Sunday 23 January 2011

Παιδί: Παιχνίδια για μέσα στο σπίτι

Τζερτζελές
Ενός παιδιού δένουμε τα μάτια με ένα μαντίλι ή πανί. Κρύβουμε κάπου μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε μια κατσαρόλα ή ένα πλαστικό δοχείο. Κάτω από το δοχείο / κατσαρόλα βάζουμε κάποιο αντικείμενο έκπληξη. Δίνουμε στο παιδάκι με τα δεμένα μάτια μια ξύλινη κουτάλα, με την βοήθεια της οποίας πρέπει να εντοπίσει την κατσαρόλα / δοχείο. Το παιδάκι με τα δεμένα μάτια ψάχνει να βρει την κατσαρόλα / δοχείο χτυπώντας με την ξύλινη κουτάλα, πάντα βρισκόμενο στα γόνατα. Τα άλλα τα παιδάκια μπορούν να βοηθήσουν βέβαια το παιδάκι με τα δεμένα μάτια, φωνάζοντάς το “κρύο” ή “ζεστό”, ανάλογα πόσο κοντά βρίσκεται στο δοχείο / κατσαρόλα. Όταν βρει το παιδάκι την κατσαρόλα / δοχείο, παίρνει το έπαθλό του (την κρυμμένη έκπληξη) και δοκιμάζει το επόμενο παιδάκι την τύχη του.

Ταΐζουμε τα θηρία
Ενός παιδιού δένουμε τα μάτια με ένα μαντίλι ή πανί. Ένα άλλο παιδί κάθεται μπροστά από αυτό σε μια καρέκλα. Το παιδί με τα δεμένα μάτια πρέπει τώρα να προσπαθήσει να ταΐσει το παιδί στην καρέκλα με ένα κουταλάκι (ίσως κάποιο γιαούρτι φρούτων ή κάποια κρέμα). Θα δείτε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο και θα δημιουργηθούν αξέχαστες φάσεις με γέλιο.
Προσοχή, σκεπάστε τα ρούχα του παιδιού που πρόκειται να ταΐσετε με μια πετσέτα ή ποδιά, για να μην γίνει χάλια.

Ψάρεμα
Ένα παιδάκι παίζει τον ψαρά και στέκεται σε απόσταση 2-3 μέτρων (έδρα) από τα υπόλοιπα παιδάκια, που φωνάζουν σε αυτόν:
“Ψαρά, ποιες σημαίες ανεμίζουν σήμερα;”. Ο ψαράς πρέπει να πει τώρα ένα χρώμα, π.χ. κόκκινο. Ο ψαράς πρέπει τώρα να προσπαθήσει να πιάσει ένα ή περισσότερα παιδάκια, που φοράνε κάποιο κόκκινο ρούχο. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσουμε δίπλα από τον ψαρά, χωρίς αυτός να μας πιάσει. Μετά από μερικούς γύρους, αλλάζουμε τον ψαρά.

Σακοπηδητό
Όλα τα παιδάκια παίρνουν από έναν παλιό σάκο, στον οποίον και μπαίνουν μέσα, με τα πόδια στο κλειστό κάτω μέρος του σάκου και κρατώντας το άνοιγμα του σάκου με τα χέρια. Τα παιδάκια στέκονται έτοιμα με τους σάκους τους σε μια ευθεία. Όταν κάποιος μεγάλος δώσει το σύνθημα εκκίνησης, ξεκινούν όλα τα παιδάκια να πηδάνε μαζί με τον σάκο, στην προσπάθεια να φτάσουν στον τερματισμό. Τα πρώτα 3 παιδάκια που θα φτάσουν πρώτα στον τερματισμό, παίρνουν και από ένα βραβείο.
Προσοχή, επειδή είναι πολύ πιθανό, να πέφτουν τα παιδάκια, στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν με τον σάκο, καλά είναι να επιλέξετε έναν κατάλληλο χώρο (π.χ. Γκαζόν).

Κούρσα μεταμφίεσης
Για το παιχνίδι αυτό χρειαζόμαστε 2 ζευγάρια γαλότσες ενηλίκων, 'ένα σακάκι ενηλίκου και ένα καπέλο ενηλίκου.
Χωρίζουμε τα παιδάκια σε 2 ομάδες. Κάθε ομάδα χωρίζεται και πάλι στα δυο. Ορίζουμε ένα κοινό σημείο εκκίνησης και ένα κοινό σημείο τερματισμού και για τις 2 ομάδες. Η μια υποομάδα μιας ομάδας στέκεται στην εκκίνηση, ενώ ή άλλη στο τέρμα. Ένα παιδάκι από κάθε υποομάδα που στέκεται στην  εκκίνηση ξεκινά την κούρσα για την ομάδα του. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι, να βγάλει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα τα παπούτσια του, να βάλει τις γαλότσες, το σακάκι και το καπέλο και να τρέξει στον τερματισμό, όπου δίνει τα ρούχα σε ένα παιδάκι της ομάδας του, για να ντυθεί και να τρέξει με την σειρά πίσω στην εκκίνηση. Εκεί πάλι τα παραδίδει σε άλλο παιδάκι της ομάδας του κ.ο.κ. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα περάσει πρώτη όλα τα παιδιά της ομάδας (μεταμφίεση και τρέξιμο).
Προσοχή, επειδή είναι πολύ πιθανό, να πέφτουν τα παιδάκια, στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν με τον σάκο, καλά είναι να επιλέξετε έναν κατάλληλο χώρο (π.χ. Γκαζόν).

Ψάχνω το θησαυρό
Κρύψτε στον κήπο σας, κάποιο αντικείμενο. Ετοιμάστε ένα σχέδιο σε αρκετά αντίγραφα (όσα είναι τα παιδάκια που περιμένετε). Στο σχέδιο προσπαθείστε να αποτυπώσετε χαρακτηριστικά σημεία του κήπου σας και βέβαια και το σημείο που κρύψατε τον θησαυρό. Μοιράστε τα σχέδια σε όλα τα παιδάκια και αφήστε τα να ανιχνεύσουν τον θησαυρό.
Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι και μέσα στο σπίτι, αν έχετε έναν άνετο χώρο με λίγα αντικείμενα / έπιπλα.

Μπόουλινγκ
Τοποθετείστε σε μια απόσταση 4-5 μέτρων 5-7 πλαστικά μπουκάλια από νερό και αφήστε τα παιδιά με την βοήθεια μιας μπάλας να ρίξουν τα μπουκάλια, που παίζουν τον ρόλο της κορίνας.

Τι το θες το κουταλάκι
Τα παιδιά κάθονται κοντά σε ένα τραπέζι, που έχει πάνω κουταλάκια. Τα κουταλάκια είναι τόσα, όσα τα παιδιά μείον ένα.
Κάποιος μεγάλος αρχίζει και λέει μια ιστορία (από το μυαλό του), η οποία πρέπει να περιέχει σε κάποια φάση και την λέξη κουταλάκι. Μόλις ακούσουν την λέξη κουταλάκι τα παιδιά, πρέπει να προσπαθήσουν να αρπάξουν από ένα κουταλάκι. Επειδή τα κουταλάκια είναι λιγότερα (κατά ένα), κάποιο παιδί δεν θα μπορέσει να αρπάξει κουταλάκι. Αυτό το παιδί βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Αφαιρούμε άλλο ένα κουταλάκι από το τραπέζι και το παιχνίδι συνεχίζεται (με την ιστορία μας).
Αυτό επαναλαμβάνεται, μέχρι να μείνει ένα παιδάκι μόνο, που θα έχει κουταλάκι. Αυτό το παιδάκι είναι και ο νικητής.

Μάντεψε
Μέσα σε μια σακούλα, βάζουμε διάφορα αντικείμενα (π.χ. κουκλάκια, λεμόνι, αυτοκινητάκι, μολύβι κ.ά). Στην συνέχεια δένουμε τα μάτια σε ένα παιδί και το βάζουμε να πάρει ένα αντικείμενο από την σακούλα. Θα πρέπει να μαντέψει, τι είναι αυτό το αντικείμενο που έχει πάρει. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται με όλα τα παιδάκια.

www.mikrouli.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki