Tuesday 17 October 2023

Η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι / Gender Equity Starts in the Hom

Οι οικογένειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής. Για την επόμενη γενιά τα παραδείγματα που δίνουν στο σπίτι οι γονείς, οι φροντιστές και η ευρύτερη οικογένεια διαμορφώνουν τον τρόπο που σκέφτεται για τα φύλα και την ισότητα.

Gender Equity Starts in the Hom

Από το σπάσιμο των στερεοτύπων μέχρι την κατανομή των δουλειών στο σπίτι, της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων και την εκπαίδευση των παιδιών για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, παρακάτω είναι μερικοί τρόποι με του οποίους μπορείτε να εμπνεύσετε τους μελλοντικούς φεμινιστές στην οικογένειά σας.

1. Μιλήστε γι’ αυτό

Αγκαλιάστε την ιδέα να μιλάτε στα παιδιά σας για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Μιλώντας στα παιδιά σας για αυτά τα θέματα και τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε έναν κόσμο ισότιμο, τα προετοιμάζετε για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

«Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσετε ένα παιδί είναι με το παράδειγμα που παίρνει το παιδί σας από εσάς. Συχνά μιλάω στον γιο μου για τους ρόλους των φύλων» έχει επισημάνει ο Ουκρανός τραγουδιστής και μέλος της κριτικής επιτροπής της ουκρανικής τηλεοπτικής εκπομπής X-Factor, Dmytro Shurov, εξηγώντας πως φροντίζει ο γιος του να καταλαβαίνει ότι όλα στο σπίτι τους είναι 50/50.

«Οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί για να είναι ευτυχισμένοι και όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα. Όλα ξεκινούν από τις οικογένειες: Νομίζω ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ίση προσοχή από τους γονείς τους, πρέπει να δουν ότι ο πατέρας τους δεν φοβάται να είναι αδύναμος μερικές φορές και η μητέρα τους δεν φοβάται να είναι δυνατή».

2. Μοιραστείτε τις δουλειές στο σπίτι

Από το μαγείρεμα και το καθάρισμα μέχρι τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, οι γυναίκες πραγματοποιούν τουλάχιστον δυόμισι φορές περισσότερη απλήρωτη εργασία στις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των μελών της οικογένειας από τους άντρες.

Ως αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια χάνουν τις ίσες ευκαιρίες να πάνε στο σχολείο ή να συμμετάσχουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης ή να έχουν αρκετό χρόνο για ξεκούραση! Δώστε το παράδειγμα μοιράζοντας εξίσου όλες τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων στο σπίτι σας. Συμπεριλάβετε τα αγόρια στις δουλειές του σπιτιού και στη φροντίδα των μελών της οικογένειας από μικρή ηλικία, μαζί με τα κορίτσια!

3. Αγκαλιάστε διαφορετικά πρότυπα

Τα πρότυπα έρχονται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη, φύλα, τόνους δέρματος και πολιτισμικό υπόβαθρο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα, δείξτε τους πρότυπα από διαφορετικά φύλα, εθνικότητες και χρώμα.

Και υπενθυμίστε τους ότι μπορούν να είναι ό,τι θελήσουν να είναι, ανεξάρτητα από το φύλο τους, για παράδειγμα.

4. Δώστε δύναμη στα παιδιά σας να μιλήσουν

Νέοι σε όλο τον κόσμο βγαίνουν μπροστά και υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων. Οταν ενδυναμώνουμε και εκπαιδεύουμε νέους υποστηρικτές για τα δικαιώματα των γυναικών, διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Στην Κιργιζία η Aigul Alybaeva κάνει το καθήκον της για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή της κόρης της σε ένα σχολικό πρόγραμμα που λειτουργεί για την ενδυνάμωση των κοριτσιών, τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των γενεών και την αλλαγή στάσεων σχετικά με τον παιδικό γάμο.

«Προσπαθούμε να την υποστηρίξουμε, να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στο σπίτι, έτσι ώστε να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να σπουδάσει, να προετοιμαστεί για τις εργασίες της» λέει η Aigul για τη σχέση της με την κόρη της και προσθέτει: «Ο φεμινισμός είναι στον χαρακτήρα της. Γνωρίζει τα δικαιώματά της και μοιράζεται μαζί μου ό,τι μαθαίνει στο σχολείο». Η κόρη της Aigul, Aiturgan Djoldoshbekova, έχει μάθει για τα νόμιμα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της και θέλει να ακολουθήσει καριέρα στη Νομική. Γνωρίζει επίσης τη σημασία τού να μοιράζεται τις γνώσεις της με άλλους.

5. Καταπολεμήστε τα στερεότυπα, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας

Το κοινωνικό φύλο δεν αφορά τις βιολογικές διαφορές -τη βιολογική ταξινόμηση- μεταξύ των δύο φύλων, αλλά είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα. Οι άνθρωποι καθορίζουν τι σημαίνει να είσαι αγόρι ή κορίτσι και αυτές οι κοινωνικές συνθήκες συχνά αναμένουν από τα παιδιά να συμμορφώνονται με συγκεκριμένους και περιοριστικούς ρόλους και προσδοκίες του βιολογικού φύλου από μικρή ηλικία.

Οι ερευνητές λένε ότι τα παιδιά αρχίζουν να απορροφούν στερεότυπα από την ηλικία των 3 ετών, με αποτέλεσμα μέχρι να γίνουν 10 χρονών ο κόσμος να επεκτείνεται για τα αγόρια και να συρρικνώνεται για τα κορίτσια. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε συζητήσεις σχετικά με τους ρόλους των κοινωνικών φύλων από νωρίς και να αμφισβητήσουμε τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται σε άντρες και γυναίκες στο σπίτι, στην καθημερινότητά μας, στο σχολείο και στους χώρους εργασίας.

Ολοι έχουμε ασυνείδητες προκαταλήψεις για τα φύλα. Αυτοί είναι οι ρόλοι που έχουμε εσωτερικεύσει με βάση τις προσδοκίες της κοινωνίας μας για το πώς οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται, να συμπεριφέρονται και να παρουσιάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις τι είδους δουλειά πρέπει να κάνουν… Είναι στο χέρι μας να αναγνωρίσουμε αυτές τις προκαταλήψεις και να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που συναντούν τα παιδιά μας συνεχώς στα ΜΜΕ, στον δρόμο ή στο σχολείο.

Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι η οικογένειά σας είναι ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούν όπως είναι, επιβεβαιώνοντας τις επιλογές τους, διαβεβαιώνοντάς τα ότι είναι εντάξει να είναι διαφορετικά και ενθαρρύνοντας μια κουλτούρα αποδοχής.

6. Σταματήστε το body shaming

Ο κόσμος μας είναι κατασκευασμένος με τρόπο που μας κάνει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τα πρότυπα ομορφιάς που θέτουν τα ΜΜΕ, η παράδοση και η κοινωνία. Μετράμε συνεχώς τον εαυτό μας έναντι άλλων ανθρώπων και νιώθουμε ότι μας κρίνουν από τη φυσική μας εμφάνιση. Το body shaming είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται, επομένως είναι σημαντικό για τους γονείς να δίνουν το παράδειγμα.

Προσέξτε να μην ασκείτε κριτική στην εικόνα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, και απορρίψτε σεξιστικά, αρνητικά στερεότυπα μη ρεαλιστικών προτύπων σώματος. Προωθήστε έναν θετικό για το σώμα τρόπο ζωής στο σπίτι, δείχνοντας στα παιδιά σας ότι δεν καθορίζονται από το πώς φαίνονται, αλλά από το πώς ενεργούν.

7. Ακούστε και μάθετε από αυτά

Η σημερινή νεολαία -1,8 δισεκατομμύρια- αντιπροσωπεύει απεριόριστες δυνατότητες και τεράστιο ταλέντο για να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο. Αλλά για να αξιοποιήσουμε πραγματικά αυτή τη δύναμη, πρέπει να την ακούσουμε. Τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να παίξουν ρόλο στην επίτευξη της ισότητας των φύλων σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια οι νέοι μιλούν για τα ζητήματα που τους επηρεάζουν και τον κόσμο. Από τη Μαλάλα, που υποστηρίζει την εκπαίδευση των νέων, μέχρι την Γκρέτα που μας παροτρύνει να αναλάβουμε δράση για το κλίμα, οι νέοι έχουν πολλά να πουν στις συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δράση για το κλίμα, την ισότητα των φύλων και πολλά άλλα. Εμείς απλώς χρειάζεται ν’ ακούμε.

Της Ντάνι Βέργου

ΠΗΓΗ: UN WOMEN- Αναδημοσίευση από 

https://www.efsyn.gr/

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki