Monday 28 July 2008

Προσωπική υγιεινή και μάχη για την επιβίωση - Το σωστό πλύσιμο των χεριών - Hand Washing

Τα 2,5 εκατομμύρια ξεπερνά ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγιεινής, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από μεταδοτικές ασθένειες που πλήττουν κατά βάση τον τρίτο κόσμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη δυτική Ασία, όπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες και διάρροια.
Παρόλ' αυτά, η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν, έπειτα από έντονες παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε συνέδριο που διεξήχθη στο Νέο Δελχί, οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών αποφάσισαν να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ τους για την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε συνθήκες υγιεινής.
Σύμφωνα με τη UNICEF, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασιατικές χώρες δρουν ανταγωνιστικά, προσπαθώντας εμμέσως να επιβληθούν στην περιοχή και να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.

Washing Hands - Six Steps 

Μια απλή καθημερινή συνήθεια, όπως το πλύσιμο των χεριών, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας από πολλές θανατηφόρες ασθένειες.
Με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για να γίνει πλήρως κατανοητό ότι η ανθρώπινη υγιεινή δεν είναι πολυτέλεια. Η ανθρώπινη υγιεινή είναι δικαίωμα και μέσο πρόληψης.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τη 15η Οκτωβρίου ως παγκόσμια ημέρα για το πλύσιμο των χεριών.

Μια απλή καθημερινή συνήθεια, όπως το πλύσιμο των χεριών, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας από πολλές θανατηφόρες ασθένειες.

Στη φετινή εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχαν 120 εκατομμύρια παιδιά από 70 χώρες τα οποία έπλυναν τα χέρια τους ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καθημερινής υγιεινής μέσω του πλυσίματος των χεριών.

Πηγή:
 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki