Wednesday 13 April 2022

Ένα σύνηθες πρόβλημα για παιδιά και γονείς

Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια.
Οι δικαιολογίες που συνοδεύουν αυτή την άρνηση των παιδιών είναι, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο το πρωί πριν το σχολείο, ή ότι δεν έχουν όρεξη, ενώ μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια θεωρούν, ότι η αποφυγή του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγουν κάποιες περιττές θερμίδες.

Ακόμη, όμως, και εκείνα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, συχνά δημιουργούν προβλήματα στους γονείς τους καθώς προτιμούν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. κρουασάν σοκολάτα). 
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών να φεύγουν για το σχολείο χωρίς πρωινό, ή τρώγοντας τρόφιμα χαμηλής θρεπτική αξίας.
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μηδαμινό, καθώς τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς πρωινό έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Εκτός όμως από το σίδηρο υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται.
    Το πρωινό δεν προσφέρει μόνο την απαραίτητη ενέργεια στα παιδιά για να ξεκινήσουν τη μέρα τους, αλλά έχει βρεθεί πως εκείνα που κάνουν καλό πρωινό, έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουν τα 2/3 των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου.
    Σε έρευνα που έγινε σε σχολείο της Louisiana και δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health, βρέθηκε ότι το 19% των μαθητών παρέλειπε εντελώς το πρωινό. Οι μαθητές αυτοί εμφάνιζαν υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή τους και πολύ χαμηλότερα ποσά διαφόρων μετάλλων και βιταμινών, με κυριότερα το σίδηρο, το ασβέστιο, τον ψευδάργυρο και το φυλικό οξύ, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους που έπαιρναν πρωινό.
Αυτό που είναι πολύ βασικό να κατανοήσουν οι γονείς, είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι, όταν παραλείπουν το πρωινό τους, σπάνια αναπληρώνονται από άλλα γεύματα.
    Εκτός όμως από ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τη συνήθεια των παιδιών να μην παίρνουν πρωινό, ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο σχολείο.
  • Η έλλειψη σιδήρου είναι γνωστό ότι έχει αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά και στη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού.
  • Ακόμη και τα οριακά χαμηλά επίπεδα σιδήρου συσχετίζονται με χαμηλούς βαθμούς στα μαθηματικά, καθώς επηρεάζουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
  • Αντίθετα, έχει δειχθεί, ότι ένα σωστό πρωινό βελτιώνει τους βαθμούς στο σχολείο, την ευκολία παρακολούθησης του μαθήματος και την πειθαρχία του παιδιού.
  • Ακόμη, τα παιδιά που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη, άγχος ή υπερκινητικότητα. Επίσης, σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία, ιδιαίτερα κατά τα πρωινά μαθήματα, και έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πόνους στην κοιλιά και ζαλάδα.
    Ιδιαίτερης σημασίας, όμως, δεν είναι μόνο η ύπαρξη του πρωινού ως γεύμα, αλλά και η ποιότητά του. Ένα καλό πρωινό θα πρέπει να παρέχει στο παιδί το 1/4 με 1/3 του ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
    Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να παρέχει πρωτεîνες, λίγο λίπος, υδατάνθρακες, καθώς και τα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που τα παιδιά συχνά δεν προσλαμβάνουν επαρκώς, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, το φυλικό οξύ, ο σίδηρος και το ασβέστιο.
    Όλα αυτά ίσως ακούγονται πολύπλοκα για ένα γονιό που επιθυμεί να θρέψει σωστά το παιδί του και ακόμη πιο αποκρουστικά για ένα παιδί που φαντάζεται ότι για να έχει καλό πρωινό θα πρέπει να ξεκινάει τη μέρα του με κάτι άγευστο και αποκρουστικό. Το πρωινό δεν είναι απαραίτητο να είναι βαρετό, ή να απαιτεί μεγάλο χρόνο προετοιμασίας για να είναι θρεπτικό.

Μερικές ιδέες για ένα υγιεινό και νόστιμο πρωινό είναι οι ακόλουθες:
...............
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki