Monday 23 June 2008

Παιδιά και εθισμός στην κοκαΐνη

Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Νίκος Σταμπάκης) - 13/09/2007

Κοκαΐνη και κρακ κάνουν θραύση στη Βρετανία

Στη Βρετανία, ο αριθμός των παιδιών και νεαρών ενηλίκων που ζητούν βοήθεια λόγω εθισμού στην κοκαΐνη αυξάνεται, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Drugscope, που κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι όλο και νεότεροι άνθρωποι φέρονται να έχουν προβλήματα με την κοκαΐνη.
Ο Τομ Κέρκγουντ ξέρει πολλά για την κοκαΐνη: υπήρξε εθισμένος σε αυτήν. Πλέον διευθύνει ένα κέντρο αποτοξίνωσης στο Λιούτον. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που πηγαίνουν στην κλινική του, όλο και μειώνεται.

Βλέπουμε να έρχονται πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, με προβλήματα κοκαΐνης και αλκοόλ. Εννοώ κυρίως κοκαΐνη σε σκόνη και αλκοόλ. Και πρόκειται γενικά για απλούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης, που έχουν τα λεφτά για να αγοράσουν τις ουσίες αλλά και κινούνται στους κύκλους όπου διατίθενται αυτές.
Η σημερινή έρευνα για την κατάχρηση κοκαΐνης δείχνει ότι δεν είναι ναρκωτικό μόνο για πλούσιους. Οι έμποροι έχουν δημιουργήσει αγορά δύο διαζωμάτων, με "οικονομικά", δηλαδή νοθευμένα προϊόντα, και "πολυτελείας", που είναι ανόθευτα.
Τα φτηνά μπορεί να κοστίζουν μόλις 30 στερλίνες ανά γραμμάριο, και πωλούνται κυρίως σε εφήβους, φοιτητές και ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα.
Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικά για την επιμόρφωση των νέων και την πρόληψη. Αντίθετα, η κυβέρνηση περιορίζει την επιχορήγηση αυτών των προγραμμάτων φέτος.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της αστυνομίας να περιορίσουν την παροχή δεν είχαν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην προσφορά και την τιμή. Και μολονότι η χρήση κοκαΐνης είναι λίγο-πολύ σταθερή, η έρευνα προειδοποιεί ότι πολλοί νέοι κάνουν χρήση του ναρκωτικού, καθώς και της κάνναβης, του έκστασι, και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

1 comment:

  1. Ποια κοινωνία, χειραγωγείται ευκολότερα; Η σκεπτόμενη κοινωνία, ή μία κοινωνία, που χαρακτηρίζεται από πνευματική οκνηρία; Το ποτό και τα ναρκωτικά, αφήνουν το πνεύμα να εργαστεί, να προβληματιστεί, να αντιδράσει σε κάτι αρνητικό για αυτό; Και πέραν, των ναρκωτικών των κανονικών, υπάρχουν και άλλα "ναρκωτικά". "Ναρκωτικά" που σε κάνουν να ασχολείσαι ή μάλλον να μην ασχολείσαι, με την πορεία της κοινωνίας. Όταν ο άνθρωπος πάψει να σκέφτεται και να προβληματίζεται για το τι συμβαίνει γύρω του, τότε βαδίζει σαν ναρκωμένος.
    Με αγάπη πάντα
    Max

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki