Friday 30 October 2009

Όλα τα μωρά στην... κούνια

Να μοιράζεται ο γονιός το κρεβάτι του με το μωρό του; Ή να μην το μοιράζεται; Αυτό είναι το ερώτημα έπειτα από τη δημοσιοποίηση νέας βρετανικής έρευνας, που δείχνει πως το να κοιμάται ένα βρέφος στη γονική κλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου.

Η έρευνα, όπου διαπιστώθηκε πως ποσοστό 54% των αιφνίδιων θανάτων βρεφών επέρχεται όταν το μωρό κοιμάται με τους γονείς του, κάνει πολλούς να διαμαρτύρονται πως με τον τρόπο αυτό δαιμονοποιείται το γονικό κρεβάτι. Δεν ήταν όμως αυτή η πρόθεση των επιστημόνων.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς» επικεφαλής της έρευνας ήταν η μεγαλύτερη αυθεντία του κόσμου όσον αφορά το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ο καθηγητής Πίτερ Φλέμινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που λάνσαρε το 1991 την εκστρατεία «Βack to Sleep», καλώντας τους γονείς να βάζουν το μωρό τους να κοιμάται ανάσκελα: εκτιμάται πως χάρη στην εκστρατεία αυτή, σώθηκαν έως και μισό εκατ. βρέφη σε ολόκληρο τον κόσμο. 
 
Δύο πράγματα γίνονται αμέσως σαφή με βάση την τελευταία του έρευνα.  
  1. Το να κοιμάται ο γονιός μαζί με το μωρό του όταν βρίσκεται υπό την επήρεια φαρμάκων ή αλκοόλ είναι συνταγή καταστροφής.
  2. Το να παίρνει έναν υπνάκο ο γονιός μαζί με το μωρό του στην πολυθρόνα ή τον καναπέ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγεται. Το κρεβάτι των γονιών μπορεί να είναι πιο ασφαλές από τον καναπέ, παραμένει όμως πιο επικίνδυνο από το να κοιμάται το μωρό στο δικό του κρεβατάκι, που είναι και ειδικά σχεδιασμένο γι΄ αυτό.
Ατυχήματα μπορεί να συμβούν ακόμα και στους πιο προσεκτικούς γονείς και το βρέφος μπορεί να υπερθερμανθεί ή να πάθει ασφυξία.
Επιπλέον, αν συνηθίσει ο γονιός να παίρνει το μωρό στο κρεβάτι του, άραγε θα θυμηθεί να το βάλει στην κούνια όταν έχει πιει μερικά ποτηράκια;
Μάλλον όχι, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα για τη Μελέτη Βρεφικών Θανάτων (FSΙD) επιμένει πως η ασφαλέστερη λύση είναι να έχουν οι γονείς το μωρό στην κούνια του, πλάι στο δικό τους κρεβάτι.  
Ουδείς προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το κρεβάτι των γονιών, τα στοιχεία όμως δείχνουν πως το βρέφος είναι πιο ασφαλές στην κούνια του. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση ανήκει στους γονείς. Μόνο μέλημα των ειδικών, να είναι η απόφαση αυτή συνειδητή κατόπιν ενημέρωσης. 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki