλου των θυμάτων είναι ανήλικες.
Το ONUDC δεν δίνει ακριβές αριθμό των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αριθμός των κρουσμάτων που ταυτοποιήθηκαν ανερχόταν σε 25.000 το 2016, δηλαδή καταγραφόταν μια αύξηση 10.000 ανθρώπων και πλέον από το 2011, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στην αμερικανική ήπειρο και την Ασία.

Εναλλακτική Δράση
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki