Friday 5 March 2021

Μήπως να αφήσεις το παιδί σου να διαβάζει μόνο του;

Το παιδί σου πηγαίνει σχολείο και όταν έρχεται στο σπίτι, ξεκουράζεται και κάνει τα μαθήματα του. Κι εσύ κάθεσαι εκεί δίπλα του για να το βοηθήσεις, να το εξετάσεις και να διαβάσετε παρέα. Καταλαβαίνουμε το άγχος σου, ιδιαίτερα αυτή την περίεργη χρονιά, αλλά μήπως να το αφήσεις να διαβάσει μόνο του;
Πιο κάτω έχουμε και 4 οφέλη για να σε πείσουμε:

Όλες οι ασκήσεις γίνονται από το ίδιο
Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Κάθε μάθημα έχει τη δυσκολία του, η οποία μερικές φορές δημιουργεί εκνευρισμό. Από τη μία, το παιδί αισθάνεται κουρασμένο και προτιμάει στη θέση της απάντησης να αφήσει ένα υπέροχο κενό, από την άλλη εσύ, που καθόλου δεν θες να έχει κενά γνώσης, σπεύδεις να το βοηθήσεις, αφού πρώτα γκρινιάξετε για λίγα λεπτά ο ένας στον άλλον. Αποτέλεσμα; Το μικρό σου συνηθίζει στην κατάσταση αυτήν και δεν καταβάλει καν την μέγιστη προσπάθεια, αφού γνωρίζει ότι το μολύβι και η γόμα θα καταλήξουν στα χέρια σου, κάτι που δεν ισχύει αν το αφήσεις να ροκανίσει τη σκέψη του, να δοκιμάσει και εν τέλει να κάνει ένα μικρό λαθάκι. Γιατί, έτσι δεν θα ξεχάσει τη σωστή απάντηση ποτέ.

Αποκτά αυτοπεποίθηση
Όχι, δεν θα κάνει πίσω και δεν θα δειλιάσει να γράψει την λύση που πιστεύει ότι είναι σωστή. Ακόμα και να σηκώσει το χέρι του στην τάξη. Γιατί, από τα λάθη μαθαίνουμε και από αυτά αποκτάμε την εσωτερική σιγουριά και δύναμη ότι αυτό που λέμε ή γράφουμε είναι σωστό. Ακόμα, και ένα παιδάκι στο δημοτικό…

Γλιτώνει χρόνο
Λίγο να το ρωτήσεις τι έκανε σήμερα στο σχολείο, να του ζητήσει να κάνει μία μίνι επανάληψη για να μην ξεχάσει όσα έχει μάθει μέχρι στιγμής, δεν θέλει και πολύ για να μην τελειώσει η μελέτη ποτέ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο καλύτερο είναι και για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού να διαβάζει μόνο του συγκεντρωμένα και να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του νωρίτερα.

Το βοηθάς να γίνει ανεξάρτητο
Να γνωρίσει τις υποχρεώσεις του, να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ίσως έχετε φτιάξει μαζί και να το κάνει με επιτυχία. Έτσι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, αν παραδείγματος χάρη εσύ θες να βγεις για μετακίνηση 2, όσο εκείνο θέλει να διαβάσει Ιστορία.

Πηγή
mylife.com.cy 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki