Monday 11 December 2023

Εμμονές με πρόσωπα / Obsessive Love Disorder

Οι εμμονές με πρόσωπα ή αλλιώς ψυχαναγκαστική αγάπη (OLD), αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία έχετε εμμονή με ένα άνθρωπο και νομίζετε ότι είστε ερωτευμένοι. Μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να προστατέψετε τον αγαπημένο σας ή ακόμα και να τον ελέγξετε σαν να είναι κτήμα σας.
................
Τα συμπτώματα που δημιουργεί η εμμονή με άτομα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • συντριπτική έλξη για ένα άτομο
  • εμμονικές σκέψεις για ένα άτομο
  • έντονη ανάγκη να «προστατέψετε» το άτομο που είστε ερωτευμένοι
  • κτητικές σκέψεις και πράξεις
  • ακραία ζήλια
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • συνεχόμενα μηνύματα και τηλεφωνήματα
  • ανάγκη για επιβεβαίωση
  • παρακολούθηση
Οι άνθρωποι με εμμονή με άτομα μπορεί επίσης να μην πάρουν εύκολα μια ενδεχόμενη απόρριψη.

Εμμονές με πρόσωπα – Ποια τα αίτια;
Δεν υπάρχει καμία αιτία OLD. Αντίθετα, μπορεί να συνδέεται με άλλους τύπους αναπηριών ψυχικής υγείας, όπως:

Διαταραχές προσκόλλησης
Αυτή η ομάδα διαταραχών αναφέρεται σε άτομα που έχουν προβλήματα συναισθηματικής προσκόλλησης, όπως έλλειψη ενσυναίσθησης ή εμμονές με ανθρώπους. Αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία από αρνητικές εμπειρίες με τους γονείς ή άλλους ενήλικες φροντιστές.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας
Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από διαταραχή της εικόνας του εαυτού σε συνδυασμό με σοβαρές μεταβολές της διάθεσης. Εμφανίζονται επίσης αγχωτικά και καταθλιπτικά επεισόδια και πολλά άτομα με ψυχαναγκαστική αγάπη εμφανίζουν και οριακή διαταραχή.

Παραληρητική ζήλια
Όσον αφορά τις εμμονές με πρόσωπα, η παραληρητική ζήλια μπορεί να σας κάνει να νομίζετε ότι το άλλο άτομο έχει αισθήματά για εσάς, ακόμα κι αν έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, η παραληρηματική ζήλια μπορεί να συνδέεται με τον αλκοολισμό στους άνδρες.

Ερωτομανία
Η ερωτομανία αποτελεί τομή μεταξύ παραληρητικών και εμμονικών διαταραχών. Άτομα με ερωτομανία , πιστεύουν ότι κάποιος διάσημος ή υψηλότερης κοινωνικής θέσης άνθρωπος είναι ερωτευμένος μαζί τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παρενόχληση του άλλου ατόμου, μέσω της παρακολούθησης και της συνεχούς επικοινωνίας.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι ένας συνδυασμός εμμονικών σκέψεων και ψυχαναγκαστικών τελετουργιών, που είναι αρκετά σοβαρός για να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. 
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί επίσης να σας κάνει να χρειάζεστε συνεχή διαβεβαίωση από το ταίρι σας και να επηρεάσει τις σχέσεις σας. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι OCD και εμμονές με πρόσωπα ανθρώπους εμφανίζονται συχνά μαζί.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki