Wednesday 21 October 2020

6-12: Η πιο κρίσιμη ηλικία του παιδιού σας

Μπορεί να έχετε σκεφτεί ότι αφήσατε το σχολείο μια για πάντα πίσω σας όταν αποφοιτήσατε. Μάλλον, όμως, πρέπει να το ξανασκεφτείτε αν είστε γονείς, γιατί αυτός ο ρόλος είναι ένα διαρκές σχολείο.
Αν θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας και αν επιθυμείτε (που επιθυμείτε…) να μεγαλώσουν όσο πιο καλά γίνεται και να γίνουν όσο πιο καλοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι μπορούν, από όλες τις απόψεις, τότε εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να… επιστρέψετε στο σχολείο και να μάθετε πράγματα που θα σας επιτρέψουν να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας ως γονιού με τον καλύτερο τρόπο.

Οι μέρες και οι νύχτες του μωρού, τα ξενύχτια, η αλλαγή της πάνας, τα μπιμπερό, όλα χρειάζονται… φροντιστήριο, όμως αντίθετα με ό,τι πιστεύετε τα πιο δύσκολα χρόνια δεν είναι αυτά. Τα πιο κρίσιμα χρόνια στη ζωή του παιδιού σας και αυτά που κατά συνέπεια θα πρέπει εσείς να… φορτσάρετε για να ανταποκριθείτε όσο καλύτερα γίνεται στο ρόλο σας, είναι ανάμεσα στα 6 και τα 12 χρόνια του. Κι εκεί θα πρέπει εσείς, ζητώντας και παίρνοντας βοήθεια απ’ όπου μπορείτε, το ταίρι σας, την ευρύτερη οικογένειά σας, τους δασκάλους, τους συναδέλφους, τους γονείς σας, καθώς και με τις γνώσεις που θα αποκτήσετε από τα βιβλία, την τηλεόραση και το διαδίκτυο να βγείτε ασπροπρόσωποι, στο πιο σημαντικό καθήκον της ζωής σας.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Εδώ είναι 10 πολύ χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να δράσετε στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους:
  1. Είναι η ηλικία του σπιτιού, της ανάπτυξης και της τελειοποίησης των φυσικών τους ικανοτήτων. Τα παιδιά σας μπορεί να έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα χρόνια πριν, αλλά τώρα είναι που αρχίζουν και αναπτύσσουν τις φυσικές τους ικανότητες, όπως άλμα, τρέξιμο, πιάσιμο ή ρίψη. Αρχίζουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, ο χορός, η ανάπτυξη της χάρης και η διατήρηση της φόρμας τους.
  2. Έχουν αρχίσει να έχουν επίγνωση του σώματός τους. Αν και δεν μπορείτε ακόμα να το δείτε, η μετατροπή του σώματος του παιδιού σε έναν νεαρό άνδρα ή μια νεαρή γυναίκα ξεκινά στα 8 με 9 χρόνια για το κορίτσι και στα 10 χρόνια για το αγόρι. Το σώμα των παιδιών σας σ’ αυτή την ηλικία αρχίζει να εκκρίνει ορμόνες που ανοίγουν το δρόμο για την είσοδό του στην εφηβεία. Τα παιδιά σας αρχίζουν να γίνονται πιο αμήχανα για το σώμα τους και χρειάζονται ανάγκη επιβεβαίωσης για το ότι οι αλλαγές που αισθάνονται είναι φυσιολογικές.
  3. Αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται από εσάς. Η βρεφική ηλικία μέχρι τα 6 χρόνια είναι η περίοδος της «προσκόλλησης». Από τα έξι χρόνια και μετά, τα παιδιά σας αρχίζουν να βγαίνουν έξω περισσότερο μόνα τους, να ανακαλύπτουν και να σχηματίζουν τη δική τους ταυτότητα και αυτο-εικόνα. Η διατήρηση υγιούς ισορροπίας μεταξύ της αυξανόμενης ανάγκης τους για το δικό τους χώρο, της ατομικότητάς τους και της ένταξής τους στην οικογένεια, είναι ένας από τους δυσκολότερους ρόλους σας ως γονέα.
  4. Τα παιδιά σας αρχίζουν να αναπτύσσουν ενδιαφέρον για τα πράγματα και τους ανθρώπους γύρω τους και θέλουν να δοκιμάσουν πολλά νέα πράγματα. Χόμπι, ανησυχίες και σχέσεις θα αλλάξουν, καθώς θα καταλαβαίνουν καλύτερα τι τούς αρέσει, σε τι έχουν έφεση, ποιοι είναι οι στόχοι τους και τι θέλουν να είναι.
  5. Η ταχεία νοητική εξέλιξη λαμβάνει χώρα. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά σας περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ξυπνώντας και πηγαίνοντας στο σχολείο. Η εκπαίδευσή τους είναι ένας από τους πυλώνες του μέλλοντός τους. Μπορείτε να υποστηρίξετε τη γνωστική τους ανάπτυξη, γνωρίζοντας τι είδους μαθητές είναι και ποιο είναι το στιλ μάθησης που τούς ταιριάζει.
  6. Αποκτούν φιλίες και ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο. Η αποδοχή και η έγκριση είναι η πιο μεγάλη τους ανάγκη σ’ αυτό το στάδιο της παιδικής ηλικίας. Η συνεπής και ουσιαστική επιβεβαίωση των παιδιών σας και οι συγκεκριμένες τους ικανότητες, θα τα βοηθήσουν να κάνουν καλύτερες προσωπικές επιλογές, απέναντι στις συνθήκες και τις κοινωνικές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.
  7. Αρχίζουν να μαθαίνουν και να κατανοούν τις αξίες. Τα παιδιά σας αρχίζουν να καταλαβαίνουν την αξία του εαυτού τους, τι σημαίνει οικογένεια, κοινότητα και διάφορες αρετές όπως η δικαιοσύνη, η συμπόνια, η αριστεία, η ειρήνη κ.ο.κ. Αρχίζουν να ασχολούνται ιδιαίτερα με θέματα δικαιοσύνης, με το τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτή είναι η τέλεια ηλικία για να δώσετε έμφαση στις αξίες που χρησιμεύουν ως βάση για το καλό και το ηθικό, καθώς και για την κοινωνικοσυναισθηματική τους σταθερότητα. Μπορείτε να τούς μεταδώσετε αυτά τα μαθήματα ζωής μέσα από λέξεις, αλλά πιο αποτελεσματικό είναι να το κάνετε μέσα από τις πράξεις και τις πεποιθήσεις σας.
  8. Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα παιδιά σας έχουν αναπτυξιακή ανάγκη να γίνουν ικανά σε κάτι. Χρειάζεται η ειλικρινής και αυθεντική σας έγκριση για τις ικανότητές τους, γιατί η αυτογνωσία τους σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία εξαρτάται πολύ από τη γνώμη σας και το τι θα τούς πείτε. Γι’ αυτό γνωρίστε, αναγνωρίστε και επιβεβαιώστε τα χαρίσματα των παιδιών σας. Γιορτάστε μαζί τους το ότι είναι υπέροχα και μοναδικά όντα στη ζωή σας.
  9. Έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με μεγαλύτερη σαφήνεια. Έχουν αρχίσει να σχηματίζουν τις δικές τους σκέψεις και απόψεις και ψάχνουν για τον καλύτερο και πιο άνετο τρόπο να τις εκφράσουν. Αυτές οι μορφές έκφρασης μπορεί να είναι λεκτικές, συμπεριφοράς, ή μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αθλητισμού, των τεχνών και άλλων δραστηριοτήτων. Δώστε προσοχή στο πώς τα ίδια τα παιδιά σας εκφράζονται, γιατί είναι μια πολύτιμη μορφή υποστήριξης για την ανάπτυξη και εξέλιξή τους σε ανεξάρτητα και παραγωγικά όντα.
  10. Βιώνουν σημαντικά ορόσημα. Η πρώτη έμμηνος ρύση ενός κοριτσιού, η φωνή του αγοριού που γίνεται πιο βαθιά, ο πρώτος καλύτερος φίλος, το πρώτο φλερτ, είναι τα στάδια που σηματοδοτούν τη ζωή του παιδιού σας από τα 6 μέχρι τα 12 χρόνια του. Αυτό είναι, επίσης, το στάδιο που τα παιδιά αισθάνονται την επιθυμία να ανήκουν και να αναγνωρίζονται, που αγωνιούν για φιλίες και απώλειες, παθιάζονται για την τηλεόραση, ή τα ποπ είδωλα κ.λπ. Αμφισβητούν τον τρόπο που η κοινωνία, ο κόσμος και η ανθρώπινη φύση λειτουργούν και δεν μπορείτε αυτά τα να σβήσετε από το μυαλό τους με εύκολες απαντήσεις. Η συνετή, μετρημένη και στοχαστική παρουσία σας σε αυτές τις σημαντικές στιγμές των παιδιών σας είναι ο λόγος χάρη στον οποίο τα κορίτσια ή τα αγόρια σας θα μεγαλώσουν με υγεία και θα εξελιχθούν σε ισορροπημένους και ευτυχισμένους άνδρες και γυναίκες.

medinova.gr

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki