Wednesday 25 February 2009

Βίκτωρ Ουγκώ: Ένας απ' τους μεγαλύτερους ποιητές και μυθιστοριογράφους της Γαλλίας κι όλου του κόσμου

25 Φεβρουαρίου 1802, γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Είναι ο κύριος εκπρόσωπος του ρομαντισμού στη Γαλλία. Αν και τα πρώιμα έργα του διαπνέουν φιλομοναρχικές ιδέες, από τα μισά της δεκαετίας του 1920 προσεγγίζει όλο και περισσότερο το φιλελεύθερο δημοκρατικό πνεύμα. Στο μυθιστόρημα «Οι Άθλιοι» δείχνει ότι η φτώχεια και το έγκλημα είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα του εκμεταλλευτικού κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Σ αυτό το έργο αρχίζουν να διακρίνονται και οι επιδράσεις του ουτοπικού σοσιαλισμού.

Ένας απ' τους μεγαλύτερους ποιητές και μυθιστοριογράφους της Γαλλίας κι όλου του κόσμου ο Βίκτωρ Ουγκώ.

Θεωρείται ο αρχηγός της ρομαντικής σχολής.
Το θρίαμβο τον γνώρισε μετά την παράσταση του έργου του "Ερνάνης" κι από τότε δε σταμάτησε να γράφει μυθιστορήματα που τον έκαναν διάσημο, όπως το αριστούργημά του οι "Άθλιοι", η "Παναγία των Παρισίων", οι "Εργάτες της θάλασσας", ποιήματα "οι Τιμωρίες" και θεατρικά έργα "Λουκρητία Βοργία", "Μαρία Τυντόρ", "Ο βασιλιάς διασκεδάζει" και πολυάριθμα άλλα. 
Ο Ουγκώ ήταν φύση φιλελεύθερη και υπέρμαχος των δημοκρατικών ιδεών, γι' αυτό γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με το Ναπολέοντα τον Γ', αυτοκράτορα της Γαλλίας κι εξορίστηκε δύο φορές.


Ήταν θερμός φιλέλληνας, ύμνησε την Ελλάδα σε πολλά του ποιήματα και συμπαραστάθηκε στον ιερό αγώνα της για την απελευθέρωση.
Ο θάνατός του ήταν μεγάλο πλήγμα για τη φιλελεύθερη ανθρωπότητα. Τη σωρό του την πέρασαν κάτω απ' την "Αψίδα του θριάμβου" και τον έθαψαν στο "Πάνθεο" μαζί με τους βασιλιάδες και τους μεγάλους άνδρες της Γαλλίας. 
Στο θαυμαστό ποίημά του το «Ελληνόπουλο» περιγράφει την φοβερή καταστροφή της Χίου.

6 comments:

  1. Πραγματικά μεγάλος! Μεγάλο το έγο που μας άφησε.

    ReplyDelete
  2. Πολύ όμορφη ανάρτηση μπράβο!

    ReplyDelete
  3. Πραγματικά καταπληκτικός συγγραφέας. Παρεπιπτόντως ἔχω μία καλή μετάφραση τοῦ βιβλίου τοῦ «Ὁ Θεός». Ἄν κάποιος τήν θέλει μπορῶ νά τοῦ τήν στείλω μέ email.

    ReplyDelete
  4. Χαμομηλάκι μας, σε ευχαριστούμε που υπάρχεις!

    ReplyDelete
  5. Μιχάλη,
    αν θέλεις στείλε το σε μας

    ReplyDelete
  6. @ Φίλοι ...

    Ευχαριστούμε, να είστε καλά :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki