Wednesday 4 September 2019

Κανόνες ασφαλείας για τη μεταφορά των παιδιών σας στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Child Seat Safety, 2 στα 3 παιδιά δεν ταξιδεύουν με ασφάλεια στο αυτοκίνητο.
Δεν είναι μόνο η μη χρήση το σωστού παιδικού καθίσματος, αλλά κι ένα σωρό άλλα λάθη που μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος, μιας και σύμφωνα με την έρευνα χρησιμοποιείται ένα ανεπαρκές σύστημα συγκράτησης των παιδιών. Σύμφωνα με το Τμήμα Κυκλοφορίας της Ισπανίας, η διαφορά μεταξύ σωστής και εσφαλμένης χρήσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ατυχήματος κατά 75% και τους τραυματισμούς κατά 90%. 
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μερικούς βασικούς κανόνες:

1. Χρησιμοποιήστε πιστοποιημένο παιδικό κάθισμα σύμφωνα με το ύψος και το βάρος του παιδιού
Η  ηλικία μόνο δεν καθορίζει τον τύπο καθίσματος που θα χρησιμοποιηθεί, μιας και σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζει το βάρος και το ύψος του παιδιού. Σύμφωνα με τον Javier Luzón, ο οποίος είναι αρμόδιος για το τμήμα ανάπτυξης ασφάλειας οχημάτων της SEAT, «είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιήσουμε ένα σωστό παιδικό κάθισμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις προστασίας των παιδικών σωμάτων».
2. Πάντα στα πίσω καθίσματα
«Αυτό είναι μακράν το ασφαλέστερο μέρος για να ταξιδέψει ένα παιδί» συνεχίζει ο Javier. Παρόλο που το κάθισμα του συνοδηγού είναι εφοδιασμένο με σύστημα συγκράτησης παιδιών, συνιστάται να το χρησιμοποιείτε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. όταν τα πίσω καθίσματα είναι ήδη κατειλημμένα από άλλα παιδιά. Πολύ σημαντικό, ο αερόσακος πρέπει να απενεργοποιείται όταν υπάρχει παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού!
3. Στερεώστε σωστά το παιδικό κάθισμα
Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης για το παιδικό κάθισμα και να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά πριν από κάθε ταξίδι. Η ευκολότερη και πιο βολική μέθοδος είναι το Isofix. Εάν το κάθισμα απαιτεί εγκατάσταση με τη ζώνη ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι ο ιμάντας περνάει σωστά μέσα από τις θέσεις που υποδεικνύει ο κατασκευαστής.
4. Σφίξτε τους ιμάντες πρόσδεσης τους καθίσματος
Οι πλειοψηφία των γονιών δεν σφίγγουν τη ζώνη του παιδικού καθίσματος, με αποτέλεσμα οι ιμάντες να είναι συχνά αρκετά χαλαροί και έτσι τα παιδιά να απελευθερώσουν τα χέρια τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ιμάντες πρόσδεσης πρέπει να σφίγγονται και να προσαρμόζονται σφιχτά στο σώμα. 
5. Καλό θα είναι το παιδικό κάθισμα να τοποθετείται κοιτώντας το πίσω μέρος Όπως ανέφερε ο Javier, «Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, ο λαιμός του μωρού δεν μπορεί να στηρίξει το βάρος του κεφαλιού του. Για το λόγο αυτό, τα καθίσματα Group 0 και Group 0+ έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να βλέπουν προς τα πίσω. Είναι υποχρεωτικό να κρατάτε το κάθισμα στραμμένο προς τα τουλάχιστον μέχρι το παιδί να φτάσει την ηλικία των 15 μηνών. 

6. Μην κάνετε εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια σύντομων ταξιδιών
Οι μετακινήσεις από το σπίτι στο σχολείο είναι από τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές. Σύμφωνα με το Royal Automobile Club της Ισπανίας, το 37% των οδηγών παραδέχονται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρουν παιδιά χωρίς παιδικό κάθισμα. Άλλοι επιτρέπουν στα μεγαλύτερα παιδιά να δεθούν μόνα τους στο κάθισμα χωρίς να ελέγξουν ότι το έκαναν σωστά.
7. Μην βάζετε εμπόδια μεταξύ της ζώνης ασφαλείας και του σώματος του παιδιού!
Πολλές φορές για μικρές διαδρομές, πολλά παιδιά τοποθετούνται στα καθίσματα ενώ φορούν ακόμα ένα βαρύ παλτό ή ακόμα χειρότερα το σχολικό τους σακίδιο, το οποίο εμποδίζει τη ζώνη να παραμείνει «αγκαλιασμένη» στο σώμα του παιδιού, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία της ζώνης ασφαλείας.
8. Τοποθετήστε όλες τις αποσκευές στο πορτ μπαγκάζ
Οι αποσκευές και τα αντικείμενα που αφήνονται στα καθίσματα ή στην εταζέρα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν εκτοξευτούν προς κάθε κατεύθυνση σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή σύγκρουσης.

9. Γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας!
Τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους «ξεπατικώνοντας» συμπεριφορές. Για το λόγο αυτό φροντίστε να είστε παράδειγμα προς μίμηση στο τομέα της οδικής συμπεριφοράς. Για παράδειγμα: οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να φορεθούν από όλους και τα παιδιά θα μιμηθούν τη συμπεριφορά των γονιών τους επειδή οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.
10. Σε περίπτωση ατυχήματος
Όποτε είναι δυνατόν, τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν από το αυτοκίνητο στο κάθισμά τους. Μην τα μεταφέρετε στην αγκαλιά σας εκτός εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κινδύνου.

nextdeal.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki