Thursday 21 February 2008

Το έμβλημα της Ειρήνης κλείνει σήμερα τα 50 του χρόνια

1958: Ο Άγγλος Τζέραλντ Χόλτομ
σχεδιάζει το έμβλημα της ειρήνης.


Όλα άρχισαν από μια φάρμα στο Νορφολκ της Αγγλίας. Εκεί όπου το σχεδίασε ο Τζέραντ Χόλτομ. Στην συνέχεια έγινε “λάβαρο” στις αντιπολεμικές και αντικαθεστωτικές εκδηλώσεις. Σήμερα, είναι σχέδιο στα κοσμήματα “Tiffany and Co”, “σημαία” στη καμπάνια του “Kenzo”, διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά ακόμα αντικείμενα-φετίχ του σύγχρονου lifestyle. Το έμβλημα της ειρήνης και του αφπλισμού έχει πια μετατραπεί σε ένα από τα πιο ευπώλητα και all time classic ποπ σύμβολα (όπως το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα).

Ο σχεδιαστής
Ο Τζέραλντ Χόλτομ, απόφοιτος του “Royal College of Art”, αρνείται για προσωπικούς λόγους να κρατήσει όπλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά συμβάλλει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορεί. Τον Νοέμβριο του 1958, στη φάρμα του στο Νόρφολκ της Ανατολικής Αγγλίας, αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα σύμβολο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Κινήματος για τον Αφοπλισμό από τα Πυρηνικά. Ο ίδιος θα γράψει γι’ αυτή του την προσπάθεια σ’ ένα σημείωμα στον Χιου Μπροκ, διευθυντή του περιοδικού “Peace News”:
.
“Ήμουν σε απελπισία. Σε βαθιά απελπισία. Σχεδίασα τον εαυτό μου σαν την εικόνα ενός ατόμου σε απόγνωση, με τις παλάμες τεντωμένες προς τα έξω και προς τα κάτω, σαν τον χωρικό του Γκόγια λίγο πριν το απόσπασμα. Μετέτρεψα το σχέδιο σε μια γραμμή και το κύκλωσα”.
.
Ειρήνη και Πλούτος
Αρχή 4ου αιώνα π.Χ.
Αυτό το άγαλμα είναι αντίγραφο του αυθεντικού, το οποίο δημιούργησε ο Κηφισόδοτος, συγγενής του Πραξιτέλη (πατέρας ή αδελφός του).
Η θεά Ειρήνη κρατάει το νήπιο θεό Πλούτο. Είναι ένα θαυμάσιο έργο ειδικά σε έκφραση και στην τεχνική παρουσίαση του ενδύματος, το οποίο θυμίζει το στυλ των χρόνων του Φειδία.
Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι η Ειρήνη ήταν κόρη του Δία και της Θέμιδας, και αδερφές της είχε την Ευνομία και τη Δίκη, την απονομή της Δικαιοσύνης.

Για την Ευνομία είπε ο Σόλων:
«Ευνομία δ’άρτια και εύκοσμα πάντ’αποφαίνει,
και θ’άμα τοις αδίκοις αμφιτίθησι πέδε».
Η Ευνομία παρουσιάζει τα πάντα άρτια και ωραία,
ενώ τους αδίκους τυλίγει με δεσμά.
.

Και το σχέδιο βγήκε καλό και πούλησε
και πουλάει και θα πουλάει
και τη Θέμιδα ξεχάσαμε
και τις κόρες της τις τρεις
που αχώριστες πρέπει να 'ναι
και πόλεμο κάνουμε σε όλες τις μορφές του
και με άμαχες ψυχές
της γης τα σπλάχνα γεμίζουμε

Το σχεδιάκι καλό, πιασάρικο
πουλήστε το
πάνω στους πάγκους των αργυραμοιβών απλώστε το,
να το χορτάσουν μάτια πολεμοκάπηλα,
και οι εχθροί του "πουλάτε το" να πουν.
Πουλιέται εύκολα
μιας και μορφές μύριες του δώσαμε.
Το χρήμα, απ' όποια πηγή κι αν έρχεται
στους δίσεκτους αυτούς καιρούς,
είναι καλοδεχούμενο
.
Πουλιέται εύκολα, ναι,
μα δεν ξεπουλιέται

1 comment:

  1. Να σας πω εγώ παιδιά για το σήμα της "Ειρήνης". Κατ'αρχάς είναι επίσημο αποκρυφιστικό σύμβολο, βεβήλωση του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού του Σωτήρος Μας -δυστυχώς, είναι αλήθεια-
    Πιο συγκεκριμένα, είναι ο Σταυρός ανάποδα - βέβηλα τοποθετημένος, με σπασμένα τα δύο του οριζόντια σκέλη, για περισσότερο απαξίωση, περικυκλωμένος από τον ζωδιακό κύκλο
    !!!!!!!! No comments...
    Γιαυτό, η τόση διάδοσις του.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki