Saturday 29 September 2007

«Μετεξεταστέα» κυλικεία... Ένα καλό πρωϊνό στο σπίτι προστατεύει τα χαμομηλάκια μας

Ασυδοσία και ανευθυνότητα επικρατούν σε πολλά κυλικεία σχολείων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε η αστυνομία στην Αθήνα.

Το ένα στα έξι κυλικεία που ελέγχθηκαν λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ενώ το ένα στα τέσσερα πωλούσαν στους μαθητές μη επιτρεπόμενα είδη, κατά παράβαση της υγειονομικής διάταξης που καθορίζει τα προϊόντα που διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
Οι έλεγχοι που έγιναν σε κυλικεία ανήλθαν συνολικά σε 220 και διαπιστώθηκε ότι στα 35 οι ιδιοκτήτες δεν είχαν άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα να υποβληθούν ισάριθμες μηνύσεις.
Τα 53 από τα κυλικεία που ελέγχθηκαν πωλούσαν είδη πέραν των επιτρεπομένων, ενώ εννέα ιδιοκτήτες δεν είχαν βιβλιάρια υγείας.
Να σημειωθεί ότι η πώληση σοκολάτας δεν επιτρέπεται από κυλικεία δημοτικών σχολείων, ενώ τσιπς, γαριδάκια και πολλά άλλα παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται να πωλούνται ούτε στα κυλικεία γυμνασίων και λυκείων.

Τι επιτρέπεται

Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη, επιτρεπόμενα είδη είναι τα τυποποιημένα τοστ και σάντουιτς, τα αρτοσκευάσματα, τα μουστοκούλουρα και τα μπισκότα, οι τυρόπιτες και σπανακόπιτες, το γιαούρτι, τα φρέσκα φρούτα σε ατομική συσκευασία, τα ξηρά φρούτα σε ατομική συσκευασία, το ρυζόγαλο, οι κρέμες χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών, το γάλα, οι φυσικοί χυμοί και το εμφιαλωμένο νερό.
Ακόμα και για τα επιτρεπόμενα είδη η υγειονομική διάταξη καθορίζει την περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Στα κυλικεία των γυμνασίων και των λυκείων επιτρέπονται επιπλέον οι σοκολάτες υγείας και γάλακτος χωρίς γέμιση σε μικρή συσκευασία, οι ξηροί καρποί σε ατομική συσκευασία, ο χαλβάς και το παστέλι επίσης σε ατομική συσκευασία.Εκτός από τα κυλικεία των σχολείων, τα συνεργεία ελέγχου της αστυνομίας έλεγξαν 24 καντίνες και κυλικεία γύρω από σχολικά συγκροτήματα και διαπίστωσαν ότι ένα από αυτά δεν είχε άδεια λειτουργίας. Παραβάσεις διαπιστώθηκαν επίσης σε άλλα δύο.

πηγή: εφημερίδα το Έθνος 29-09-2007
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;;
ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;;

1 comment:

  1. Μια απορία έχω. Πρέπει να περιμένουμε την αστυνομία να έρθει να ελέγξει τα κυλικεία που είναι μέσα στα σχολεία; Φίλοι μου, αυτό που με στεναχωρεί είναι να ακούω «αυτό δεν είναι δουλειά δική μας!! Αυτό είναι δουλειά της τάδε ή της δείνα υπηρεσίας». Μέσα στο σχολείο δεν υπάρχουν και κάποιοι που πρέπει να ενδιαφερθούν για την υγεία των παιδιών και ας μην είναι στην αρμοδιότητά τους; Δεν είναι φίλοι μου θέμα αρμοδιότητας. Είναι θέμα ευαισθησίας απέναντι στην υγεία του παιδιού. Κάποιοι πρέπει να ξεπεράσουν τις αρμοδιότητες και να κοιτάξουν ότι στο σχολείο υπάρχουν παιδιά που πρέπει να τα προστατέψουν σωματικά και ψυχικά. Λέω κάποιοι, γιατί δε θέλω να αδικήσω τους πολλούς καθηγητές και γονείς που μεριμνούν, όσο μπορούν για τα παιδιά.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki