Thursday 6 November 2008

Το «Σπίτι των Αγγέλων»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
Λίστα αναμονής για φιλοξενία στο «Σπίτι των Αγγέλων»
Παράδειγμα κοινωνικής αποστολής της Εκκλησίας δίνει μια μικρή ενορία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Κληρικοί και πιστοί της ενορίας Αγίου Αθανασίου, χωρίς να διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα μιας μεγάλης και πλούσιας μητρόπολης, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν και λειτουργούν μόνοι τους με ομαδική εθελοντική εργασία το «Σπίτι των Αγγέλων».
Στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, αυτό φιλοξένησε στα 8 δωμάτιά του περισσότερους από 420 ανθρώπους, πάσχοντες και μέλη των οικογενειών τους από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για ιατρικούς λόγους.
Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κρατείται και λίστα αναμονής για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες, δίνει αποστομωτική απάντηση στους ισχυρισμούς της μητρόπολης Θεσσαλονίκης ότι η «Στέγη Αγάπης» της Ροτόντας θα έμενε άδεια αν λειτουργούσε για τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Υπάρχουν διαστήματα που ακόμα και 30 δωμάτια να είχαμε, θα ήταν όλα γεμάτα, λένε οι γυναίκες, μέλη της 12μελούς Διακονίας Αγάπης που λειτουργεί τον ξενώνα. Αν δεν γίνει γνωστή στα νοσοκομεία η λειτουργία ενός ξενώνα, είναι λογικό να μην εκδηλώνεται και ενδιαφέρον.
Οπως αναφέρει στο «Εθνος» ο επίτροπος του ναού και υπεύθυνος του ξενώνα, πατήρ Γεώργιος, εκτός από δωρεάν φιλοξενία για όσο διάστημα χρειαστεί, το «Σπίτι των Αγγέλων» προσφέρει στους φιλοξενούμενούς του καθημερινό φαγητό, ρουχισμό και, όπου είναι απαραίτητο, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη.
Αντί άλλου σχολίου για τα αισθήματά του, ο πατήρ Γεώργιος διάβασε ένα από τα μηνύματα που έχουν γραφεί από φιλοξενούμενους στο βιβλίο επισκεπτών: «Γεμάτος και ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που προσφέρει ένα λιμάνι παρηγοριάς σε συνανθρώπους του που υποφέρουν».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, εφημ.Έθνος

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki