Tuesday 12 March 2024

Γλυκό μωσαϊκό - Αν έχετε πιτσιρίκια, βάλτε τα να σας βοηθήσουν!!

... Το μωσαϊκό ή αλλιώς κορμός ή αλλιώς σαλάμι γλυκό (λόγω του σχήματός του), είναι ένα πολύ εύκολο σοκολατένιο γλυκό που τρώγεται κρύο και έχει έντονο άρωμα ποτού. 
Δεν είναι νηστίσιμο και είναι λίγο παχυντικό, αλλά το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να φας μεγάλη μερίδα για να το καταλάβεις σαν κάτι άλλα γλυκά που τρώς-τρώς και ακόμα δεν έχεις νιώσει γλυκάδα! Με ένα κομματάκι μωσαϊκό είσαι πλήρης και ευτυχής! 
Όσες συνταγές κι αν ψάξετε γι΄αυτή τη λιχουδιά, δεν θα βρείτε έντονες διαφορές και πολλές παραλλαγές (προσοχή! ο κορμός υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, το μωσαϊκό είναι πιο συγκεκριμένο!). 
Εγώ θα σας δώσω μια του Στέλιου Παρλιάρου, μόνο που εγώ αντικατέστησα το ρούμι με κονιάκ (πιο κλασική γεύση το κονιάκ στα γλυκά).

Υλικά για 10 περίπου κομμάτια:
400 γρ. μπισκότα petit beurre
125 γρ. βιτάμ (το μισό πακέτο από το χρυσόχαρτο)
1 κούπα γάλα φρέσκο
3/4 κούπας ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
4 κουτ. σούπας κακάο (εγώ βάζω το άγλυκο κακάο της ΙΟΝ)
30 γρ. ρούμι ή λίγο παραπάνω κονιάκ

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, τόσο ώστε να λιώσουν αλλά να μην βράσουν, απλώς να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. 
Η μυρωδιά του βούτυρου είναι καθηλωτική, αλλά μην ξεχαστείτε πάνω από την κατσαρόλα εισπνέοντας, γιατί τα υλικά μας ΔΕΝ πρέπει να βράσουν! 
Παράλληλα, χοντροκόβουμε τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ (εμένα αυτό το μπολ ήταν γυάλινο και αφού τελείωσα και το έπλυνα...έσπασε! Μάλλον ένιωσε ότι μετά από αυτή τη συνταγή, έκλεισε και ο κύκλος ζωής του και το χρέος που είχε προς την κουζίνα μου! Να ζήσουμε να πάρουμε κι άλλα να τα σπάμε!).
Όταν ζεσταθεί το μίγμα με το γάλα, προσθέτουμε και το κακάο με το κονιάκ και ανακατεύουμε για ένα λεπτό μέχρι να ενωθούν όλα μαζί. 
Έπειτα, ρίχνουμε το υγρό μίγμα πάνω στα μπισκότα και ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να ενσωματωθούν και αυτά στα υγρά, αλλά να μην λιώσουν. Κάποιοι αφήνουν πρώτα να κρυώσει αρκετά το μίγμα με το γάλα και μετά το ρίχνουν πάνω στα μπισκότα για να παραμείνουν πιο τραγανά, αλλά ο Παρλιάρος έτσι το λέει και οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε! Εξάλλου το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει!!
Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο και τα τυλίγουμε κυλινδρικά, έτσι ώστε να σχηματιστεί αυτό που λέμε ''σαλάμι''. 
Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει αρκετά και σερβίρουμε σκέτο εντελώς! Δεν χρειάζεται τίποτα να το συνοδεύει γιατί είναι από μόνο του εντυπωσιακό!!!

EXTRAS: Αν έχετε πιτσιρίκια, βάλτε τα να σας βοηθήσουν!! Είναι πολύ δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το τρίψιμο των μπισκότων, το οποίο εμείς μπορεί να βαριόμαστε! Επίσης, για να τα εντυπωσιάσετε, όταν βάλετε το μίγμα στο αλουμινόχαρτο, πασπαλίστε το με πολύχρωμη τρούφα και έπειτα τυλίξτε το. Όταν θα έρθει η ώρα να το κόψετε, θα έχει πολύχρωμες πινελιές!! Ειδικά για τα παιδάκια μας, αντικαθιστούμε αν θέλουμε το κονιάκ με φρέσκια πορτοκαλάδα!

1 comment:

  1. Πολύ ωραία! Ουκ εν τω πολλώ το Εύ!
    Η Νigella(γνωστή τηλεοπτική σεφ ), βάζει τα μπισκότα σε μια νάυλον σακκούλα και περνά τον πλάστη της ή ένα μπουκάλι από πάνω! Απλά και ..ακίνδυνα! ;)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki