Tuesday 1 February 2022

Γνωρίζετε ότι όλες οι σοκολάτες του εμπορίου δεν είναι ίδιες;

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν τη σοκολάτα. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στη διατροφή προειδοποιούν ότι δεν είναι όλοι οι τύποι που κάνουν καλό στην υγεία τους. Ορισμένοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων. 
Εδώ θα σας πούμε αν είναι πραγματικά ασφαλές για τα παιδιά να τρώνε σοκολάτα.
Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι καταναλώνουν ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Ως εκ τούτου, πολλά τρόφιμα έχουν τη θέση τους στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, αλλά όχι όλα στην ίδια ποσότητα.

Κοινά συστατικά στη σοκολάτα
Για να αναλύσουμε αν είναι ασφαλές για τα παιδιά να τρώνε σοκολάτα, ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά στα κύρια συστατικά που αποτελούν αυτό το προϊόν.

Κακάο
Το κακάο είναι τροφή φυτικής προέλευσης με πικρή γεύση που έχει υψηλή συγκέντρωση φυτοθρεπτικών συστατικών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Cochrane Database of Systematic Reviews, τα φλαβονοειδή που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Ως εκ τούτου, το κακάο είναι ένα τρόφιμο υψηλής ποιότητας που κάνει καλό στην υγεία μας. Έτσι, το κακάο στη σοκολάτα είναι θετικό.
Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την επίδρασή τους στην αρτηριακή πίεση.

Γάλα μη αποβουτυρωμένο
Το γάλα, είτε είναι υγρό είτε σε σκόνη, παρέχει ποιοτικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο. Αυτό το μέταλλο βελτιώνει την υγεία των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος μεσοπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να φανεί στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Ωστόσο, για τη βέλτιστη απορρόφησή του, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σώμα έχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Διαφορετικά, υπάρχει πιθανότητα έλλειψης ασβεστίου.

Το γάλα είναι επίσης πηγή ποιοτικών πρωτεϊνών και λιπών. Για αυτούς τους λόγους, θεωρείται υγιεινή τροφή.

Ζάχαρη
Το κύριο πρόβλημα με τη σοκολάτα είναι η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη. Τα εμπορικά προϊόντα συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτού του συστατικού, γεγονός που μειώνει την ποιότητά τους.

Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων από τα παιδιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Οφέλη από το να τρώνε σοκολάτα τα παιδιά

Είναι ασφαλές και ωφέλιμο για τα παιδιά να τρώνε σοκολάτα αρκεί να είναι ένα ποιοτικό προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 75% κακάο, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει χαμηλότερο ποσοστό προστιθέμενων σακχάρων.

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης σοκολάτας:
  • Βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα φλαβονοειδή του κακάο βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μεταφράζεται σε καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πολύπλοκων ασθενειών.

  • Επιβραδύνει τη γήρανση
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα κλειδιά για την καθυστέρηση της έναρξης της πρόωρης γήρανσης είναι η αύξηση της ποσότητας αντιοξειδωτικών στη διατροφή σας. Η σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάο είναι ιδανική τροφή για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
  • Παρέχει ενέργεια, όταν τρώνε σοκολάτα
Ας μην ξεχνάμε ότι η σοκολάτα παρέχει πολλή ενέργεια. Αυτό είναι καλό για τα παιδιά, καθώς είναι συνήθως σωματικά δραστήρια. Ωστόσο, οι άνθρωποι με καθιστικοί ζωή πρέπει να την καταναλώνουν με μέτρο.

Κύριοι κίνδυνοι, όταν τα παιδιά τρώνε σοκολάτα

Οι κίνδυνοι κατανάλωσης σοκολάτας στα παιδιά εξαρτώνται από την ποιότητα του προϊόντος. Η εμπορική σοκολάτα με χαμηλό ποσοστό κακάο και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπορεί να έχει τα ακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα:
Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας: Η τακτική κατανάλωση φρουκτόζης και γλυκόζης σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με επιπτώσεις και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών.
Υψηλότερη συχνότητα διαβήτη: Αυτή η κατάσταση συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η κατανάλωση πολλών απλών σακχάρων σε συνδυασμό με έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη αργότερα.

Ποιο είδος σοκολάτας είναι καλύτερο;
Η επιλογή του σωστού τύπου σοκολάτας είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή. Κατά γενικό κανόνα, είναι προτιμότερο να επιλέξετε σοκολάτα με περισσότερο από 75% κακάο, ανεξάρτητα από το αν περιέχει γάλα ή όχι.

Είναι επίσης καλή ιδέα να αποφεύγετε προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά. Αυτά τα πρόσθετα επηρεάζουν αρνητικά το εντερικό μικροβίωμα. Στην περίπτωση των παιδιών, η βακτηριακή ποικιλία στο έντερο είναι σημαντική.

Είναι ασφαλές για τα παιδιά να τρώνε σοκολάτα
Όπως έχετε δει, είναι ασφαλές για τα παιδιά να τρώνε σοκολάτα, αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα εμπορικά προϊόντα με υψηλό ποσοστό ζάχαρης έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη για καλή εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής. Τα μαθήματα που αντλήθηκαν σε αυτό το διάστημα εξελίσσονται σε συνήθειες στο μέλλον.
πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki