Wednesday 9 April 2008

Από μικροί στα… αναβολικά για τα προνόμια των μεταλλίων

Τα προνόμια των «πρώτων», των αθλητών δηλαδή που κάνουν καλές επιδόσεις, έχουν μετατραπεί από κίνητρο για το «ευ αγωνίζεσθαι», σε αφετηρία ενός ανταγωνισμού με αθέμιτα μέσα και καταστροφικά αποτελέσματα.





Τα αναβολικά όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, έχουν πάρει θέση ακόμη και στα σχολικά πρωταθλήματα. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του πατέρα μαθητή-αθλητή Δημήτρη Ζαρώνη, ο οποίος είπε μιλώντας στον ALPHA ότι «κάποτε που παραβρέθηκα σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, μέσα στις τουαλέτες υπήρχαν σύριγγες. Αυτό για μένα λέει πολλά».

Τα κρούσματα ντοπαρισμένων αθλητών στα μαθητικά πρωταθλήματα σοκάρουν. Όπως είπε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ Αστέριος Δεληγιάννης «έχουμε την πληροφορία, ότι μια μαθήτρια απ’ ό,τι φαίνεται έκανε σε πρόσφατους αγώνες χρήση απαγορευμένης ουσίας και πιο συγκεκριμένα ινδικής κάνναβης».
Η 17χρονη αθλήτρια που ελέγχεται, έδωσε δείγμα ούρων όταν συμμετείχε στο Πανελλήνιο Μαθητικό Πρωτάθλημα της Άρσης Βαρών στην Δράμα στις 13 και 14 Μαρτίου.

Η πρωτιά σε πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα ισοδυναμεί με άμεση εισαγωγή στη Γυμναστική Ακαδημία χωρίς εξετάσεις.
Εάν ο μαθητής-πρωταθλητής επιλέξει άλλη Σχολή, τότε μοριοδοτείται με επιπλέον 10% επί των μορίων που έχει συγκεντρώσει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στον «απαγορευμένο» δρόμο ωθεί τα παιδιά αρκετές φορές και η υπερβολική πίεση των γονιών τους για την επιτυχία, με απώτερο κίνητρο την εισαγωγή σε κάποια Πανεπιστημιακή Σχολή και την επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση.
Πρόσφατα, μία ακόμη αθλήτρια της κολύμβησης από Λύκειο της Αττικής έχασε το μετάλλιο, όταν πιάστηκε ντοπαρισμένη, ενώ πέρσι μαθητής από τη βόρεια Ελλάδα λίγο έλειψε να χάσει για τον ίδιο λόγο την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο.

Οι έλεγχοι ντόπινγκ στα σχολικά πρωταθλήματα καθιερώθηκαν μετά την αποκάλυψη, ότι τρεις μαθητές-αθλητές είχαν κάνει πριν από 4 χρόνια στο Βόλο χρήση αναβολικών.
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 είπε ότι «και κάποιοι περίεργοι θάνατοι που υπάρχουν σε μικρές ηλικίες και σε κάποιους αθλητές, είναι καθαρά από καρδιακές ανακοπές, που γίνονται λόγω χρήσεως πολλών τέτοιων ουσιών».
Την ώρα που αρκετοί θεωρούν, ότι όσα συμβαίνουν ήταν κοινό μυστικό, οι έφηβοι αθλητές παραμένουν έρμαια μιας αρρωστημένης κατάστασης, που συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.


1 comment:

  1. Φίλοι μου, φτάσαμε να λέμε το παιδί μας να μη μπλέξει με κακές παρέες και με αναβολικά; Λες να πάει το παιδί στο γυμναστήριο και φοβάσαι να μην αρχίσει να θέλει να πάρει αναβολικές ουσίες...Το πιο όμορφο πράγμα που βοηθάει την ψυχή και το σώμα, ο αθλητισμός, έχει αρχίσει να μυρίζει από τη δυσοσμία των επικίνδυνων αυτών ουσιών. Από τα 16 μέχρι τα 23 που με έτυχε, αυτό με την αγοραφοβία με κρίσεις πανικού και κατάθλιψη, ήμουν σε γυμναστήρια. Μου άρεσαν τα βάρη και το body building. Όμως τότε δεν υπήρχε αυτό το σημερινό. Σήμερα μπορείς να βρεις και από το διαδίκτυο ουσίες αναβολικές που μπορούν να σε δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά, στα όργανα τα γεννητικά κλπ...Υπάρχουν γυμναστήρια σωστά που δε ασχολούνται με τέτοια πράγματα. Υπάρχει όμως έξω μια αγορά που μπορείς πλέον εύκολα και γρήγορα να βρεις αναβολικά...Τότε δεν είχαμε διαδίκτυο, δεν υπήρχε και τόσο με το σώμα και τη γυμναστική ενδιαφέρον όσο σήμερα. Σήμερα βλέπω και χαίρομαι πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν γυμναστήριο. Εκεί που λυπάμαι όταν βλέπω, υπερβολές...
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki