Sunday 23 May 2021

Πώς θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού

Βοηθώντας το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, του δίνετε τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστεί για να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Εάν τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ήσυχα όταν φτάνουν στην νηπιακή ηλικία ή εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις δίχως να τις ανανεώνουν, πολλοί γονείς αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο των μικρών τους.

Το μυστικό για πλούσιο λεξιλόγιο

Συνήθως, η πρώτη λέξη ενός παιδιού είναι είτε «μαμά» είτε «μπαμπάς». Όποια και αν είναι η λέξη που θα πει ή που έχει πει πρώτη, αυτό που οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν είναι ότι το να έχετε ένα ενθουσιασμένο τόνο στην φωνή σας αποτελεί το «κλειδί» για να ενθαρρύνετε το παιδί να μαθαίνει διαρκώς νέες λέξεις και να τις χρησιμοποιεί.

Μόλις τα παιδιά ξεκινήσουν να μιλούν, συνήθως δεν σταματούν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την φάση στην οποία βρίσκεται το παιδί μπορείτε πάντα να το βοηθήσετε να αυξήσει τις λέξεις που γνωρίζει, διευρύνοντας το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του.

Μερικοί τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί, περιλαμβάνουν:

Διαβάστε μαζί

Το να διαβάζετε μαζί βιβλία δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα βοηθάτε το παιδί καθώς εκτίθεται σε πολλές διαφορετικές λέξεις και συνδυασμούς. Για να βοηθήσετε στην διεύρυνση του λεξιλογίου κατά την ανάγνωση, μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τις εικόνες ή την ιστορία που διαβάζετε.

Επιπλέον, εάν διαλέξετε ένα βιβλίο εικόνων, είναι καλύτερα εάν οι γραμματοσειρές είναι απλές και μεγάλες. Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να επικεντρωθεί στις λέξεις.

Ερμηνεύστε όσα κάνει

Όσον αφορά την ερμηνεία των ενεργειών του παιδιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να τους δείξετε νέες λέξεις. Εάν το παιδί σας δείξει το παιχνίδι του, για παράδειγμα πείτε του «θέλεις το παιχνίδι σου; Το αυτοκίνητο δηλαδή;».

Η υπόδειξη είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας επικοινωνεί μαζί σας με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μόλις καταλάβετε τι θέλει το μικρό παιδί σας, χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας για να αναπτύξετε το λεξιλόγιό τους.

Κατονομάστε πράγματα στο περιβάλλον του

Μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί για να επεκτείνει το λεξιλόγιό του, κατονομάζοντας πράγματα που βρίσκονται γύρω του. Ακόμα κι αν δεν έχουν αρχίσει να μιλούν ακόμη, αυτό προετοιμάζει το στάδιο για την εκμάθηση νέων λέξεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μπορείτε να επισημάνετε το ντουλάπι, το γιογιό ή ακόμα και το τραπέζι. Απλά φροντίστε να κάνετε τις λέξεις μεγάλες και ευανάγνωστες, λέγοντάς τις καθαρά ώστε το παιδί να τις καταλαβαίνει και να τις ακούει ξεκάθαρα.

sfedona.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki