Monday 17 August 2009

Καταιγίδα ακρίβειας στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία
3.200 ευρώ, από 1.200 πέρυσι

Ενώ στα δημόσια υπάρχουν... λίστες αναμονής (!!) 

Αντιμέτωποι με άγρια κερδοσκοπία πολλών ιδιωτικών νηπιαγωγείων που έχουν αυξήσει τα δίδακτρά τους έως και 87,5% βρίσκονται οι γονείς, που θα αναγκαστούν και φέτος να στείλουν εκεί τα παιδιά τους, αφού οι υποδομές των δημόσιων σχολείων δεν επαρκούν. 
Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, χιλιάδες γονείς ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τα δίδακτρα φτάνουν κατά μέσον όρο τα 5.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλές περιοχές τα δημόσια νηπιαγωγεία αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση και έχουν δημιουργήσει ακόμα και λίστες αναμονής για τους υποψήφιους μαθητές.


Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν και τάξεις προνηπίων δεν κάνουν εγγραφές αλλά παραπέμπουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, που όμως και εκείνοι δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Έτσι, μοιραία οδηγούνται και αυτά στα ιδιωτικά.
Από την άλλη, οι μεγάλες αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία σε σχέση με πέρυσι- που φτάνουν έως και το 87,5%- έχουν φέρει σε απόγνωση ακόμα και τις οικογένειες που είχαν από νωρίς αποφασίσει να πληρώσουν εξασφαλίζοντας μια θέση για το παιδί τους, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των σχολείων που αύξησαν τα δίδακτρά τους ακόμα και κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.


Και σε δημοτικό, γυμνάσιο
Ανάλογη είναι η εικόνα των αυξήσεων και για τις πρώτες τάξεις των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενώ κατά 3,32% θα αυξηθούν και τα δίδακτρα των ενδιάμεσων τάξεων, όπως προέκυψε από τον μαθηματικό τύπο του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι φετινές αυξήσεις είναι από τις μεγαλύτερες της τελευταίας τετραετίας, από τότε που απελευθερώθηκαν οι τιμές των διδάκτρων των πρώτων τάξεων όλων των βαθμίδων των ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις για την πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου φτάνουν έως και το 87,5% στα εκπαιδευτήρια της Αττικής και έως το 37,75 % στην περιφέρεια. Για την Α΄ δημοτικού σε σχολεία της Αττικής οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και 60%, ενώ στην περιφέρεια έως 36,36%. Για την Α΄ γυμνασίου στην Αττική οι ανατιμήσεις ανέρχονται ακόμη και στο 48,37%, ενώ στην περιφέρεια έως 24,32%.
 

3.200 ευρώ, από 1.200 πέρυσι
Ενδεικτικά, σε νηπιαγωγείο της Αττικής στο οποίο πέρυσι τα δίδακτρα ήταν 1.200 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά, φέτος το αντίστοιχο κόστος φτάνει τα 3.200 ευρώ, δηλαδή καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 87,5%. Σε άλλο σχολείο, από 4.790 ευρώ που πλήρωσαν οι γονείς για το προηγούμενο σχολικό έτος, σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν 7.500 ευρώ, δηλαδή 56,6% περισσότερα χρήματα από πέρυσι, ενώ σε άλλο νηπιαγωγείο, από 2.900 ευρώ που ήταν το κόστος, για τη σχολική χρόνια 2009-2010 έχει σκαρφαλώσει στα 5.000 ευρώ- αύξηση 72,4%. 
Όμως και σε εκείνα τα νηπιαγωγεία που δεν προχώρησαν σε υπέρογκες αυξήσεις, ο μέσος όρος τους είναι υψηλός και υπολογίζεται στο 8%.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου

Ο νόμος που έστρωσε το χαλί στην κερδοσκοπία

1 comment:

  1. Αμα οι γυναικες,παιρνουν τοσο λιγα λεφτα,που δε μπορουν να αντιμετωπισουν τα εξοδα ιδιωτικων σταθμων,να κατσουν στο σπιτι τους και να κοιταξουν τα παιδια τους.
    Καλο θα κανουν,κακο,οχι.
    Πως αφηνουν τοσο μικρα παιδια,στα χερια μιας αγνωστης γυναικας,που κανεις δεν ξερει την ψυχολογικη της κατασταση,αλλα και την καταρτιση της;
    Αμα βαλει κανεις τα κερδη και τις ζημιες,εγω νομιζω,οτι τελικα,οι γυναικες,εχασαν απο την "επανασταση" αυτη.
    Δουλευουν διπλα και τριδιπλα,ως Μαριες Παναγιωταρα,και τελικα,δεν τους μενει καιρος,να δουν το παιδι τους.
    Τι να το κανω εγω που μαζευουν λεφτα;Το παιδι τους,δεν εχει μεγαλυτερη σημασια απ αυτα;
    Και μη μου πειτε για φτωχεια και τετοια,γιατι θα σας πω κι εγω,οτι οι Αλβανοι,και οι γυφτοι,που κανουν τα περισσοτερα παιδια στην Ελλαδα σημερα,ειναι οι πιο φτωχοι.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki