Friday 20 August 2021

Πριν ανοίξουν τα σχολεία...

Καλοκαίρι και παιδί: 
Ένα κεφάλαιο δύσκολο για πολλούς γονείς, ειδικά για εκείνους που δουλεύουν, που όμως σημασία έχει να είναι αποτελεσματικό και ευχάριστο για όλους. 
Τι να κάνει το παιδί το Καλοκαίρι; 
Άλλοι γονείς αναρωτιούνται πώς να περάσει ο χρόνος ευχάριστα και δημιουργικά με το παιδί το Καλοκαίρι κι άλλοι ενώ ξέρουν τι να κάνουν, όπως εκδρομές, βόλτες, παιχνίδια, στο τέλος κουράζονται και καταλήγουν να αναρωτιούνται αν έκαναν καλά που πραγματοποίησαν όλα αυτά καλοκαιριάτικα. 
Από την άλλη είναι και τα παιδιά που θέλουν να ξεκουραστούν και να δουν τους φίλους τους – αν αυτό είναι δυνατό – ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς πλησιάζει και ακούν τους γονείς τους να τους λένε να ανοίξουν και κανένα βιβλίο. 
Τι είναι, όμως, καλύτερο να κάνουν;

Παρακάτω δε θα βρεις μία λίστα με αμέτρητες δραστηριότητες ή υποχρεώσεις, γιατί το Καλοκαίρι δεν πρέπει να μπαίνουν κουτάκια με πρέπει στο μυαλό του παιδιού. Ο στόχος είναι το παιδί να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του, να μείνει μακριά από τις οθόνες, να βρίσκει λύσεις μόνο του και να βασίζεται στα πόδια του, να διασκεδάσει και να αποσυνδεθεί από ό,τι του θυμίζει τη σχολική ζωή, χωρίς όμως να ξεχάσει ότι σε λίγο καιρό ξεκινούν και οι υποχρεώσεις του.
Ωραίες και οι οργανωμένες δραστηριότητες και οι υποχρεώσεις, όμως εν τέλει τι αξίζει να κάνει το παιδί το Καλοκαίρι;

Να ζήσει όμορφες, οικογενειακές στιγμές
Τον Χειμώνα οι γονείς τρέχουν με τη δουλειά και το παιδί με το σχολείο. Ο ουσιαστικός και ποιοτικός χρόνος που περνούν μαζί ελάχιστος. 
Το Καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία ώστε η οικογένεια να δημιουργήσει όμορφες στιγμές που όλα τα μέλη θα έχουν να θυμούνται και το παιδί θα τις ευχαριστηθεί. 
Εκδρομές, βόλτες, μπάνια στη θάλασσα, παιχνίδια στην παραλία και στο σπίτι, ποδηλατάδα και ένα σωρό ακόμη πράγματα που μπορούν να κάνουν μαζί γονείς και παιδί.

Να διαβάσει τουλάχιστον ένα λογοτεχνικό βιβλίο
Όταν λέω για λογοτεχνικό βιβλίο εννοώ εξωσχολικό, όχι να διαβάσει την ιστορία του σχολείου, αυτό μόνο ευχάριστο δε θα του φανεί. Ένα λογοτεχνικό βιβλίο, όμως, που να ταιριάζει στην ηλικία και τα γούστα του επιβάλλεται το Καλοκαίρι, ίσως στη θάλασσα. 
Μπορεί να είναι κάτι πολύ ελαφρύ και μικρό, με εικόνες και γεμάτο περιπέτεια, ώστε να κινεί το ενδιαφέρον του παιδιού. 
Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει πιεστικά φυσικά, όμως αν ξεκινήσει από μικρή ηλικία θα δεις πως κάθε Καλοκαίρι το παιδί σου θα αποζητά τη συντροφιά του βιβλίου και δε θα το μισεί.

Να… βαρεθεί
Το Καλοκαίρι άσε το παιδί σου να βαρεθεί, κυριολεκτικά. Οι υποχρεώσεις των παιδιών πλέον είναι αυξημένες μέσα στη χρονιά. Σχολείο, ξένες γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες, ωδεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει το παιδί μόνο λίγα δεν είναι. 
Το Καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να αποφορτιστεί από όλα αυτά, να πάρει μια ανάσα και να ζήσει τον ελεύθερό του χρόνο.
Ως καθηγήτρια θα σου πω ότι ούτε επανάληψη χρειάζεται να κάνει κάθε μέρα για το σχολείο, ούτε να είναι κλεισμένο στο σπίτι πάνω από τα βιβλία, ούτε να γεμίσει με οργανωτικές δραστηριότητες. 
Το παιδί το Καλοκαίρι πρέπει να βαρεθεί και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να πάει με όρεξη στο σχολείο τον Σεπτέμβρη. 
Μην προσπαθείς συνεχώς να γεμίσεις τον χρόνο του. Κανονικά αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν και οι ενήλικες, αν και σπάνια συμβαίνει.

Να μείνει μακριά από την τηλεόραση
Καλοκαίρι και εθισμός στις οθόνες δεν πάνε μαζί για κανέναν, πόσο μάλλον για το παιδί. 
Είναι η περίοδος του χρόνου που πρέπει να αφήσει στην άκρη οποιονδήποτε εθισμό σε παιχνίδια στο κινητό και video games και να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα. 
Όλο τον υπόλοιπο χρόνο σίγουρα θα ασχοληθεί αρκετά και με την τηλεόραση και με το κινητό και με κάθε είδους οθόνη, γι’ αυτό λίγη αποτοξίνωση τώρα επιβάλλεται. 
Μάλιστα, θα ήταν καλό οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην είναι και αυτοί προσκολλημένοι στην τηλεόραση, όσο είναι εφικτό.

Να έρθει σε επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό
Αυτή είναι η ευκαιρία κι αν δεν το κάνει τώρα, τότε πότε; Θάλασσα, βουνό, πάρκα, φύση, θερινό σινεμά, θέατρο, μουσεία ζωολογικός κήπος, συναυλία και άλλα πολιτιστικά σημεία που ενδιαφέρουν γονείς και παιδιά μπορούν να γίνουν μέρος του Καλοκαιριού. 
Όχι όλα μαζί και φυσικά όχι σε υπερβολικό και ασφυκτικό βαθμό που θα κουράσει το παιδί, όμως μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο των οικογενειακών δραστηριοτήτων.

Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού!

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki