Saturday 13 March 2021

Ιστορίες του δρόμου – Σχεδία

Τους έχεις δει σίγουρα σε κάποιο σημείο της πόλης… Μπορεί να μη θυμάσαι τα πρόσωπά τους, όμως τα χαρακτηριστικά κόκκινα γιλέκα τους έχουν τραβήξει την προσοχή σου. Γιλέκα που μπορεί να μην είναι αλεξίσφαιρα, όμως μπορούν να σώσουν μια ζωή… Με μάτια που χαμογελούν σε κάθε νεύμα και ένα περιοδικό στα χέρια τους οι πωλητές της «Σχεδίας» είναι σχεδόν παντού ανάμεσά μας.  Είναι οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό περιοδικό δρόμου στην Ελλάδα και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 αναγνώστες. Μην ψάξεις να τη βρεις στο περίπτερο της γειτονιάς σου, δίπλα στα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων. Δε θα είναι εκεί… Κάνε μια βόλτα στην πόλη και θα τη συναντήσεις στα χέρια κάποιου ανθρώπου που έχει αποφασίσει να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Να μην το βάλει κάτω, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες που βιώνει και να εξασφαλίσει ένα εισόδημα με αξιοπρέπεια.

Ωστόσο, οι δράσεις των περιοδικών δρόμου δεν περιορίζονται μόνο στις πωλήσεις του νέου τεύχους κάθε μήνα. Μαθήματα φωτογραφίας, επισκέψεις σε μουσεία, προσκλήσεις σε θεατρικές παραστάσεις και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις είναι λίγες από τις πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν στην επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία.

Η «Σχεδία» δεν είναι απλώς ένα περιοδικό. Είναι ένα σύνολο ανθρώπων που, ακόμη κι αν φορούν το ίδιο κόκκινο γιλέκο, είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο καθένας έχει να πει τη δική του ιστορία. Μια ιστορία του δρόμου. Αρκεί απλώς να τον ακούσεις…

anoixta-xartia - μαθητική εφημερίδα

Σχεδία: Ένα περιοδικό από και για όσους έχουν ανάγκη

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki