Friday 26 July 2013

Καλοκαιρινές «απειλές»: Τσιμπήματα, δαγκώματα, εγκαύματα...

Το καλοκαίρι ομολογουμένως είναι απόλαυση να είσαι εκτός σπιτιού, στην παραλία ή το βουνό. Όπου κι αν προτιμάτε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, δυστυχώς το δέρμα σας είναι εκτεθειμένο σε διάφορες «απειλές».

Οι κεραίες της τσούχτρας (ή μέδουσας) περιέχουν δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει επώδυνα και μερικές φορές απειλητικά για την ζωή τσιμπήματα. Το τσίμπημα είναι τυχαίο συνήθως και προκύπτει όταν κολυμπάτε ανάμεσα σε κοπάδια από μέδουσες ή προσπαθείτε να τις πιάσετε. 
Ο πόνος που προκαλεί το τσίμπημα είναι έντονος, στο σημείο εκδηλώνεται κνησμός και οίδημα ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ακολουθεί εμετός και μυϊκοί σπασμοί. Έχουν τέλος καταγραφεί περιστατικά δύσπνοιας, κώματος και θανάτου. 
Ένα σπιτικό αντίδοτο είναι να βάλετε ξύδι στο σημείο του τσιμπήματος ώστε να απενεργοποιηθούν οι νηματοκύστες. 
Πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Τα κουνούπια και εμείς... ~ To χαμομηλάκι

Τα κουνούπια δεν είναι απλά ενοχλητικά. Το τσίμπημα τους προκαλεί κνησμό ή και δερματική λοίμωξη. Είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου, του δάγγειου πυρετού και άλλων σοβαρών ασθενειών. Για να προστατευθείτε από τα κουνούπια, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά όταν βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους, φορέστε ρούχα που καλύπτουν το σώμα και μην αφήνετε νερά να λιμνάζουν στις βεράντες και την αυλή σας.

περισσότερα στην πηγή: health.in.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki