Wednesday 8 August 2007

Δουλεύοντας για τον τουρισμό -- Οι σχολικές εκδρομές

Κάθε φορά που γίνεται κάποιο ατύχημα σε σχολική εκδρομή βλέπω τους εκπροσώπους του τουρισμού που βγαίνουν στην τηλεόραση και σκάω στα γέλια. Μόνο που η όλη φάση είναι συνήθως για κλάματα. Επειδή το όλο κύκλωμα των σχολικών εκδρομών βρωμάει από όπου και να το πιάσεις. Και όλοι παριστάνουν πως ανακάλυψαν το αυγό του Κολόμβου κάθε φορά που αναφέρονται οι μίζες.
Γεγονός είναι πως κάποιοι έφηβοι από νωρίς μαθαίνουν το λάδωμα από τα θρανία, αλλά αυτό που δεν αντέχω είναι η υποκρισία τους να παριστάνουν πως είναι ένα φαινόμενο των ημερών και ότι δεν συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα.
«Τον τάδε τον ήξερα από το σχολείο» μου είπε ο 19χρονος και κάθισε απέναντι μου με άνεση και ύφος σαράντα καρδιναλίων. Άναψε τσιγαράκι και συνέχισε «Ήμουν υπεύθυνος της τάξης μου για την πενταήμερη. Με προσέλαβε ο τάδε (πράκτορας από την Αθήνα που συνεργαζόμουν) μόλις τελείωσα το σχολείο. Τώρα εγώ έρχομαι σ' επαφή με τα παιδιά του σχολείου που πήγαινα και κανονίζω με τα μαθητικά συμβούλια. Ξέρεις πως δουλεύει το σύστημα.»
Του απάντησα πως όχι.
«Θα στα πω εγώ όλα.»
Και μου είπε για τα φακελάκια που τσεπώνουν τα 16χρονα-17χρονα, πως η επιτροπή πρέπει να λαδωθεί όλη και πως φυσικά ταξιδεύουν τζαμπέ εις υγείαν των υπόλοιπων κορόιδων. Πως και οι καθηγητές ταξιδεύουν χωρίς να πληρώσουν και πως αρκετοί θα πάρουν και το δωράκι τους, συνήθως κάποιες ολιγοήμερες διακοπές σε κάποιο νησί το καλοκαίρι. Πως είναι κάποιοι όμως που θέλουν μετρητά και τα ζητάνε χωρίς περιστροφές.

Πάνω στην ώρα μπήκε και το αφεντικό του και συνέχισε εκείνος.
«Καμιά φορά θέλουν και οι λυκειάρχες, να αυτός από το γκρουπ που έχεις τώρα ζήτησε φωτοτυπικό 800χιλιάρικα. Άλλοι ζητάνε κλιματιστικά.Ο Κωτσόβολος έχω γίνει. Βρες μας τώρα ένα μπαρ να τα βγάλουμε έξω απόψε και δες τι μας δίνει.»

Γιατί φυσικά τα πάντα έχουν προμήθεια. Από το που θα πάει το γκρουπ να φάει μέχρι το που θα διασκεδάσει. Η ταρίφα είναι 20%. Φανταστείτε τι τρώνε τα κακόμοιρα τα παιδάκια, και καλά δεν το συζητώ, το τι πίνουν... Γιαυτό ξερνάνε μετά την επόμενη μέρα και είναι σαν ζαλισμένα κοτόπουλα. Γιατί όταν ο πράκτορας σου πάρει τόση προμήθεια από κάπου θα πρέπει να αφαιρέσεις, ε από την ποιότητα σαφώς και σιγά μην πάρει πρέφα κανείς. Ποιος νοιάζεται εξάλλου;
Θα ήθελα να ήξερα, άμα πεθάνουν τίποτα έφηβοι από τις μπόμπες τι θα έχουν να πουν.
Έτσι είναι με τον τουρισμό, δεν έχεις να κάνεις με ανθρώπους αλλά με κεφάλια από βόδια. Παίρνεις το κοπάδι και το πας όπου θες εσύ για βοσκή, με το αζημίωτο βέβαια.

«Τα κω..παιδα μου έχουν πιει το αίμα» συνέχισε ο συνεργάτης το βράδυ που είχαμε βγει για φαΐ. «Το συμβούλιο ήθελε μίζα και για τα ποτά αλλιώς θα ψάχνανε μόνοι τους».
Ωραίοι έφηβοι. Και λαμόγια και εκβιαστές. Εκπαιδευτικές στ
αλήθεια αυτές οι εκδρομές για κάποιους. Μαθαίνουν πως να μπουν στο σύστημα και την σαπίλα και πως να γίνουν ένα μ’ αυτό. Κι ακόμα δεν έχουν τελειώσει το σχολείο!
«Με κάποιους συνάδελφους έχουμε χωρίσει τα σχολεία ή μοιραζόμαστε τις τάξεις. Γιατί είναι μαλακία να μας κατεβάζουν τα κωλόπαιδα τις τιμές. Όπου και να πάνε την ίδια τιμή θα βρούνε. Άσε που έχουμε δικούς μας ανθρώπους σε όλα τα σχολεία (μαθητές). Ε οι εκδρομές, οι χοροί, βγάζουν ένα χαρτζιλίκι τα παιδιά.»
Και καρτέλ και κοινωνικό έργο οι πράκτορες. Παρέχουν εργασία στους νέους. Τους διδάσκουν το πως θα ρίξουν τα κορόιδα τους συμμαθητές τους.

«Είναι κι
αυτός ο ανταγωνισμός με τους νέους που έχουνε μπει στην πιάτσα και αναγκαζόμαστε να ρίξουμε τις τιμές. Και αυτοί οι κω..ξενοδόχοι έχουνε ξυπνήσει και προσπαθούν να κλείνουν μόνοι τους τα σχολεία. Άσε ρε κω..δουλειά.»
Ήρθε ένας από τους καθηγητές στο τραπέζι και μας διέκοψε. Υποτίθεται να διαμαρτυρηθεί για τους εξωσχολικούς που είχαν έρθει με το γκρουπ. Γονείς, φίλοι και γκόμενοι. Το πρακτορείο εξυπηρετούσε και αυτούς, με τα ίδια πούλμαν μεταφέρθηκαν κάποιοι. Ο καθηγητής παραπονιόταν ότι δεν θα μπορούσε να τους ελέγξει το βράδυ, ποιος θα κοιμηθεί και που και με ποιόν. Ε ναι, είναι και τα ζητήματα ηθικής, πάνω απ' όλα αυτά!
«Όπως είπαμε για τον Ιούλιο. Πέντε μέρες Σαντορίνη, κοντά στην θάλασσα, να έχει και πισίνα, τέσσερα άτομα» υπενθύμισε στον πράκτορα και επέστρεψε στην παρέα του.
Ήθελε και πισίνα ο άλλος και ουδόλως κώλωσε να το δείξει μπροστά μου.
«Όλοι με τους εξωσχολικούς τα έχουν πανάθεμα τους. Οι εξωσχολικοί όμως είναι καθαρό κέρδος. Και σιγά μην πηδ.... τις παρθένες, που το βράδυ δεν θα ξέρει ποιος παίρνει ποιόν.»

Γύρισα στο σπίτι με διάθεση για εμετό.

8 comments:

  1. Είναι και δικο μας το σφαλμα. Να μην πω κυρίως δικό μας. Γιατι κι εμείς πρεπει να κατευθύνουμε και να ελέγχουμε (ως ενα σημείο) τα παιδιά, αλλά φυσικά και οι κύριοι-κύριοι "κομπιναδόροι" και "καθηγητές" (σε εισαγωγικά γιατι ως παλιομοδίτης την έννοια δάσκαλος την έχω ψηλά) έχουνε κι αυτοί παιδιά. Μπορείς να φανταστείς το παραδειγμα που θα παίρνουν...

    Κι όμως.
    Μπορούμε. Αρκεί να θέλουμε.

    ReplyDelete
  2. Τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας ελέγχου σας τα παραθέτω για να μην ξεχνάμε καθώς σε τούτο τον τόπο έχουμε το κακό να ξεχνάμε:
    13 Απριλίου 2003. Περιοχή Τέμπη. Από τη μία λωρίδα κυκλοφορίας είναι ένα λεοφωρείο γεμάτο με μαθητές που γελάνε, χαίρονται την εκδρομή τους και τη ζωή τους. Είναι η λωρίδα κυκλοφορίας της ζωής, των νιάτων, της ξεγνοιασιάς. Από την άλλη λωρίδα κυκλοφορίας μια νταλίκα φορτωμένη με νοβοπάν. Είναι η λωρίδα του θανάτου, που ετοιμάζεται να σπείρει το πένθος σε 21 οικογένειες. Τα νοβοπάν φεύγουνε από τη νταλίκα, εισέρχονται στο ρεύμα κυκλοφορίας όπου ήτανε το λεωφορείο με τα 21 αγγελούδια. Το αποτέλεσμα; Θρήνος, πόνος, αίμα στην άσφαλτο, ζωές χαμένες πριν προλάβουν να μπούνε στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Το μόνον κοινό που ένωνε τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας ήταν ο θάνατος και η ανευθυνότητα των "υπευθύνων"! Και λέω ανευθυνότητα γιατί κάποιοι κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις!

    27 Σεπτεμβρίου 2004. Περιοχή Πέταλο Μαλιακού. Νταλίκα από το αντίθετο ρεύμα φεύγει από την πορεία της, συγκρούεται με το λεωφορείο. Επτά μαθητές ανταμώνουν τον θάνατο. Επτά οικογένειες ντύνονται στα μαύρα. Γνώριζαν λένε ότι η περιοχή ήταν επικίνδυνη. Τι κάνανε πριν γίνει το κακό;
    πηγή:
    http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14493&m=A38&aa=1

    Να πω για τις εκδρομές που πάνε τα παιδιά και τα σερβίρουν ποτά μπόμπες; Που πάνε πενταήμερη και δέρνονται και μετά ανεβάζουν τα βίντεο με τους ξυλοδαρμούς στο ίντερνετ για να τα καμαρώνουν; Οι καθηγητές που είναι "υπεύθυνοι" στις πενταήμερες τι κάνουν; Δείτε και αυτό το άρθρο:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_24/06/2007_231558
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  3. Είναι μια πονεμένη ιστορία το θέμα των σχολικών πολυήμερων εκδρομών. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, το κεφάλι που γνωρίζει αλλά εθελοτυφλεί. Παίζονται πολλά λεφτά, καλοί μου φίλοι, πολλά....
    Όργανα του συστήματος επίορκοι "εκπαιδευτικοί", θύματα από κάθε άποψη τα παιδιά, πάντα αυτά.
    Σας βεβαιώ όμως, ότι υπάρχουν και ΔΑΣΚΑΛΟΙ που αντιμάχονται το σάπιο σύστημα, που με πλήρη διαφάνια αναλαμβάνουν και οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές με επιτυχία. Οι άλλοι τους αποκαλούν ηλιθίους (το λιγότερο), επειδή δεν τα παίρνουν, επειδή δεν κοιμούνται για πέντε βραδιές και μέρες, επειδή τρυπάνε το στομάχι τους με έξι διπλούς εσπρέσσο για να αντέξουν την αγρύπνια της ευθύνης.
    Υπάρχουν ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ακόμα και σήμερα, που αρνούνται να γίνουν προαγωγοί και εκμαυλιστές των παιδιών μας για ένα τετραήμερο στην όποια Σαντορίνη.
    Και αυτοί οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ είναι ανάμεσά μας.
    ΕΥΤΥΧΩΣ

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστούμε ellinida για το τόσο σοβαρό post. Είναι φλέγον το θέμα, επειδή οι διαστάσεις που έχει πάρει είναι τεράστιες και καταστροφικές για τους εφήβους μας.

    ReplyDelete
  5. Εγώ τώρα ως άτομο που τελείωσα το σχολείο πριν από 21 χρόνια και στην εποχή μου δεν μας επέτρεπαν να πάμε στα μπαρ ( μιλάω για την πενθήμερη εκδρομή στη Γ’ Λυκείου ) και δεν πίναμε μπόμπες ( αλκοόλ απαγορευόταν δια ροπάλου ) …γιατί τα παιδιά αυτά αντί να δούνε κάτι από τα αξιοθέατα πηγαίνουν με τις ευλογίες των καθηγητών ( που παίρνουν και μίζα , διακοπές σε ξενοδοχεία πολυτελείας) και εν γνώσει των γονέων, στα μπουζούκια να δουν τραγουδιστές?
    Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα γενικώς και προς το χειρότερο φυσικά …δυστυχώς όπως διαπιστώνω.

    ReplyDelete
  6. me opion daskalo tha katsis.
    tetia gramata tha mathis..
    istera me lene kako dioti fonazo pos oi paidia einai to etio pou simera gemise o topos apo apateones kai egklimaties.
    emeis tou dimiourgoume kai malista plironontas tin!!!!

    Q(((((((((

    ReplyDelete
  7. @Agorafoviagr
    Η αγαπημένη μας Μέλισσα είχε γράψει τότε:

    21 Άγγελοι

    http://hamomilaki.blogspot.com/2007/04/21-13042003.html

    ReplyDelete
  8. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια. Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς. Και δεν ξέρω πως μπορεί να αλλάξει.
    Είδαμε και τα βιντεάκια από τις σχολικές εκδρομές στην τηλεόραση.
    Είμαστε όλοι υπεύθυνοι που καταστρέφονται αυτά τα παιδιά. Κάποτε επιτέλους πρέπει να γκρεμιστούν τα συστήματα.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki