Friday 6 November 2009

Μέσα σε 17 μήνες δολοφονήθηκαν 35 γυναίκες

Σπάσε τη σιωπή»
 «Το να μιλήσεις δεν είναι ντροπή. 
Η βία είναι ντροπή»
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν στην Ελλάδα η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των ανηλίκων, όπως και το trafficking.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η γενική γραμματέας Ισότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης κυρία Μαρία Στρατηγάκη, τους τελευταίους 17 μήνες 35 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους. Επίσης, μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2009 στα δύο συμβουλευτικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά διεξήχθησαν 657 ραντεβού και έγιναν 1.661 τηλεφωνήματα από κακοποιημένες γυναίκες που ζήτησαν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια.
Παράλληλα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.κ. Χάρης Καστανίδης και ΑπόστολοςΚατσιφάρας ανακοίνωσαν το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της βίας των γυναικών, των παιδιών, αλλά και κατά του trafficking.
Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί, προσθέτοντας ότι παρά τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Οι τρεις βασικοί άξονες του σχεδίου δράσης κατά της βίας των γυναικών που εξήγγειλε ο Καστανίδης είναι:
  • Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της βίας και του trafficking.
  • Η εγκατάσταση μόνιμου δικτύου δομών σε όλη την επικράτεια για την προστασία των γυναικών με συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες γυναικών κτλ.
  • Η λειτουργία μηχανισμού εποπτείας και συντονισμού των κρατικών δράσεων και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα της προστασίας των γυναικών.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και της εμπορίας και διαχείρισης γυναικών (trafficking), και κάλεσε τις κακοποιημένες γυναίκες και την κοινωνία, που πολλές φορές γνωρίζει αλλά σιωπά, «να σπάσει τη σιωπή».

1 comment:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki