Thursday 19 June 2008

Στη φυλακή και παιδιά μετανάστες - Αύριο, 20/06, Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες...

Το προβλέπει η οδηγία περί «επαναπροώθησής» τους, που εγκρίθηκε χθες
Κώστας Καρκαγιάννης
Βρυξέλλες.
PHOTO_2_2
Εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οδηγία για την «επαναπροώθηση» των παράνομων μεταναστών στη χώρα απ’ όπου προήλθαν. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η φυλάκιση, χωρίς δίκη, παράνομων μεταναστών, ακόμη και ανηλίκων, για διάστημα μέχρι 18 μήνες το μέγιστο και η απαγόρευση εισόδου στην Ε. Ε. για πέντε χρόνια.
Η λεγόμενη «οδηγία για τις επαναπροωθήσεις» εγκρίθηκε χθες με ψήφους 369 υπέρ, 197 κατά και 106 αποχές μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τρία χρόνια. Ουσιαστικά η οδηγία υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους, ενώ οι τροπολογίες βουλευτών των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταψηφίστηκαν όπως και η πρόταση για απόρριψη της οδηγίας.

Εξάμηνη φυλάκιση
Η οδηγία προβλέπει τη φυλάκιση παράνομων μεταναστών για έξι μήνες και για ακόμη δώδεκα στην περίπτωση μη συνεργασίας με τις Αρχές. Ευτυχώς, παρέχεται το δικαίωμα προσβολής της απόφασης απέλασης σε δικαστήριο.
Εκτιμάται ότι η οδηγία αφορά κυρίως μετανάστες που παραμένουν παράνομα στην Ένωση μετά τη λήξη της βίζας τους, ενώ η εφαρμογή της θα επιβλέπεται από την Κομισιόν, το Ε. Κ. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σημειώνεται ότι σήμερα στα δύο τρίτα των μελών της Ε. Ε. προβλέπονται μικρότερες περίοδοι κράτησης για παράνομους μετανάστες. Η μέγιστη περίοδος κράτησης ποικίλλει από 32 ημέρες στη Γαλλία μέχρι 20 μήνες στη Λετονία, ενώ στην Ελλάδα είναι τρεις μήνες και σε επτά χώρες–μέλη είναι απεριόριστη.
Τα κράτη–μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν νομοθετικά τις ελάχιστες κοινές αρχές που προβλέπονται στην οδηγία, ωστόσο έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν κάποιες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Δωρεάν νομική βοήθεια
Ένα δεύτερο σημείο τριβής μεταξύ Ε. Κ. και Συμβουλίου ήταν η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας στους άπορους παράνομους μετανάστες. Τελικά ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να παρέχεται υποχρεωτικά δωρεάν νομική βοήθεια, εφόσον είναι «σύμφωνη με τη σχετική εθνική νομοθεσία».
Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η οδηγία δεν εγγυάται την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των παράνομων μεταναστών και εκτιμά πως θα αποτελέσει κακό παράδειγμα σε άλλες περιοχές του κόσμου.

news.kathimerini.gr

1 comment:

  1. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, τους πρόσφυγες η Ε.Ε. τους κλείνει την πόρτα. Βέβαια δεν του κλείνει μόνο την πόρτα των συνόρων της, αλλά και την πόρτα του κελιού της φυλακής που θα τους βάλει μέχρι να του απελάσει! Και μετά τι γίνεται φίλοι μου με αυτούς τους πρόσφυγες (που άνθρωποι είναι και καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό); Τους στέλνουμε πίσω, σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν πολεμικές εντάσεις όπως με τους Κούρδους για παράδειγμα, που τους κυνηγάνε οι Τούρκοι! Ή μπορεί να τους στείλουμε πίσω, σε κάποια χώρα που η φτώχεια και η πείνα θερίζουν! Όμως από την άλλη μεριά η Ε.Ε. θέλει να μιλάει, για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία. Δημοκρατία, με σύνορα κλειστά και φυλακές ανοιχτές για τους ανεπιθύμητους που είναι κυνηγημένοι από τις συνθήκες των χωρών από τις οποίες έφυγαν; Το πιο εύκολο είναι φυσικά αυτούς τους ανθρώπους με τα παιδιά τους, να του διώξεις. Το πιο δύσκολο είναι, (γιατί κοστίζει αρκετά), να κάνεις τις απαραίτητες υποδομές για να τους φιλοξενήσεις. Η Ελλάδα φημιζόταν από αρχαιοτάτων χρόνων για τη φιλοξενία της. Μπορεί τεχνοκρατικά αν το δούμε, η Ελληνική οικονομία να μη μπορεί να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους. Όμως, τι αξίζει περισσότερο; Η οικονομία ή ανθρώπινη ύπαρξη; Τι λιγότερο έχουν αυτοί οι άνθρωποι, για να τους απαγορεύουμε ένα καλύτερο αύριο;
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki