Monday 23 June 2008

Παιδί και αλκοόλ: Οι γονείς δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μέχρι τα 15 τους χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα κράτη που έχουν απαγορεύσει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους κάτω των 15 ετών με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών από μικρές ηλικίες.
Στην χώρα μας δυστυχώς πολλοί είναι οι γονείς που επιτρέπουν ακόμη και στα μικρά παιδιά τους να δοκιμάσουν κάποιο ποτό, απλώς για να τους «φύγει η ιδέα» χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. 
Υπάρχουν γονείς που «αστειευόμενοι» βουτούν την πιπίλα του μωρού σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί μιας και που έχουν την εντύπωση ότι το μωρό δεν θα πάθει τίποτε!
Διεθνείς οργανισμοί υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που έχει ακόμη και η πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ σε μικρές ηλικίες. Βάση αυτών, οι γονείς δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να πίνουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό μέχρι τα 15 τους χρόνια.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά προκαλεί σε αυτά σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης αλλά και συμπεριφοράς. Ακόμη και τα έμβρυα επηρεάζονται με το εάν η μητέρα πίνει, και από την γέννηση τους είναι εμφανή τα προβλήματα.
  • Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, υπερκινητικότητα ή ακόμη και κατάθλιψη.
  • Στα παιδιά δεν πρέπει να δίνεται σε καμία περίπτωση, έστω και για δοκιμή οινοπνευματώδες ποτό. Η ποσότητα που προκαλεί τουλάχιστον μέθη και σοβαρή δηλητηρίαση είναι πολύ μικρή.
  • Μπορεί η δόση να είναι ελάχιστη, όμως το παιδί νιώθει πως το αλκοόλ είναι κάτι εντελώς άκακο, σαν κάτι συνηθισμένο στη διατροφή του!
Είναι σημαντικό να προσέχουμε που αφήνουμε το ποτό μας, ιδιαίτερα τα ποτά που μπορεί να μοιάζουν με νερό (ρακί, βότκα, τζιν…). Ένα παιδί μπορεί να πάθει δηλητηρίαση ακόμη και με μιά γουλιά απο αυτά τα ποτά.

Φυσικά το ποτό παραμένει επικίνδυνο και μετά το πέρας των 15 χρόνων και γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει από μικρά να ενημερώνονται για τις συνέπειες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση που γίνεται από τους ίδιους τους γονείς αφού σε κάθε τομέα αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους. 
  • Πάνω από 200.000 παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη βία από έναν πατέρα ή μια μητέρα αλκοολική.
  • 17% των νέων αγοριών καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ποσοστό στα κορίτσια φτάνει το 9%.
Με νομοσχέδιο καθιερώνεται από το 2010 απαγόρευση για τους νέους κάτω των 18 ετών, και απαγόρευση της εισόδου στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Είναι όμως αμφισβητήσιμο όμως αν οι απαγορεύσεις θα φερουν αποτελέσματα αν δεν υπάρχουν έλεγχοι. Επίσης τα παιδιά βρίσκουν τρόπο να πάρουν αυτό που θέλουν γιατί είναι πολύ εύκολο να αγοράσουν αλκοόλ ακόμη και στο περίπτερο της γειτονιάς. 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki