Wednesday 16 December 2020

Μα πόσο «προχώ» είναι αυτοί εκεί στο Βατικανό;

Κάθε χρόνο στο Βατικανό στήνεται μια διαφορετική φάτνη, που αρκετές φορές προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά η φετινή «διαστημική» πινελιά φαίνεται να έχει προκαλέσει... ξεσηκωμό. 
Η φάτνη περιλαμβάνει αστροναύτη, αλλά και μια φιγούρα που σε αρκετούς θυμίζει τον Darth Vader από το Star Wars, κάτι που παρατήρησαν πολλοί, τόσο χρήστες των social media, όσο και ΜΜΕ και ειδικοί. 
 
Η εφημερίδα Catholic Herald χαρακτηρίζει τη φάτνη «κωμικά απαίσια» σε άρθρο με τίτλο «Η ντροπιαστική φάτνη επιστημονικής φαντασίας του Βατικανού». Σημειώνει κάποιοι «πιο ευαίσθητοι τη χαρακτήρισαν δαιμονική, παγανιστική και ειδωλολατρική». Στο Twitter ο Τιμ Στάνλεϊ, ιστορικός και συνεργάτης της εφημερίδας αποκάλεσε τη φάτνη «απολύτως τρομακτική». 
 
Η ιστορικός τέχνης Ελίζαμπεθ Λεβ σχολίασε ότι η φάτνη ότι έχει προκαλέσει «παγκόσμιο ξέσπασμα χλευασμού», μιλώντας στο America Magazine. «Η καθολική εκκλησία έχει μια απίστευτη παράδοση ομορφιάς και παρόλα αυτά, έπειτα από έναν χρόνο δυσκολίας, παρουσιάσαμε κάτι που κάνει τον κόσμο να κοροϊδεύει τον Ιησού», συμπλήρωσε η Λεβ. 
 
Κάθε χρόνο το Βατικανό παρουσιάζει μια διαφορετική φάτνη στην πλατεία Αγίου Πέτρου. Τα φετινά γλυπτά είναι μέρος συλλογής που έφτιαξαν από το 1965 έως το 1975 σπουδαστές και εκπαιδευτικοί σχολής τέχνης στο Καστέλι, πόλη γνωστή για τα κεραμικά της, σύμφωνα με το CNN. 
 
Πηγή: www.lifo.gr
Ογκώδη ομοιώματα που σίγουρα δεν θυμίζουν και τόσο πολύ το σκηνικό της φάτνης, όπου γεννήθηκε ο Χριστός, κοσμούν φέτος την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Οι γνώμες του Ιταλών πολιτών γύρω από τη φετινή αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου εμφανίζονται διχασμένες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα σχόλια είτε εξυμνούν την καλλιτεχνική δημιουργία στο Βατικανό είτε κάνουν λόγο για «αποθέωση του κιτς και της κακογουστιάς».

cnn.gr

Μα τί θέλουν να πουν αυτοί;

Τί λένε;

Τί δείχνουν;

Τί είναι αυτά;

Ο Όσιρις είναι;

Ο Γκιλγκαμές είναι;

Ο Βέιντερ ο κακός του πόλεμου των άστρων που πέθανε;

Μήπως είναι ο αρχαίος αστροναύτης που ήρθε στη γη και μας έκανε ανθρώπους;

Άντε ρε!

Αντί να δώσετε παρηγοριά, γαλήνη, ειρήνη τουλάχιστον στην ψυχή μας ...

Μας παρουσιάζετε ανοησίες φουτουριστικές που πηγάζουν από το παρελθόν, λες και είμαστε σε στούντιο τέχνης, ... κάποιας τέχνης.

Με θυμό

1 comment:

  1. Τι καλλιτεχνική δημιουργία και πράσινα άλογα; Ευκαιρία είναι για τους χλευαστές της πίστης μας να ξεσαλώσουν. Ντροπή και αίσχος

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki