Thursday 7 September 2023

Η κλιματική κρίση άρχισε το 1955 στον Βόλο

Τα ξημερώματα της 13 Οκτωβρίου 1955 έγινε το μεγάλο κακό. Άρχισε μια καταιγίδα που κράτησε τρεις ώρες, σύμφωνα με κάποιες αφηγήσεις, ίσως και περισσότερες. 
Όλοι συμφωνούν όμως ότι όσο έβρεχε η ένταση της βροχής δεν άλλαξε. Οι εφημερίδες ανέφεραν τότε 27 νεκρούς και 23 τραυματίες. Ολόκληρα σπίτια παρασύρθηκαν στην θάλασσα.
Η λάσπη σταμάτησε να φτάνει στην πόλη δύο ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας. Και τότε σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχτηκαν στον Βόλο, αφού κάτω από τις λάσπες άρχισαν να βγαίνουν οι νεκροί. 
Τα περισσότερα θύματα ήταν βρέφη. 
Εκείνες οι σκηνές έμειναν επί χρόνια ανεξίτηλες στην μνήμη των ανθρώπων.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη Μαγνησία με την κακοκαιρία να πλήττει το Βόλο και χωριά του Πηλίου. Πρωτοσέλιδα του 1955 στα οποία γίνεται αναφορά στη θεομηνία και στους νεκρούς που αυτή επέφερε.
Οι καταστροφές του 1955, επαναλήφθηκαν. 
Η γραφική παραλιακή πόλη του Βόλου μετατράπηκε για ακόμη μια φορά σε απέραντη λίμνη τον Οκτώβριο του 2006, όταν και ο νομός Μαγνησίας κηρύχτηκε ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τεράστιες ζημιές υπέστησαν τόσο ο Βόλος όσο και η μικρή παραλιακή πόλη της Αγριάς και το Χόρτο. Η Νεάπολη έγινε λίμνη.

Και τρία χρόνια μετά, το 2009 η πόλη πλημμύρισε πάλι. Ήταν στις 10 Δεκεμβρίου του 2009, όταν ο Βόλος πλημμύρισε λόγω της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων σε «ευπαθείς» περιοχές. Τότε, τρεις άνθρωποι χάθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν.

Και εβδομήντα (70) χρόνια μετά, η ίδια κατάσταση, η ίδια ντροπή, η ίδια απόγνωση, η ίδια κατάντια...

Με μια διαφορά...
Τώρα φταίει η κλιματική αλλαγή!
Τώρα φταίει η κλιματική κρίση!

Και μια πρόοδο ...
Τώρα έχουμε 112 !!

Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, επειδή απλά πνίγονται μερικοί άνθρωποι και καταστρέφονται μερικές περιουσίες.
Σιγά τ' αυγά!

Πηγές:
cnn.gr
enikos.gr
sinidisi.gr

Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki