Friday 22 March 2024

Η Μεγάλη Απειλή της Λειψυδρίας - "Καλομελέτα" κι έρχεται...

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Αφρική βασανίζεται από έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, ειδικά δε σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα εκατομμύρια παιδιά να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από την πόση ακάθαρτων υδάτων. Ειδικά δε στην παρούσα περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού να απειλεί τα εύθραυστα, έως ανύπαρκτα συστήματα Υγείας της Μαύρης Ηπείρου, η έλλειψη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη.
......
περισσότερα εδώ
.......
Ιδιωτικοποιήσεις
    Εκτός από τον κυβερνητικό έλεγχο της παροχής νερού και των υποδομών, πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nestlé S.A., η PepsiCo Inc., η Coca-Cola Company και η Wonderful Company LLC, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία νερού. Το 2013, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nestlé, Πέτερ Μπράμπεκ-Λετμάθε, αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά την επανεμφάνιση μιας συνέντευξης του 2005 όπου δήλωνε πως ήταν «ακραίο» ότι το νερό θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα.

Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2020, η Wall Street έδωσε το πράσινο φως ώστε το νερό να αρχίσει να διαπραγματεύεται ως εμπόρευμα. Για τη δημιουργία εσόδων χώρες όπως τα Φίτζι, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας νερού στον κόσμο το 2021, αντιμετωπίζουν ελλείψεις παροχής νερού τα τελευταία χρόνια.

    Το νερό της βρύσης παραμένει πόσιμο μόνο σε ορισμένες χώρες, αλλά ο φόβος μόλυνσης μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα και να προκαλέσει συναγερμό. Όταν χιλιάδες γαλόνια ενός συνθετικού προϊόντος λάτεξ χύθηκαν στον ποταμό Ντέλαγουερ το 2023, οι αρχές της Φιλαδέλφειας έκλεισαν μια κοντινή μονάδα επεξεργασίας νερού. Ενώ τελικά κρίθηκε ότι το νερό της βρύσης ήταν ακόμα ασφαλές για κατανάλωση, οι κυβερνητικές προειδοποιήσεις και ο συναγερμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν σε πανικό και στην εξαφάνιση από τα ράφια των σουπερμάρκετ του εμφιαλωμένου νερού. 
Το ίδιο συνέβη και στην πόλη Φλιντ όταν βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο πόσιμο νερό του Μίσιγκαν το 2014, όπου ο τοπικός πληθυσμός παρέμεινε διστακτικός για να ξαναρχίσει να το πίνει, ακόμη και όταν είχε κηρυχθεί ασφαλές.

περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki