Thursday 30 April 2009

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της άσκησης βίας στα παιδιά

Στις χώρες της ΕΕ γονείς σε ποσοστό από 47% έως 84% παραδέχονται ότι «χτυπούν» τα παιδιά τους

«Τα χέρια είναι για να φροντίζουν και όχι για να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών».
 
Με αυτό το σύνθημα χαιρετίζει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρουσιάζεται σήμερα, από τις 10.30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στην εκδήλωση, που διοργανώνει το Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και καταξιωμένοι άνθρωποι της τέχνης για παιδιά, οι οποίοι μέσα από εισηγήσεις και δρώμενα θα περάσουν το μήνυμα κατά της χρήσης βίας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Από τη διοργάνωση δεν θα λείψει η φωνή των ίδιων των παιδιών, καθώς και μαρτυρίες γονέων.

Πάντως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από σχετικές έρευνες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η σωματική τιμωρία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς, καθώς ποσοστό 47% έως 84% των ενηλίκων γονέων παραδέχονται ότι «χτυπούν» τα παιδιά τους, ενώ ποσοστό 70% - 99% των ενηλίκων θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Σουηδία, όπου η χρήση σωματικής τιμωρίας είναι νομικά απαγορευμένη από το 1979 και λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων σε αντίστοιχες έρευνες τη θεωρούν σήμερα αποδεκτό μέσο. Ειδικότερα στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων μαθητών της Α Γυμνασίου σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το 53% αυτών παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία. 
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μολονότι το 98% των γονέων απορρίπτουν ιδεολογικά τη σωματική τιμωρία, στην πράξη οι περισσότεροι έχουν προχωρήσει στην άσκηση σωματικής βίας στα παιδιά τους.


No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki