Saturday 5 December 2020

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού

Μήνυμα της «Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών» για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού και τον ρόλο των εθνικοτοπικών φορέων:

Ο Εθελοντισμός είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτισμική ιστορία και εξέλιξη της Ανθρωπότητας.

Αποτελεί στάση ζωής και μας υπενθυμίζει τις υψηλές αξίες της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της αμοιβαιότητας της φιλανθρωπίας και της δημιουργικής δράσης.

Αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών χωρίς καμία ανταμοιβή και αντάλλαγμα. Αναμφισβήτητα η ευρύτητα του όρου δεν μας διευκολύνει για την αποτύπωση ενός και μόνο ορισμού.

Είναι η εκδήλωση που αντισταθμίζει την τάση των σύγχρονων κοινωνιών όλα να αξιολογούνται σύμφωνα με την χρηματική τους αξία.

Ο Σύγχρονος Εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές μορφές του και αναδεικνύει την δυναμική της συμμετοχής και της προσφοράς μέσα από συλλογικούς φορείς και οργανώσεις.

Ο Ο.Η.Ε. με το ψήφισμα 40/212 της Γενικής του Συνέλευσης καθιέρωσε την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό στόχος του Ο.Η.Ε είναι  η παρότρυνση της κοινωνίας των πολιτών στην ενασχόληση της με τον εθελοντισμό.

Ελπιδοφόρο μήνυμα αποτελεί το γεγονός της συνεχόμενης διεύρυνσης και επέκτασης της εθελοντικής προσφοράς σ όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, του αναλφαβητισμού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των κοινωνικών διακρίσεων.

Εθελοντισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές.

Ο Εθελοντισμός παράγει πολιτισμό και ο Πολιτισμός Εθελοντισμό.

Σήμερα που η διαδικτυακή επικοινωνία είναι το μέσο μετάδοσης της πληροφορίας ο εθελοντισμός συμβάλλει στην ανάδειξη των αξιών όπως είναι η αμοιβαιότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη το κοινωνικό όφελος και η ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης.

Στη Κατεύθυνση αυτή η συνεισφορά των εθνικοτοπικών φορέων είναι ανεκτίμητη.

Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας εθελοντισμού η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Θεσσαλών  συγχαίρει όλα τα μέλη συλλόγους της αλλά και τους Θεσσαλικούς συλλόγους της Ομογένειας   για την συνεχή εθελοντική δράση τους η οποία δεν περιορίζεται στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλίας αλλά εκτείνεται σ όλες τις εκφάνσεις  της ζωής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άμεση ανταπόκριση  όλων των θεσσαλικών συλλόγων στο κάλεσμα της ομοσπονδίας για την στήριξη των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας.

Ως ενεργοί εθελοντές σε μια ομάδα επιβάλλεται να αξιοποιούμε την δυναμική της και να επιλύουμε τα πολυσύνθετα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η Πολιτεία ας στηρίξει τα κύτταρα του εθελοντισμού.

Οι συλλογικοί φορείς και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα είναι οι πρωταγωνιστές σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.

larissapress.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki